Hlavní obsah

Nadšený motorkář má nový dům. Motorka v interiéru působí i jako dekorace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo nákladné přestavby a opravy starého domu si nechal nadšený motorkář původní dům na svém pozemku v japonské provincii Šiga strhnout a postavit nový. Ten je už zcela podle jeho představ. Může v něm bydlet se svou milovanou motorkou.

Foto: ITP project

V tomto domě má své místo i motorka.

Článek

Zatímco většina lidí běžně pohlíží na motorku jako na dopravní prostředek, pro nějž je v domě vyhrazeno jediné místo, a tím je garáž, klient japonských architektů z ateliéru ALTS Design Office z města Yasu to vidí jinak. Když bude jeho oblíbenkyně zavřená v garáži, nebude se moci kdykoli pokochat pohledem na ni. A to by byla škoda.

Nechal si proto od architektů navrhnout takový dům, v němž bude motorka fungovat jako dekorační prvek. Jistý rys garáže v domě přesto zůstal zachován, a to v podobě vstupních dveří, které nápadně připomínají do strany roztahovací garážová vrata.

Uspořádání domu je rozloženo do dvou úrovní - přízemí a loftu vytvořeného nad šatnou. Aby byl úklid podlahy co nejsnazší, vymysleli architekti praktické řešení - její úroveň není všude stejná. Tam, kde to není potřeba, je podlaha o schod vyšší. Tam je také dřevěná.

Šedo-bílý dům s pultovou střechou je pro majitele výjimečným domovem

Tipy a trendy

Naopak v základním prostoru, kde se předpokládá možnost roznesení nečistot z kol motorky, je podlaha z litého betonu, jejíž údržba je velice snadná a rychlá. (Tento nápad navíc odpovídá tradičnímu japonskému pojetí vstupní části domova, jež bývá právě takto velice často řešena. Původně bývala tato část domu s podlahou pouze z udusané hlíny.)

Foto: ITP project

Centrální prostor s motorkou ostatní funkční zóny obklopují kolem dokola.

Vstupní prostor v tomto domě tedy pokračuje až k zóně obývacího pokoje, přičemž veškeré další funkční zóny jako kuchyň, posezení se stolkem atd. ji obklopují ze všech stran. Přitom čím hlouběji se člověk do domu dostává, tím více soukromý charakter interiér má.

Minimalisticky zařízený dům nabízí majitelce to nejzajímavější, výhled přes okolní zástavbu

Tipy a trendy

Dům má nesymetrickou sedlovou střechu, která má dlouhý přesah zejména na západní straně, aby dostatečně stínila přílišné množství slunečního záření, jež právě z tohoto směru přichází.

Architekti si pochvalují velikost pozemku, jenž má výměru 530 m². Díky tomu mohli navrhnout přízemní dům s celkovou plochou 111 m² a tu rozdělit jen v rámci loftu. Většina, 102 m², tvoří přízemí.

Anketa

Láká vás představa, že budete sdílet domácnost se svým oblíbeným dopravním prostředkem?
Ano, velmi!
48,2 %
Docela by se mi to líbilo.
6,9 %
My už to tak dokonce máme...
4,7 %
Nijak zvlášť.
40,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5350 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám