Hlavní obsah

Perforovaná a speciálně tvarovaná stínidla promění okolí v dekoraci

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud patříte mezi ty, kdo fandí spíš minimalismu a nepotrpíte si na záplavu dekorací v interiéru, pak možná oceníte osvětlení, které kromě své klasické funkce vytvoří na stěnách také působivé světelné obrazce. Hra světla a stínu dodá interiéru na dramatičnosti a zajímavosti a vnese do prostoru mystickou atmosféru.

Foto: Annabel James, Design Shanghai

Vhodnou dekorací jsou perforovaná osvětlení inspirovaná orientálními lampami.

Článek

Máloco dodá interiéru po setmění tak příjemnou atmosféru jako tlumené osvětlení vytvářející obrazce a ornamenty na stěnách.

Pokud tento typ osvětlení zkombinujete s větším počtem svíček, vytvoříte velmi intimní prostor, který bude ideální pro romantický večer i pro provádění masáží a relaxaci všeho druhu.

Foto: Tom Raffield

Vhodně zvolené osvětlení může na oko proměnit stropy v rozkvetlé louky.

Stínidla, která obsahují průřezy, průhledy a drobné perforace, působí zdobně i za denního světla a v interiéru tak zafungují jako dekorace i během dne. Večer pak prostoru dodají trochu tajemnou atmosféru, kterou byste těžko vytvářeli jinak. Hodí se hlavně do ložnic, ale i do prostor pro relaxaci a odpočinek.

Foto: Brabbu Design Forces, Garden Trading

Hra světla a stínů dodá stěnám i nábytku nový rozměr.

Velkolepé lustry, které po setmění trochu připomínají disko koule, zafungují v prostornějších interiérech, které jsou třeba méně zařízené. Díky tomuto typu osvětlení nebude prostor vypadat tak prázdný.

Foto: Nedgis

Osvětlení může interiéru dodat i dramatický výraz.

Velkou inspirací jsou zejména minimalistické kousky inspirované jednoduchým japonským designem. Je jim vlastní čistota tvarů, přírodní materiály a maximální uměřenost. Díky nim prostor dostane trochu spirituální atmosféru, která bude ideální pro servírování čaje nebo četbu knihy.

Foto: Tom Raffield

Tento typ osvětlení neobyčejně sluší japonskému uměřenému interiérovému stylu.

Podobná svítidla si můžete pořídit i na zahradu. Venkovní lampy v orientálním stylu poslouží i jako orientační body v rozlehlých prostorech a dodají jim kouzelnou atmosféru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám