Hlavní obsah

Chytrá budova s vlastním „rodným listem“. Modřanská radnice dostala ocenění

Lehká na údržbu, úsporná na energie, moderní na pohled. Taková je nová budova radnice Prahy 12 v Modřanech. Část energie si vyrábí sama, využívá dešťovou vodu a elektromobilům nabízí dobití na parkovišti. Zaujme také architektonicky, třeba „levitujícím“ schodištěm ve vstupní hale. Před nedávnem uspěla u poroty soutěže Stavba roku 2022.

Nová budova radnice v Praze-Modřanech dostala jednu z cen v soutěži Stavba roku 2022Video: Novinky

 
Článek

„Byla oceněna za urbanistický přístup k okolí. Stavba se stala novým centrem na místě, kde se před tím vůbec nic neodehrávalo. Druhá rovina ocenění byla za inovativní a technologicky pokrokový přístup k návrhu budovy,“ vysvětluje architektka Jana Mastíková ze studia Loxia, která měla projekt na starosti.

Vznikal ve speciálním 3D systému. Výsledkem je něco jako technický „rodný list“ budovy. Díky němu mají správci dokonalý přehled o tom, co je kde navrženo, jak dobře to funguje nebo zda jsou potřeba opravy.

Prestižní Stirlingovu cenu letos získala nová knihovna Cambridgeské univerzity

Tipy a trendy

„Pochopitelně jsme ho zúročili i při stavbě domu. Projekt velmi rychle odsýpal a od první skici až po otevření uplynulo pouhých pět roků, což je na naše české reálie skutečně rekordní čas,“ chlubí se Mastíková.

Foto: Novinky

Radnice Prahy 12 má vizuálně připomínat bílé kostky cukru.

V Modřanech tak vyrostla moderní chytrá budova. Reflektuje ale i minulost městské části, tu cukrovarnickou – zvenku totiž radnice připomíná bílé kostky cukru. Vevnitř zase najdeme spoustu hospodárných řešení.

Architekt zasadil do horského prostředí dům inspirovaný stájemi

Tipy a trendy

„Zmínila bych třeba fotovoltaické panely, které jsou umístěné na střeše a pokrývají velkou část spotřeb budovy. Jímáme také dešťovou vodu do retenční nádrže a zavlažujeme jí veškerou zeleň. Máme tu na parkovišti i nabíječky na elektromobily,“ vyjmenovává architektka.

„V budově jsou čidla, která snímají teplotu a vlhkost v místnosti i množství světla a podle toho upravují nastavení žaluzií, topení a chlazení,“ vysvětluje dále.

Foto: Novinky

V nejvyšším patře radnice je obřadní síň. Počet svateb se v Modřanech zvýšil.

Zajímavá je radnice i architektonicky, například schodištěm, které tvoří středobod vstupní haly.

„Propojuje dvě podlaží a je umístěno v prostoru tak, že když do něj vcházíte, tak vám připadá, že schodiště levituje,“ říká architektka.

Anketa

Mají obce podle vás stavět dle nejnovějších trendů?
Ano, rozhodně.
69,7 %
Pokud jsou trendy úsporné nebo ohleduplné k životnímu prostředí, pak rozhodně.
21,4 %
Já nevím.
1,4 %
Podle mě je to zbytečné.
7,5 %
Celkem hlasovalo 145 čtenářů.

„Hodiny, které pak vidíte na průčelí, jsou jedny z největších pražských hodin umístěných na skle. Pro představu, velká minutová ručička má víc než dva metry,“ dodává.

„Vnitřní prostředí pro práci je určitě lepší, než měli úředníci předtím, protože byli v sedmi relativně starých budovách. Přestěhování ze starého do nového je určitě pozitivní,“ potvrzuje architektka.

Fasádu kancelářské budovy pokrývá zeleň a křižují klouzačky pro zaměstnance

Tipy a trendy

Na radnici to žije, i když úřední hodiny už skončily. V sále se mohou konat třeba plesy, v kavárně najdete občerstvení, výstavní prostor slouží lokální umělcům. V nejvyšším patře je pak obřadní síň.

„Podle mých informací se množství svateb na modřanské radnici několikanásobně zvýšilo. Věřím, že když už si pro tak významný den, jako je svatba, zvolíte právě novou budovu radnice, tak to znamená, že se aspoň trochu podařila,“ věří oceněná architektka.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Fasádu mrakodrapu trhá zeleň deroucí se ven

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Úřad městské části Praha 12

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám