Hlavní obsah

Z chátrající chaty chtějí Trojanovice bytový dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z prvních obecních projektů participativního bydlení v Česku vzniká v Trojanovicích na Novojičínsku. Chátrající rekreační areál chaty Koksař plánuje obec v Beskydech přeměnit v moderní bytový dům a dvoupodlažní bungalovy až pro 25 rodin.

Foto: Studio Kamil Mrva Architects

Vizualizace toho, jak by mohl vypadat přestavěný rekreační areál chaty Koksař v Trojanovicích na Novojičínsku.

Článek

Obec s necelými 2800 obyvateli už má na rekonstrukci chaty pod Pustevnami projektovou dokumentaci i platné stavební povolení. „Finální podoba projektu však bude vycházet z potřeb a priorit obyvatel. Upravit lze velikost bytů, rozsah a využití společných prostor, a tak i výši nákladů pro jednotlivé domácnosti,“ nastínil starosta Jiří Novotný (Naše Beskydy) s tím, že v chatě přeměněné na bytový dům tak může být například společenská místnost, společná dílna, kolárna nebo komunitní zahrada.

Aktuálně Trojanovičtí zjišťují, jaké požadavky potenciální nájemníci mají. Ještě letos chce obec zveřejnit finální záměr a začít přijímat přihlášky zájemců o bydlení. Přestavba nevyužívané chaty by pak mohla začít příští rok.

„Když půjde úplně všechno dobře, tak první lidé by se mohli stěhovat do Koksaře v roce 2025,“ prozradil Novotný. V případě, že se nenajde dostatek zájemců o výstavbu spoluvlastnického bydlení, plánuje obec vytvořit v areálu nájemní bytové jednotky a bydlení provozovat sama. Nebo bude kombinovat obě možnosti.

Ostravská Organica nabídne jiné úhly

Tipy a trendy

„Nehledáme zájemce o investiční byty, chceme vytvořit bydlení pro naše stávající obyvatele, rodáky i nově příchozí, kteří budou brát Trojanovice jako svůj domov,“ nastínil starosta.

Přeměnu rekreačního areálu má podhorská obec rozdělenu do dvou etap. První se týká přestavby samotné chaty, ve druhé vzniknou na pozemku okolo bungalovy. Celkové náklady obou etap odhadl starosta na zhruba 88 milionům korun bez DPH.

Foto: Studio Kamil Mrva Architects

Chata se má proměnit v bytový dům, okolo něj pak mají vyrůst bungalovy.

Foto: Studio Kamil Mrva Architects

Nové bydlení chce obec vybudovat v úzké spolupráci se svými občany. O zájemce usilující o investiční byty nemá zájem.

První projekt svého druhu v Česku

Participativní bydlení znamená, že bydlení je vystavěno s aktivní účastí budoucích obyvatel, což snižuje náklady na bydlení, a přitom zvyšuje kvalitu sousedství a vztahů. Inspiraci k projektu našly Trojanovice v zahraničí.

„V Rakousku, Německu nebo Švýcarsku je to běžné, tam s tím mají zkušenosti,“ poukázal Novotný, který poznamenal, že výstavbou hromadného bydlení chce obec snížit tlak na zastavování beskydských pasek a luk. „A zároveň nám to umožní zachovat ráz obce,“ míní.

Podle Jana Malého Blažka z Katedry enviromentálních studií brněnské Masarykovy univerzity jsou Trojanovice první obcí v tuzemsku, která se do výstavby participativního bydlení pustí. Uvedl, že to vyplývá z výzkumu, na kterém spolupracuje tým sociálních vědců a architektů z Masarykovy univerzity a dalších institucí.

„Jsem o tom přesvědčen, že to prvotní projekt je. Protože my se bavíme o nějaké specifické spolupráci obce a obyvatel, o projektu z vůle té obce. V Praze a v Brně už několik let vymýšleli, jak zapojit obyvatele, ale nespustili to. V Brně tu soutěž zastavili, v Praze to zatím ještě nespustili. Takže myslím, že Trojanovice jsou první,“ uzavřel.

Foto: Trojanovice

Rekreační objekt Koskař zatím chátrá.

Anketa

Líbí se vám záměr obce postavit nové bydlení společně s občany?
Ano, moc.
82,7 %
Docela ano.
7,9 %
Nevím, moc to nechápu.
2,9 %
Moc ne.
1,3 %
Ne, nelíbí.
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1141 čtenářů.

K čemu slouží tyto veliké prosklené bubliny? Budete překvapeni

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám