Hlavní obsah

Velké baňaté šišky splývají s okolními lesy a nabízejí pohodlí i dechberoucí výhledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro by se chtělo říci, že pokud někdo umí stavět domy na stromech, pak jsou to Seveřané. Letošní novinkou jsou příbytky, které díky svému povrchu z dřevěných „šupin“ nápadně připomínají veliké bachraté šišky. Jejich předností je nejenom naprosté pohodlí, ale také úžasný výhled do norského fjordu Hardanger.

Foto: Mathias Haughom

Baňaté, šiškám podobné domky s okolní krajinou neviditelně splývají.

Článek

Celkem 18 000 dřevěných šindelů pokrývá povrch každého z dvojice domků na stromech, které rostou na strmém a skalnatém pobřeží norského fjordu Hardanger. Nedaleko města Odda tak mají zájemci o turistiku a pobyty v přírodě možnost zabydlet se na pár dní v krásném prostředí uprostřed divočiny.

Domky pro jejich provozovatele, společnost Woodnest, navrhli architekti z místního ateliéru Helen and Hard. Ti si dali velmi záležet na tom, aby stromy, na nichž jsou domky zavěšeny, zbytečně netrpěly. Kmen stromu je uzavřen speciálně navrženým kovovým límcem, který mu umožňuje volně žít a dýchat.

Každý z domků je ve výšce pět až šest metrů nad zemí, přístupný je po dřevěné lávce.

Každý z domků má vnitřní užitnou plochu 14 m2, jejímž středem prochází dřevem obkládaný kovový límec a v něm kmen stromu, je určen pro přespávání dvou osob a každý své návštěvníky uhrane velice luxusním vybavením. Na vrcholu všeho je pak jistě ručně vyřezávaná dřevěná vana. (V každém domku je rovněž splachovací toaleta.)

Aby bylo v interiéru dost místa ve chvílích, kdy se zrovna nespí, jsou lůžka zavěšená pod stropem. Stačí ale jediné stisknutí knoflíku a postel je spuštěna dolů na zem a jde se spát. Jinak v domcích nechybí ani kuchyňský kout s ledničkou. Interiér každého příbytku je vyhřívaný podlahovým topením.

Jak upozorňují provozovatelé, domky jsou skutečně určené pro milovníky túr. Pěší cesta k nim trvá 30 až 45 minut, přičemž v zimě je nutné mít sněžnice. Cena začíná na zhruba 4300 norských korunách (8850 Kč) pro dva lidi za noc ve všední den.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovém domku?
Ano! A klidně i natrvalo!
18,1 %
Na dovolenou by to bylo moc pěkné.
69,3 %
Možná ano...
2,4 %
Asi spíš ne...
3,2 %
Ne, nelíbilo.
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2125 čtenářů.

Dvoupodlažní stromový domek se tyčí nad jezírkem jako obří vajíčko

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Treehouse
Obec Odda
Hardangerfjord

Související články

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci...

Výběr článků

Načítám