Hlavní obsah

Teraco je staletími prověřený materiál, jehož krásu nově objevujeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli jej všichni dobře znají, zejména z historických budov, málokdo si hned vybaví název tohoto typu zrnité podlahy. Jmenuje se teraco (někdy se také uvádí pod názvem terazzo či terrazzo) a jde o směs cementu s ušlechtilou kamennou drtí (například z mramoru, žuly, čediče). Díky velké pestrosti a barevnosti, jíž lze u něj dosáhnout, se znovu stává velmi oblíbeným materiálem v moderních interiérech i v okolí domů. Jejich majitelům má totiž stále co nabídnout.

Foto: Hornbach

Výhodou teraca je možnost vytváření různých vzorů díky používání různých druhů kamenných drtí o různé hrubosti.

Článek

Teracovou podlahu lze mít ve dvou podobách. Tou první je litá, kdy se směs na bázi cementu a rozdrceného kamení lije přímo na místě a poté se zbrousí dohladka. Druhou, podstatně snazší možností je pořídit si teraco v podobě dlaždic. Takto se prodávají buď jen s povrchem vybroušeným dohladka, případně s různými povrchovými úpravami.

V exteriérech se hodně často uplatňují například moderní jednovrstvé dlaždice tvořené pouze ušlechtilými drtěmi vysoké jakosti, lisované pod vysokými tlakem s tryskaným protiskluzovým povrchem a odolné mrazu a posypovým solím.

„Teraco, někdy také označované jako umělý kámen, patří mezi nejstarší konstrukce podlah vůbec. Dlaždice mají ostré hrany a při správném položení a zaspárování tvoří jednolitou plochu, proto je teracová dlažba velmi snadná na údržbu a čištění. Při správném zacházení se životnost teracové dlažby prodlužuje a je prakticky neomezená,“ říká Radek Hlavinka ze společnosti Cidemat.

Dlužno dodat, že pohodlná je i eventuální oprava takové podlahy. Stačí vyjmout poškozené dlaždice a nahradit je novými. Celou plochu je pak dobré přebrousit a znovu naimpregnovat.

Vždy se rovněž vyplatí kupovat dlaždic o něco více a ze stejné série, aby bylo možné nahradit kus za kus bez rizika, že nová nebude vypadat úplně stejně jako ostatní.

Ještě v polovině minulého století šlo o jeden z nejpoužívanějších materiálů při tvorbě podlah. Poté popularita teraca začala klesat, začalo být vnímáno jako nevýrazný šedý materiál a nahrazováno jinými materiály, zejména umělými. To se však v posledních desetiletích změnilo a dnes teracové prvky nechybí v portfoliu předních světových designérů nebo architektů.

Kámen v interiéru i exteriéru se vyplatí kombinovat s teplejšími materiály

Tipy a trendy

„Jde o nadčasový, přírodní a velmi odolný materiál. Jedním z velkých benefitů teraca je široká škála barev, kreseb a vzorů, snadno lze vytvořit i velmi netradiční technické provedení či barevnou kombinaci s podlahou. Kresbu teracových dlažeb tvoří mramorová, teracová nebo vápencová drť různých barev a frakcí. Dlažbu je možno barvit pigmenty do cementu, lze použít skleněnou drť nebo provádět i různé intarzie či loga v ploše. Teraco proto stále častěji nachází široké využití jako dekorativní prvek,“ uvádí Radek Hlavinka.

Teraco se velmi pěkně doplňuje i s dalšími prvky a technologiemi, například s mozaikou.

Odolný materiál do náročného prostředí

Právě kvůli odolnosti je teraco jako materiál velmi oblíbeným typem podlah ve veřejných budovách, kde je zároveň nutné dbát na hygienu. Nacházíme je proto například v nemocnicích, školách, ale také v supermarketech či kancelářských budovách a v neposlední řadě i v náročnějších provozech, například v garážích, autoservisech a jiných dílnách.

Svou cestu si ale v posledních letech čím dál častěji nachází teraco také do rodinných domů, a to jak do interiéru, tak do exteriéru. Tam se dobře uplatňuje například do okolí bazénů.

Okolí bazénu volte bezpečné a přirozené

Tipy a trendy

S podlahovým topením si rozumí

„Nejvhodnější způsob aplikace klasické teracové dlažby je celoplošným lepením. V případě, že si zákazník přeje pod dlažbu umístit např. tepelnou rohož, pak je nutné využít kvalitní flexibilní lepidlo, nastavit správnou míru izolace a samozřejmě dodržet další důležité aspekty pokládky včetně flexibilní spárovací hmoty. Takto provedená aplikace pak funguje bez problémů,“ radí Viktor Minář ze společnosti TopTeramo.

Roste obliba velkých formátů

Teraco dlaždice jsou obvykle vnímány především jako materiál pro dlažbu. Využít je lze ale za určitých podmínek a v určitých případech i jako obkladový materiál. Na obklady volíme zejména lehčí, a tedy i tenčí kusy.

Dlaždice se nejčastěji prodávají ve formátech 30 × 30, 40 × 40, 60 × 40 a 80 × 40 cm. Tak jako u obkladů a ostatních druhů dlažeb, také u teraca prodejci sledují rostoucí zájem o velké formáty. Na trhu jsou rovněž obkladové pásky.

Z hlediska tloušťky hraje často roli, zda je dlaždice tvořená pouze litým materiálem, pak jsou jednovrstvé a mívají tloušťku od 20 do 30 mm. Dlaždice, kde má litý materiál ještě podklad, jsou silnější, obvykle od 35 do 38 mm.

„Jednovrstvá dlaždice má hned několik výhod plynoucích ze svých rozměrů, ale také svého obsahu, který je ve 100 % složen ze směsi kvalitního ostře tříděného kameniva v různých frakcích. Dlažbu lze díky těmto vlastnostem aplikovat na místa, kam by se běžná dvouvrstvá dlažba jednoduše nevešla, práce s touto dlaždicí je snadnější a díky jejímu jednotnému obsahu ji lze libovolně krátit a vytvářet zaoblené hrany, například pro schodové prvky, aniž by na nich byly vidět jakékoli vrstvy,“ upozorňuje Viktor Minář.

Na kolik vyjde

Cena konkrétního druhu dlaždic se odvíjí od různých aspektů, z nichž důležitou roli hraje typ použitého kameniva, které je do směsi rozdrceno, eventuální pigmentaci cementu, ale také například na formátu, povrchové úpravě atd.

Obecně lze říci, že čtvereční metr lze pořídit za částky okolo 400–500 Kč, u velkoformátových dlaždic bývá cena vyšší, zhruba 700–900 Kč.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Divoký mramor dodá koupelně mystický nádech

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Dlažby, Podlahy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Pokládání dlažeb

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám