Hlavní obsah

Ostravská Organica nabídne jiné úhly

Bez jediného pravého úhlu, alespoň tak to vypadá pro běžného pozorovatele zvenčí, vzniká v centru Ostravy administrativní budova Organica. Nějaké pravé úhly nabídnou interiéry, bude jich prý ale jen minimum.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dnes ještě halí budovu ostravské Organicy lešení, ale už letos na podzim přivítá své první nájemníky.

Článek

„Nacházejí se hlavně v hygienickém zázemí a suterénu. A i když se to na první pohled nemusí jevit, tak velká část exteriéru, prosklená fasáda, je záměrně složená výhradně z ostrých úhlů. Říkáme tomu zubatice, plně viditelná bude až po demontáži lešení,“ sdělil Martin Budina, projektový ředitel společnosti Contera, jež je developerem projektu.

Organica má tvar čtyřlisté vrtule nebo vesmírného modulu. Vzniká na ploše bývalé koksovny Karolina mezi Trojhalím a obchodním centrem Forum Nová Karolina a nabídne přes 25 tisíc metrů čtverečních kancelářských a obchodních ploch. V budově se šesti nadzemními patry má pracovat až 2,5 tisíce lidí. „Přízemí bude skoro celé přístupné veřejnosti. Nabídne atrium se zelení, retailové jednotky, kavárnu, fitness centrum a kantýnu,“ doplnil pro Právo Budina.

Je přesvědčen, že ze stavebního i provozního pohledu přinese Organica do Ostravy špičkovou architekturu. „Urbanisticky uzavře náměstí Biskupa Bruna, organickou hmotou vytvoří zajímavý kontrast proti historickému Trojhalí a přísně ortogonálnímu (pravoúhlému - pozn. red.) Foru Nová Karolina,“ popsal s tím, že v rámci regionu bude na delší dobu udávat trend ve své třídě.

Unikátnost Organicy spočívá i ve využití moderních technologií. A to od podzemního parkoviště, kde budou parkování řídit senzory a mobilní aplikace, přes meteostanici, díky níž budou systémy schopny reagovat na změny počasí, až po malou fotovoltaickou elektrárnu. Ta zajistí budově částečnou energetickou soběstačnost. „Organica nabídne i inteligentní distribuci čerstvého vzduchu, dešťová voda bude využívána pro zalévání zeleně a nezapomněli jsme ani na hmyzí hotel nebo krmítka pro ptáky,“ pousmál se Budina.

Dvě třetiny Organicy zabere IT společnost Tietoevry, která do budovy přestěhuje zaměstnance z nedalekého Tieto Towers. Náklady na projekt přesáhnou 1,5 miliardy korun, první nájemce přivítá budova ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Druhý největší ostravský park čeká proměna

Tipy a trendy

Rodinný domek s výhledem na fotbalové hřiště má příhodný název - Tribuna

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám