Hlavní obsah

Nizozemec vymyslel chatu, kterou lze podle potřeby různě roztahovat a stahovat

Kouzelný architektonický koncept chaty Anna ocení všichni ti, kteří mají rádi bydlení v souladu s přírodou. Může sloužit jako meditační centrum, pracovní kancelář, umělecké studio, penzion, domov i slavnostní prostor, který se může zcela otevřít přírodní scenérii. Všem těmto potřebám vyhoví díky možnosti jednotlivé její části roztahovat a stahovat a vytvářet tak její různé podoby.

Foto: Archiv studia Caspar Schols

Chata Anna umožňuje žít v otevřeném interiéru v různých ročních obdobích.

Článek

„V roce 2016 jsem po smrti svého otce postavil chatu pro svou matku. Navrhl jsem jí multifunkční srub na lesnatém pozemku, který měla. Cítil jsem, že chata musí být místem, jež nás jako rodinu zklidní. Odchod mého otce byl podnětem k hledání nových kořenů. Chtěl jsem navrhnout prostor, kde bychom se cítili dobře. Snil jsem o tom, jak bychom mohli být obklopeni životem místo toho, abychom se před ním chránili,“ říká autor projektu, Nizozemec Caspar Schols.

Postavit první verzi chaty Anna (tehdy se jmenovala Garden House) trvalo deset měsíců. Poté Schols obdržel stipendium ke studiu na škole Architectural Association v Londýně. A získal také investora, který poskytl prostředky k dalšímu rozvoji konceptu chaty.

Koncept chaty vznikl bez větší znalosti architektury

To, jak vznikla první stavba, bylo původně založeno čistě na intuici, bez znalosti architektury (natož teorie architektury). Autora ale hodně ovlivnil architektonický kritik a spisovatel Reyner Banham.

„Zaujala mě myšlenka úkrytu, kterému ale nechybí přístup ke zdrojům a v němž jsou spotřebiče umožňující pohodlné bydlení v přírodě. Vytvořil jsem balíček životní úrovně, který by umožnil moderní život spojený s přírodou. Obsahoval základní prvky jako postel, vanu, vodu a kanalizaci, elektřinu a samozřejmě oheň v centru,“ popisuje Schols.

Aktuálně je už postaveno deset kabin Anna. Ty procházejí neustálou evolucí. Každá stavba je oproti té předchozí v něčem vylepšena. „Zdokonalili jsme posuvný systém, takže ruční ovládání je snadné a bezpečné. Usnadnili jsme také montáž a demontáž, aby mohla být Anna kdykoliv přemístěna a proměněna a použita kdekoliv jinde. Udělali jsme ji také odolnější a pohodlnější s lepší izolací a vzduchotěsností,“ říká Schols.

S chatou lze snadno manipulovat. Prvky jsou vyrobené na běžných CNC strojích a mohou být sestavené kýmkoli a kdekoli na světě. Díky suchým spojům lze chatu kdykoliv rozebrat a přemístit bez zanechání stopy v přírodě. „Vymysleli jsme také další prvky, jako je postel a vana, které se skládají do podlahy,“ doplnil Schols. Všechny tyto funkce jsou ovládány ručně, aby se zvýšila interakce s domovem a prostředím.

Dvě ochranné posuvné skořepiny

Ochranné části chaty je možné kdykoliv otevřít, takže se vaše okolí stane součástí interiéru. Vnitřní, středový plášť je vyroben z dvojskla, vnější plášť je ze dřeva. Chatu lze tak přizpůsobit počasí, náladě nebo příležitosti.

V zimě zateplená dřevěná skořepina chaty udrží teplo. Na jaře nebo na podzim sklo ochrání před deštěm, ale propustí sluneční paprsky, aby prohřály prostor.

Chata v přepočtu vyjde na cca 10 milionů Kč. Její autor pracuje také na konceptu chaty Anna One, kterou by si mohl každý na základě podkladů sestavit sám.

Anketa

Hodila by se vám možnost takto upravovat svou chatu?
Ano, určitě!
81,6 %
Možná, občas...
4,8 %
Spíše ne.
3,6 %
Ne, to by nám k ničemu nebylo.
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1572 čtenářů.

Roztomilé dřevěné domky jsou jako hrst kostek vržených do divoké hornaté krajiny nad fjordem

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Dřevostavby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám