Hlavní obsah

Z bývalé továrny je loftové bydlení. S autovýtahem a bazénem v protiatomovém krytu

Industriální prostory bývalé továrny Microna v pražských Modřanech se brzy zaplní obyvateli nově vzniklých loftových bytů. K dispozici budou mít unikátní autovýtah, rozlehlou střešní terasu nebo prosklený bazén postavený v protiatomovém krytu. Vznikající projekt Vanguard jsme si jeli prohlédnout s kamerou.

Z bývalé továrny je loftové bydlení s autovýtahem a bazénem v protiatomovém krytuVideo: Novinky

 
Článek

Někdejší továrna na letecké přístroje v Praze-Modřanech se mění na luxusní loftové bydlení. Podobné alternativní bytové projekty jsou velmi oblíbené v zahraničí, třeba v Berlíně, New Yorku nebo Londýně, a tak není divu, že vznikají i u nás.

Zvenku budova bývalé továrny Microna, nyní Vanguardu, stále působí jako rušné staveniště, vevnitř už ale vznikají byty. Do konce roku by mělo být vše kompletně hotovo. Ve vstupní hale dostáváme všichni helmu a reflexní vestu, bez kterých by naše malá skupinka na prohlídku nemohla.

Co je loft?

Velkoprostorový, téměř nečleněný byt (či galerie, studio apod.) vytvořený proměnou původně průmyslového prostoru, nejčastěji továrny či skladiště. Má mnohem vyšší stropy než standardní byty, někdy s atypickými dispozicemi se dvěma podlažími. Za kolébku tohoto druhu bydlení se považuje New York a další metropole USA.

Foto: Novinky

Vzorové lofty v Modřanech jsou moderně vybavené.

Designové lofty

„Kam chcete nejdřív?“ ptá se nás naše průvodkyně. Jako první zastávku si vybíráme dva vzorové lofty, které tu mají pro potenciální zájemce o koupi připravené a kompletně vybavené. O návrh většího bytu se postarala architektka Ivanka Kowalski, menší loft si vzalo do parády architektonické studio OOOOX.

I když každý pojal zařízení po svém, oba byty spojuje industriální atmosféra a elegantní, moderní vybavení. A také vysoké stropy, otevřené prostory a minimum přepážek a dveří, tedy vlastnosti typické pro lofty po celém světě.

Foto: Novinky

Pro lofty jsou typické otevřené prostory.

„Díky velkorysé výšce bytu jsme se rozhodli do středu menšího loftu usadit ‚kostku‘, která v sobě chytře schovává koupelnu a úložné prostory, a navíc funguje jako spací patro,“ popisuje novinářům jedna z architektek, Radka Valová, jak se rozhodla využít omezenou plochu bytu.

Prohlížíme si hlavně zmiňované mezipatro s postelí a chvíli nám zabere hledání vysunovacích schodů, které k němu vedou. Jsou totiž do „kostky“ elegantně schované, aby při denním provozu nepřekážely a neupozorňovaly na sebe.

„Ložnice tak ani v otevřeném prostoru není na první pohled viditelná,“ komentuje zajímavý rys bytu Valová.

Foto: Novinky

Na vestavěné „kostce“ je spací patro.

Gabriel Loci: Bývalý klášter patřil poště, teď se proměnil na místo pro filmaře, umělce i veřejnost

Kultura

Prosklené stěny

Na specifika loftů se ptáme také našeho dalšího průvodce, Marka Padevěta, ředitele rezidenčních projektů společnosti PSN, která budovu vlastní. I on zmiňuje vysoko položené stropy, kolem 4,5 metru, a také to, že jedna celá stěna loftu je odshora až dolů kompletně prosklená.

„Vzdušnost a styk s vnějším prostředím jsou nádherné, připadáte si, jako byste byli stále venku. Je to pro lidi, kteří mají rádi otevřenost, kteří se chtějí nadechnout, chtějí vnímat okolí a kteří nemají rádi sevřené prostory,“ vysvětluje, jakým typům zákazníků se zdejší prostory líbí.

Foto: Novinky

Prostory čekají na své majitele.

Podle něj je o ně zájem, a to i přes aktuální ekonomickou krizi. Prodaná je zhruba půlka loftů. Menší s rozlohou asi 50 metrů čtverečních nabízejí od 11 milionů korun, velké penthousy v horních patrech s 800 metry čtverečními jsou k dostání za 88 milionů.

Pevný skelet zůstal

Ale zpátky ke stavbě. Zajímá nás, co z někdejší továrny zůstalo. „Z původní továrny zbyla v zásadě hlavní nosná konstrukce, která je výjimečná, protože za současnou cenu materiálu, oceli a betonu už by nikdo takovou stavbu ekonomicky nepostavil,“ zmiňuje Padevět.

Netradiční, hravá a otevřená. Nová školka v Říčanech se vymyká standardům

Tipy a trendy

A výjimečná je i její nadstandardní pevnost, které snese extrémní zatížení. To dovolilo vlastníkům vymyslet v rámci úprav budovy zajímavé prvky.

„Objekt jsme v půlce rozřízli a vsadili jsme do něj autovýtah,“ popisuje jeden z nich Padevět. Majitel loftu se tak přímo v autě či na motorce doveze výtahem až ke dveřím svého domova. Na svůj zaparkovaný dopravní prostředek má přitom celou dobu dohled přes prosklenou stěnu.

Ještě se prý musí domyslet, čím dvě parkovací místa oddělit, aby si obyvatelé sousedících bytů nekoukali navzájem do obýváku.

Foto: archiv PSN

Vizualizace budoucí podoby jednoho z loftů s parkovacím místem.

Wellness na terase i v suterénu

Volný čas budou moci obyvatelé trávit třeba na střešní terase, kde bude venkovní sauna nebo prostor pro letní grilování. I tyto prostory ještě nejsou dokončené, tak si je při naší prohlídce na rozestavené střeše spíš představujeme a spoléháme se na vizualizace.

V Japonsku je novým trendem bydlení bez koupelen

Tipy a trendy

„Díky tomu, že je budova vysoká o něco málo víc než petřínská rozhledna, nějakých 68 metrů, nabízí krásné výhledy. Je odsud vidět třeba Tančící dům a centrum Prahy, na druhou stranu je zase nádherný výhled na řeku a kopce,“ popisuje Padevět.

Na terase je větrno a spustil se déšť, a tak se přesouváme dovnitř, na úplně opačný konec čtrnáctipatrové budovy – do suterénu, který sloužil jako kryt civilní obrany. Postupně sice získává jiný účel, teoreticky se však i nadále dá v případě potřeby využít jako bezpečná skrýš. Původní pětitunové celopancéřové dveře tu u vstupu zůstaly.

Foto: archiv PSN

Takto bude vypadat bazén v bývalém krytu civilní obrany.

„My jsme z krytu udělali luxusní wellness s dvacetimetrovým proskleným bazénem, kde jsou i sauny, spa, je tam oddychová zóna a cinema room - rostor, kam si může člověk pozvat hosty a udělat si s nimi večírek nebo ho využít pracovně jako konferenční sál,“ uzavírá Marek Padevět a tím také naše prohlídka budovy končí.

Anketa

Líbí se vám loftový způsob bydlení?
Ano, velmi!
77,8 %
Ano, není špatný.
9,7 %
Ne, příliš mě nezaujal.
5 %
Rozhodně ne!
6,1 %
Nemám na to názor.
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3978 čtenářů.

Sci-fi, nebo budoucnost bydlení? Architekt vymyslel průhlednou střechu, kterou zvenku nerozeznáte od ostatních

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám