Hlavní obsah

Komody vnesou do interiéru styl a pevný řád

Své místo měly komody už v domech našich babiček, které věděly proč. S komodami totiž věci dostanou pevný řád. V zásuvkách či skříňkách budete mít o všem přehled. Proč to tedy s nimi nezkusit také?

Foto: Bonami

Esteticky krásný nábytek od španělských designérů. To je Marckeric, v jehož každém kousku najdete lásku k modernímu, skandinávskému a mnoha dalším interiérovým stylům.

Článek

Nepřeberné množství stylů, dekorů, materiálů, barev i velikostí. Nabídka komod je skutečně široká. Na co se tedy při výběru zaměřit, abyste později nebyli zklamaní?

Začněte praktickými otázkami a zaměřte se na velikost a uspořádání komody. Bude se vám lépe hodit kus nábytku se šuplíky, dvířky, prosklený, či kombinace těchto možností? Tak trochu to záleží i na tom, kde bude stát.

Do chodby se budou hodit víc zásuvky, a nejspíš budete muset sáhnout po těch s menší hloubkou. Přece jenom ve většině bytů nebývá zádveří příliš prostorné.

Také v ložnicích a dětských pokojích asi vyhrají zásuvky. V tomto případě ale větší a hlubší, aby se do nich dobře ukládalo oblečení. Praktické jsou plnovýsuvy a tichý dojezd. V dětském pokoji dbejte také na to, aby komoda byla vyrobena ze zdravotně nezávadných materiálů!

Jiná situace nastává v obýváku. Tady se fantazii meze nekladou. Dobře sem padnou šuplíky, skříňky s dvířky, a to i prosklenými, za nimiž se hezky vyjímají třeba skleničky.

Anketa

Máte raději designové komody, nebo vás zajímá jen účelnost?
Pro mě musí být komoda šperkem místnosti.
8,3 %
Komody s kvalitním designem jsou jak hezké, tak účelné.
86,3 %
Důležitá je pro mě pouze účelnost. Zbytek příliš neřeším.
5,4 %
Celkem hlasovalo 1050 čtenářů.

Masiv, lamino, nebo fólie?

Podstatnou roli hraje rovněž materiál, z něhož je komoda vyrobená.

Oblíbené a cenově dostupné je lamino. U toho si dejte pozor na tloušťku desek. Aby skříňka něco vydržela, měla by být aspoň 18 mm. Jinak by se vám police mohly prohýbat. V laminu se nabízí velký výběr barev a dekorů, věrohodně umí napodobit i dřevo.

Letošní Cena Designbloku patří i geometrickému a hodně střídmému nábytku

Tipy a trendy

Kvalitnějším a o něco přírodnějším materiálem jsou MDF desky. U těch se totiž - na rozdíl od laminátových - při výrobě nepoužívají lepidla. Tyto desky se lisují pomocí vysokého tlaku. Jejich povrch se upravuje fóliováním, které nabízí nepřeberné množství barev a dekorů. Nebo se lakují, přičemž lak může být lesklý i matný. I tady jsou možnosti vzhledu rozmanité.

Králem mezi materiály je bezpochyby masiv, který se znovu vrací do módy. Zvláště kousky z odolnějších dřevin, jako jsou dub, buk či akácie, vydrží opravdu hodně dlouho.

Potřebují ale pravidelnou údržbu, která je o něco náročnější než u lamina, fóliovaných dvířek či laku. Zvláště když zvolíte masiv, který není lakovaný, ale je povrchově ošetřený jenom olejem nebo voskem.

Důraz na design

Ať zvolíte jakoukoliv variantu, je důležité, aby komoda do interiéru, jak se říká, sedla. Můžete mít model, který bude ladit s ostatním nábytkem v místnosti. K dostání jsou celé modelové řady nábytku v jednom designu, kde si můžete kusy jednotlivě poskládat, kombinovat. V kurzu je především bílá a dekory dřeva, a také jejich kombinace.

K dostání jsou ale i mnohé další barevné odstíny nebo třeba modely s dekorem betonu.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Nebo si řeknete, že chcete komodu jako solitérní kus nábytku. Prostě dominantní prvek, který naopak jednotný styl rozbije. Zároveň s ním ale bude určitým způsobem korespondovat. Takový úkol splní např. černá komoda, která interiéru dodá punc luxusu. Kdo má rád originalitu, může sáhnout třeba po retro stylu, který dnes zažívá renesanci.

Kávové stolky inspirované krásou zrn doladí podávání nápoje k dokonalosti

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám