Hlavní obsah

V interiéru, kde je použito dřevo, máte k přírodě blíž

Dřevěná okna, nábytek, podlahy, obložení, stropy, doplňky. Vše může být ze dřeva, a to nejen v obývacím pokoji, ale i v ložnici, kuchyni, a dokonce v koupelně. Dřevěné prvky kvalitně vyrobené, a hlavně správně ošetřené, nemají omezení.

Foto: Robert Virt

Dřevo je materiál, který přirozeně pracuje, proto se o nábytkové plochy musíme starat a pravidelně je ošetřovat.

Článek

Došperkovat celý interiér k dřevěné dokonalosti lze s použitím rozmanitých zařizovacích prvků, jako jsou vypínače, elegantní tenké rámečky tvořené MDF dýhou, ale i z masivního dřeva. A to v oblíbených dřevinách, jako jsou buk, javor, světlý či tmavý dub. V detailu si lze dřevo užít i na klice a prvcích dveřního kování.

Dřevo v koupelně

Trend přírodních materiálů pronikl i do koupelen. Díky lakované povrchové vrstvě obstojí koupelnový nábytek i z masivu, a to v náročných podmínkách. Nábytek je v koupelně možný, ale podle odborníků se nedoporučuje umisťovat ho blízko vany či sprchového koutu. Obecně by se mělo zamezit, aby masiv byl v přímém a dlouhodobém kontaktu s vodou. Když se postříká a hned otře, není problém.

Také se doporučuje tvrdé dřevo namísto měkkého, je více mechanicky odolné. Dub, buk nebo exotická dřevina jsou ideální, navíc ještě s lakovaným povrchem.

Anketa

Máte rádi hodně dřeva v interiéru?
Ano, čím více, tím lépe!
68,3 %
Docela ano.
13,2 %
Spíše by ho mělo být uměřeně.
14,8 %
Ne, stačí jen pár prvků. Mám raději jiné materiály.
3,7 %
Celkem hlasovalo 439 čtenářů.

Dřevo v kuchyni

Masivní nábytková dvířka se hodí do každé kuchyně: rustikální, moderní i minimalistické. Vybírat můžete z různých druhů frézování čelní strany, případně i z hladkého klasického provedení s čistými liniemi a zafrézovaným úchytem. Povrch je často opatřen matným lakem, díky němuž na nich nezůstávají otisky prstů, a pro zvýraznění přirozené kresby dřeva může být rovněž upraven drásáním, kdy se vybrousí jarní vrstva smrkového dřeva.

Masivní nábytková dvířka se dají navíc lakovat oblíbeným bílým, šedobílým, šedým a antracitovým odstínem.

Komody vnesou do interiéru styl a pevný řád

Bydlení

Dřevěný nábytek

Masivní dřevěný nábytek je často v obývacím pokoji či pracovně, kde není tak zatížen provozem. Dřevo, jak známo, přirozeně pracuje a dřevěná dvířka se nesmějí kroutit. Je třeba zajistit protitah v rámci jejich skladby. Buď pomocí slepení více vrstev dřeva, nebo rámovou konstrukcí s vyztuženou střední příčkou. To ovšem pro bezproblémové užívání v těchto místnostech nestačí. Povrch musí být také ošetřen lakovanou vrstvou, která zamezí okamžitému proniknutí zvýšené vlhkosti do struktury nábytkových dvířek.

Dřevěná okna

Mají výborné tepelně izolační vlastnosti, takže v interiéru bezpečně chrání před chladem, větrem i vlhkostí, jsou ekologicky šetrná a vynikají dlouhou životností. Díky vysoké tvárnosti a pevnosti lze navíc ze dřeva vyrábět i okna atypických tvarů nebo velkých rozměrů. Dřevo je ovšem ze své podstaty materiál náchylný vůči působení vlhkosti, proto je nutné jeho povrch dostatečně chránit.

Dřevěná okna se běžně ošetřují třístupňovou povrchovou úpravou, která je výborně chrání před vnějšími povětrnostními vlivy. Ale napáchat škody může i vlhkost z interiéru. Proto se na ně z vnitřní strany nanáší navíc ještě speciální membránová vrstva, která dokáže v pronikání do dřeva zabránit a zároveň jí nebrání, aby se rychle odpařila pryč.

O dřevěná okna se musíme dobře starat a pravidelně ošetřovat jejich povrch. Dřevěné části, jako jsou rámy a dřevěná křídla, nejprve zbavíme nečistot a potom je ošetříme houbičkou namočenou v doporučeném balzámu. Zacelí se mikrotrhliny a oživí se lazura. Vše se doporučuje provádět v rozmezí teplot 5 až 20 °C, a ne na přímém slunci.

Dřevěné podlahy

Musí zvládnout vytížení a běžný denní provoz a vyžaduje se od nich dlouhá životnost. Mají svoji přirozenou krásu, ale zvýšená odolnost a snadná údržba jsou bonusem navíc. Jak toho lze docílit? Díky inovativnímu laku obstojí i v náročných podmínkách.

V nabídce je obvykle mnoho dekorů, oblíbený je dub různě mořený, také ořech. Povrchová úprava extrémně odolný matný lak umožňuje položit podlahy i do více namáhaných místností, kde bez změny vzhledu či poškození ustojí nápor domácích mazlíčků i dětských her.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám