Hlavní obsah

Horolezcova chata nabízí nádherný relax u vody

Nepravidelný horský štít připomíná chata, kterou pro svého klienta – horolezce – navrhli architekti z anglického ateliéru AR Design Studio. Stojí v jižní Anglii, je celá ze dřeva, spočívá na dřevěné plošině a její prosklená strana směřuje k vodnímu toku, na jehož břehu jako by se na chvíli přikrčila.

Foto: Martin Gardner

Chatka nabízí klidné prostředí pro odpočinek.

Článek

Z jedné strany chráněna lesy, ze druhé pak bystrým potokem, tak romantické okolí má domek pro hosty, jenž je lépe nazvat spíše chatkou. Nejde však v žádném případě o jednoduché stavení sbité z pár trámů a prken.

Renomovaní architekti vytvořili velice stylový přístřešek, jemuž vládne záměrná nepravidelnost. Zároveň z něj ale na první pohled čiší lehkost a prostota. To proto, že majitel, jenž má určité stavební zkušenosti, si přál vyhotovit jen návrh s tím, že si domek postaví sám.

Tím, že chatka vznikala v době covidových uzávěr, měl dost času na stavbu, s níž mu vypomohli i přátelé.

„Chatka má kostru ze čtyř nosníků ve tvaru písmene A. Ty byly vyrobeny mimo pozemek a postaveny podobným způsobem jako stodola. Spočívají na jednoduchých podložkách a cihlových pilířích. Recyklované lešenářské desky tvoří vnitřní povrchovou úpravu, zatímco cedrové šindele z místních zdrojů pokrývají střechu a boky. Mezi nimi je silná vrstva izolace, která zajišťuje, aby v kabině bylo teplo po celý rok a požadavky na vytápění se tak snížily na minimum. Tento udržitelný přístup ke stavbě dodává budově velmi přirozenou texturu a zdůrazňuje její vztah s okolními lesy,“ popisují základní charakter stavby architekti.

Foto: Martin Gardner

Chatka má kostru tvořenou rámy ve tvaru mírně upraveného písmene A.

Domek pro hosty má umožnit přespávání čtyř lidí. Architekti proto vzali jako základ pro stavbu box o půdorysu 6 x 4 metry, jehož tvar pak různě upravovali, dokud nenašli tvar nabízející nejvíce využitelného místa.

Sedlová střecha umožnila vytvořit mezanin pro spaní. Střecha je ovšem asymetrická, domek je na jedné straně vyšší, čímž opět získal na objemu. Majitelé tak mají více úložných prostor, aniž museli oželet užitnou plochu podlah, jež činí 25 čtverečních metrů.

Historický dům se spoustou přístaveb nefungoval, jak měl. Řešení muselo být radikální

Tipy a trendy

Prosklená štítová stěna je pak orientovaná k potoku a zároveň směřuje na severozápad, takže umožňuje zachytit odpolední a večerní paprsky slunce. Střecha na této straně je výrazně protažena a vytváří tak příjemné závětří na terase. Uvnitř je pak palanda ukrytá za stěnou v přízemí a spaní na manželské posteli v mezaninu.

Architektům se díky jednoduchému, ale chytře navrženému designu podařilo vytvořit klidné prostředí k odpočinku, které umožňuje příjemné splynutí s okolím a únik z rušného každodenního života.

Anketa

Líbí se vám stavby atypických tvarů?
Ano, ty mě baví.
74 %
Obvykle ano.
4,8 %
Jenom některé.
15,4 %
Obvykle moc ne.
2,3 %
Ne, to není nic pro mě.
3,5 %
Celkem hlasovalo 2370 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám