Hlavní obsah

Dům ve tvaru cirkusového stanu je určen pro společný život s auty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostor pro chvíle se svými auty, takový je koncept prázdninového domu v japonské prefektuře Chiba. Stavba nápadně připomínající cirkusový stan slouží jako zábavné útočiště pro milovníka automobilů a jeho přátele. Architekt Hitoshi Saruta v něm společně se svým týmem doslova smazal hranici mezi lidmi, auty a místnostmi.

Foto: Koji Fujii / Toreal

Střecha při pohledu zespodu nápadně připomíná rozevřený papírový slunečník.

Článek

Architekty z japonského ateliéru CUBO design architekt oslovil klient, jenž toužil po domě, který by se mohl využívat různými způsoby. Měl fungovat jako rekreační obydlí, zároveň jako garáž i jako výstavní prostor pro vozy a v neposlední řadě i jako luxusní pánská „zašívárna“. Právě požadavek na různorodost se stal inspirací pro návrh stavby, jež nápadně připomíná šapitó.

„Vzhledem k tomu, že design nemá žádné slepé uličky a umožňuje lidem a autům volný pohyb po celé ploše přízemí, pojme mnoho rozvržení a zároveň nabízí extrémní verzi určité „nepraktičnosti“, kterou lidé v rekreačních domech někdy hledají ,“ popisují dům autoři jeho návrhu.

Jednoduchá, ale pro obytný dům poněkud netypická kostra, inspirovaná cirkusovým stanem, se skládá z velkého 24stranného mnohostěnu a samostatného prostoru uvnitř ve tvaru velkého kulatého stolu, který tvoří centrální loft přístupný po stáčejícím se schodišti.

Přízemí je řešeno jako „obytná garáž“, kterou sdílejí lidé a auta. Funkční zóna je uprostřed, kde je kuchyň a jídelní zóna. Další doplňkové funkce v podobě koupelny, toalety a saun jsou pak umístěné po obvodu.

Jako ložnice slouží loft, v jehož středu je kruhová vířivka s vodopádovou sprchou. Celková užitná plocha domu činí 312,49 m2.

Střecha při pohledu zespodu připomíná otevřený papírový deštník, což je zamýšlený odkaz autorů na japonský design.

„Náš klient má hravou povahu a přišel s mnoha zábavnými nápady, které jsme začlenili do domu. Ten je o víkendech plný jeho přátel milujících auta,“ prozrazují architekti, pro něž byla práce na tomto domě učiněnou radostí. Připodobňují ji ke chvílím, kdy si jako děti stavěli na prázdných pozemcích tajné úkryty.

Prohnutý dům připomínající protahující se kočku je domovem pro ilustrátorku komiksů manga

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám