Hlavní obsah

Koupelnový nábytek vybírejte v duchu minimalismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostý, čistý a elegantní design bez zbytečných doplňků nebo dekorací. Minimalistický přístup patří mezi jeden z nejoblíbenějších stylů v interiérovém designu. Uplatnění nachází i v koupelnách.

Foto: Jika

Série Cubito Pure vyniká čistými liniemi a noblesními tvary.

Článek

Interiérové prvky v minimalistickém designu poznáte na první pohled. Upoutají střídmostí, neutrálním nádechem, ale také liniemi inspirovanými geometrickými tvary. Platí to i pro koupelnové skříňky, jejichž design je zredukován do základního tvaru. Jsou jednoduché, přesto dokonale krásné.

Při jejich výběru se držte jedné až dvou barev a zcela se vyvarujte vzorců, složitých struktur či dalších prvků složených z mnoha pestrých barev.

Výsledný prostor dle minimalistického stylu by totiž měl být světlý, vzdušný, nikoliv však chladný. Na to je potřeba myslet.

Barvy ano, ale opatrně

Neznamená to ale rezignaci na práci s barvami a dřevěnými dekory, jak se někteří chybně domnívají.

„Když se řekne minimalismus, řada lidí si představí koupelnu v bílém nebo krémovém provedení. A mají pravdu, tyto barvy skutečně představují klasiku a vykouzlí čistou, jemnou a elegantní koupelnu,“ říká Iva Šedivá ze společnosti Laufen CZ.

Okamžitě k tomu ale dodává, že díky široké nabídce produktů v nejrůznějších barevných provedeních lze dnes experimentovat více. Přizpůsobit barvy nebo dekory osobním preferencím.

„Velmi oblíbené jsou pastelové tóny šedomodré nebo oblázkově šedé v kombinaci s bílou sanitární keramikou. Odvážnější duše uvítají výrazné barvy, třeba v podobě hořčicově žluté, okrově hnědé nebo černé. Takový nábytek se stane dominantou koupelny a vnese do ní velmi osobitou energii,“ popisuje dále.

Z dekorů pak podle ní lidé rádi volí světlé typy dřevin.

Foto: Laufen

Umyvadlová skříňka z kolekce Kartell v hořčicově žluté barvě vnese do interiéru nádech léta a skvěle pracuje i s využitím prostoru. Je tvořena dvířky a dvěma výklopy s dostatkem místa.

Nezapomínejte na plánování

Minimalistický design ale není jen o redukci barev, odstranění přebytečných doplňků a dekorací z místnosti. Pracuje s méně produkty, na jejich kombinaci ale obzvlášť záleží a návrh musí být promyšlený do posledního detailu.

Jedním z principů minimalismu je, že méně je více. Mohlo by se zdát, že zařizování koupelny bude o něco jednodušší, ale není tomu tak.

Anketa

Máte rádi koupelny spíše barevné, nebo barevně střídmé?
Líbí se mi víc veselé, barevné.
5,3 %
Je mi to celkem jedno.
3,5 %
Mám raději uměřeně barevné.
91,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 171 čtenářů.

Minimalistický styl vyžaduje stejnou pozornost jako kterýkoliv jiný designový přístup a pečlivá kombinace dominantních a sekundárních prvků v místnosti je podstatná. Jedině tak vytvoříte elegantní prostředí, ve kterém je zachována prostornost a vzdušnost.

Namístě tak není pořizovat si spoustu koupelnového nábytku, ale spíše méně a kvalitního. A k tomu vzít v potaz, že funkčnost a praktičnost je stejně podstatná jako design.

Dostatek prostoru, poličky a zásuvky, praktické ovládání v podobě kvalitních pojezdů nebo otevírání push & pull by mělo být samozřejmostí.

Víte, z jakých materiálů je vyroben koupelnový nábytek a vyznáte se v jejich zkratkách?

Tipy a trendy

Kde hledat

Možnosti výběru budete mít široké. Minimalistický koupelnový nábytek má totiž v nabídce mnoho výrobců.

Například z kolekcí Laufen potěší milovníky minimalismu produkty z řady Base, Boutique nebo Kartell. Závěsné skříně a umyvadlové skříňky se striktně drží stylu, charakteristické jsou pro ně ladné hrany a geometricky dokonalé tvary, ale také třeba absence úchytek.

Současně poskytují dostatek úložného prostoru a je možné je obohatit o praktické organizéry.

Rovněž nábytek designové řady Cubito české značky Jika vyniká precizním zpracováním, zásuvky jsou opatřeny plnovýsuvnými pojezdy značky Hettich s tlumením dovírání, s celoživotní garancí kvality.

Skříňky mají kvalitní dveřní panty a použité materiály zaručují vysokou odolnost proti vlhku a dlouhodobou životnost. Nábytek je k dostání v moderním dřevodekoru, který vytváří dojem skutečného masivu, nebo v tradiční bílé barvě s vysoce lesklým lakem na čílkách.

Na výběr máte také pestrou škálu kombinací různých typů skříněk. Perfektní design a kvalitní provedení slibují také výrobky dalších českých značek Ravak, Dřevojas či Trachea.

Divoký mramor dodá koupelně mystický nádech

Tipy a trendy

Deska i skříňka? Samozřejmě

Pro milovníky minimalismu se ale nabízí ještě další varianta - jednoduché a sofistikované řešení ve formě umyvadlových desek. Bez obav tak můžete vyměnit tradiční skříňku pod umyvadlo za decentní desku upevněnou designovou konzolou, aby vyniklo zajímavé umyvadlo.

Pokud máte obavu z absence úložného prostoru, přidejte nižší doplňkové skříňky s odkládací plochou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Desky i skřínky jsou vyráběny na míru. Pokud máte v koupelně například niku, nábytek jí lze plně přizpůsobit,“ vysvětluje Petr Blažek, ředitel společnosti Dřevojas.

Ani atypické rozměry koupelny tak v žádném případě nebrání stylovému vybavení!

Může se vám hodit na Zboží.cz: Koupelnový nábytek

Může se vám hodit na Firmy.cz: Nábytek do koupelny, Koupelnová studia

Reklama

Související články

Koupelnu trápí nejen vodní kámen

Koupelna je denně v provozu, a proto si zaslouží speciální péči. Zvláště pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou a vodní kámen se na povrchu sanity a baterií...

Výběr článků

Načítám