Hlavní obsah

Typ osvětlení podtrhne atmosféru prostoru

Můžete si pořídit reflektory, venkovní nástěnné a stropní osvětlení rozmanitých modelů, velikostí a materiálů. Terasu mohou lemovat vestavná světla, temný kout v zahradě rozjasní bodové osvětlení. Oblíbené jsou i soláry, romantické lucerny a sloupkové osvětlení podél cest. Nezapomeňte ani na interiér. I v něm můžete rozehrát světelnými efekty blahodárnou magii pohody.

Foto: Hornbach

Ryze dekorativní svítidla podtrhnou noční atmosféru, osvítí zajímavý kout zahrady.

Článek

Osvětlení pro atmosféru

Venkovní reflektory mají vysoký stupeň ochrany IP, jsou chráněny před vniknutím prachu, stříkající vody a cizích těles. Lze je různě natáčet a rozmístit po zahradě na temná místa. Některá mají v sobě zabudovaný i senzor pohybu.

Dobrým tipem jsou LED reflektory, které lze propojit do sítí chytrého osvětlení v celé domácnosti.

Venkovní nástěnné a stropní světlo má velký potenciál být nositelem stylu a perfektně podtrhnout atmosféru prostoru. Při výběru hledejte stupeň ochrany IP 44 a vyšší.

Foto: Hornbach

Nízké sloupkové osvětlení je praktické, slouží ke zvýšení bezpečnosti kolem domu.

Velmi efektní k lemování chodníků a cestiček jsou stylová nižší svítidla nebo sloupky, které mohou mít tvar luceren, pouličních lamp. Lze je zapojit i do systému nízkonapěťového zahradního osvětlení, postačí k tomu trafo, zahradní zásuvka a plán, jak a kam světla umístit.

Do dřevěných teras se montují vestavná bodová osvětlení. Do podlahy se vyvrtá otvor velikosti krytu svítidla a elektrický kabel vestavného osvětlení se pak vyvede po straně. Některé typy mají také funkci tlumení světla.

Venkovní svítidla nabízejí více než jen světlo

Zahrada

Na zahradu si pořiďte i doplňková svítidla jako velké závěsné žárovky nebo decentní světelné řetězy, třeba v retro stylu.

Nesmí chybět ani solární svítidla, která jsou velmi úspornou a levnou variantou, jak vykouzlit večer neopakovatelnou atmosféru. Patří k umělým vodopádům, k jezírku, na osvětlení zajímavého keře.

Oživte interiér

Možná už vás postihla tzv. provozní slepota a nevnímáte, že interiérová svítidla už nemají eleganci a správný šmrnc.

Dopřejte interiéru ideální osvětlení

Tipy a trendy

Chce to změnu a vězte, že trendem jsou stále světla v podobě závěsné žárovky bez stínidla, s různě barevnými textilními kabely, která se hodí na chodbu, do obývacího pokoje i jídelny.

Vyrábějí se i jako nástěnná, stropní a lze je doplnit různými typy světelných zdrojů.

Foto: Katypaty

Prázdninový domek ocení jednoduché minimalistické světlo s odhalenou žárovkou. Je závěsné, textilní kabel lze výškově regulovat.

Pro práci je vhodná základní žárovka poskytující neutrální chladnější světlo. Útulnou atmosféru podvečera ale nejlépe umí stmívatelné LED zdroje z šetrně pískovaného satináta. Vnímáte ideální světelný rozptyl, který je žádoucí při odpočinku či společenské konverzaci.

Doporučujeme volit osvětlení z jedné kolekce, dají se dobře vzájemně kombinovat. A nebojte se minimalistické produkty osvěžit třeba i křišťálovým korpusem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám