Hlavní obsah

Vlastní design a hra s barvami mě bavila, říká majitelka neotřelé epoxidové podlahy v rodinném domě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epoxidové podlahy známé především z průmyslových budov postupně pronikají i do domácností. V novostavbě na kraji Příbrami ji má rodina Moniky Vondráškové. Zaujalo je, že si mohli tekutý epoxid natřít na podlahu sami a vymyslet několik vlastních neotřelých designů. Novinky si je s kamerou jely prohlédnout.

Vlastní design a hra s barvami mě bavila, říká majitelka neotřelé epoxidové podlahy.Video: Novinky

 
Článek

Novostavba nízkého rodinného domu Moniky Vondráškové a Pavla Škrlanta v příbramském Orlově zvenku působí nenápadným, až minimalistickým dojmem. Uvnitř ale dům hýří rozmanitými barvami, především při pohledu na zem.

Mladý pár zvolil jako podlahovou krytinu jednolitý epoxid, který bývá typický spíše pro průmyslové a administrativní budovy. V poslední době však proniká i do interiérů domácností.

„Epoxidovou podlahu jsme viděli na nádraží Jižní Předměstí v Plzni, kde se nám moc líbila, a rozhodli jsme se, že bychom něco takového taky chtěli. Mě ještě navíc zaujalo, že si ji můžu sama natřít, respektive rozetřít, a udělat si tak vlastní design. To mě moc bavilo,“ popisuje dvojnásobná maminka Monika Vondrášková.

Teraco je staletími prověřený materiál, jehož krásu nově objevujeme

Tipy a trendy
Foto: Novinky

Podlaha v kuchyni připomíná mramor.

Nápodoba mramoru i betonu

Možnost pohrát si dle libosti s barvami a experimentovat se vzory dle odborníků mnoho zákazníků láká.

Design epoxidových podlah je velmi variabilní, možnosti barevných kombinací jsou v podstatě nekonečné a je tak vždy na koncovém zákazníkovi, jak bude jeho podlaha vypadat.

Foto: Novinky

V dětském pokoji popustili uzdu fantazii.

„Na chodbě v patře máme podlahu, která je šedá. Záměr byl, aby byla taková industriální, má evokovat hrubě natřený beton. V obýváku máme zase víceméně standardní design, kdy se dvě barvy roztírají do sebe hladkou stranou nerezového hladítka. Vypadá to jako mramorová podlaha,“ popisuje majitelka.

Podlahy z epoxidu mají i v garáži a v koupelnách, kde vedou až do sprchového koutu. Časté omývání vodou jim prý nevadí.

„Když chce někdo bezbariérový sprchový kout, tak může podlaha lineárně navazovat až do odpadu sprchy. My to tak ale nemáme.“

Technické informace:

Užitná plocha: 156 m2

Typ stavby: zděná, vápenopískové tvárnice

Sloup/stropní konstrukce: ocelové U profily/dřevěné hranoly

Podlahové topení: teplovodní, Revel

Okna:  plastová, Adorn

Zábradlí, schody: pařený buk, Jaf Holz

Střešní krytina: hliníkový falcovaný plech Prefa

Epoxidové podlahy: Weber

V dětském pokojíku jejího tříletého syna Pepíčka pořádně popustili uzdu fantazii. „Tady jsme vybrali takový šílený design,“ směje se.

„Chtěli jsme původně zelenou s doplňkovou červenou a modrou, ale stalo se nám, že červené a modré pigmenty byly těžší a propadly se,“ popisuje jeden oříšek, který museli vyřešit.

Zvolili proto bílou barvu od jiné firmy, která měla hlavní zelenou doplnit. Při realizaci ale byly nakonec vidět všechny barevné pigmenty a podlaha dostala o to rozmanitější vzhled.

Z bývalé továrny je loftové bydlení. S autovýtahem a bazénem v protiatomovém krytu

Tipy a trendy

Po podlaze můžeš kreslit

Pepíčkovi se prý líbí. A mamince se zase líbí, že je podlaha odolná, a to hned v několika směrech. „Za mě rozhodně největší výhoda je, že když mi podlahu dítě počmárá třeba fixami, jde lehce setřít,“ zmiňuje maminka a hned bere do ruky vlhký hadřík a názorně nám ukazuje, že o lehké omyvatelnosti říká pravdu.

„Nebo když se něco rozlije, nikam se to nevsakuje, jednoduše se to setře. A podlaha je víceméně tvrdá, takže jakákoliv upadnutá těžší hračka na ní neudělá žádnou škodu,“ vyjmenovává další výhody, kterých si všimla.

Foto: Novinky

Čištění je jednoduché, potvrzuje majitelka.

Epoxidy jsou zdravotně nezávadné a hygienické. Saponáty a další úklidová chemie jim nevadí. Je to i ekonomicky zajímavé řešení, cenově vyjde epoxid stejně či levněji než jiné podlahové krytiny.

I paní Vondrášková zmiňuje, že cena byla jedním z kritérií, jež měla na výběr jejich podlahy do novostavby vliv. „Vyšlo nás to víceméně podobně jako jiná běžná podlaha, třeba linoleum,“ vzpomíná.

Konečná cena závisí na přáních zákazníka - jakou barevnost a jakou tloušťku si zvolí. Obvykle se tak bude pohybovat v rozmezí od 600 do 1500 korun za metr čtvereční.

Foto: Novinky

Podlaha na chodbě má působit jako hrubě natřený beton.

Jde to také svépomocí

Realizace epoxidové podlahy je rychlá a šikovnější majitelé ji dokážou zvládnout sami. Vrchní tekuté vrstvy, které se na podlaze vlévají do sebe, tuhnou asi 30 minut a právě po tu dobu je možné do nich tvořit vzory a ornamenty dle libosti.

Potom je nutné počkat zhruba čtyřiadvacet hodin, aby byla podlaha pochozí a případně mohla být opatřena protiskluzovým nátěrem.

Naši hostitelé všechny podlahy v novém domě včetně koupelen a garáže zvládli s pomocí několika přátel ani ne za deset dnů.

Co je epoxidová podlaha

  • typ tzv. lité podlahy
  • aplikuje se nátěrem nebo stěrkou
  • vhodná do exteriérů i interiérů
  • velmi odolná, nízkoúdržbová a hygienická
  • výhodou je široká barevná variabilita
Foto: Novinky

Epoxidový nátěr dodala rodině firma Weber.

Topit s rozmyslem

Tam, kde je instalováno podlahovém topení, je nutné dodržet stanovenou maximální teplotu. Pokud ji člověk výrazně překročí, může epoxid pod trvalým zatížením mírně měknout.

Výrazný design se však může očím jednou omrzet. Obměna vzhledu epoxidové podlahy jednou za čas je však relativně nenáročná. Při obnově podlahy se nemusí nic bourat. Stačí podlahu pouze jemně přebrousit a aplikovat na ni novou vrstvu, v jakém stylu majitelé chtějí.

Anketa

Lákalo by vás vytvořit si doma vlastní design epoxidové podlahy?
Ano, moc by mě to bavilo, uvažuji o tom.
13,3 %
Proč ne, chtěl/a bych si to někdy vyzkoušet.
18,2 %
Ani ne, nezaujalo mě to.
8,7 %
Rozhodně ne, nelíbí se mi to.
57,8 %
Nemám na to názor.
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2113 čtenářů.

Netradiční, hravá a otevřená. Nová školka v Říčanech se vymyká standardům

Tipy a trendy

Nevšední rodinný dům v Liboci je až industriálně strohý

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Podlahové krytiny

Související články

Výběr článků

Načítám