Hlavní obsah

Ozdobte si noční zahradu světly různých tvarů i barev

Právo, Dana Jakešová

Přes den na zahradě vynikne každý detail. Večer se však promění v temné bludiště. Stačí na ni ale vhodně umístit pár světel a vše bude jinak.

Foto: Hornbach

Pásek Plug & Shine Neon LED Strip je absolutně odolný proti povětrnostním vlivům a lze jej připojit přímo na konec 24V systému. Vyzařuje homogenní světlo a vytváří flexibilní řadu světla bez viditelných LED bodů. Cena 2295 Kč.

Článek

Osvětlit terasu, bazén, chodníček, trávník nebo třeba nasvítit nějaký keř, to vše je možné.

Světel, která lze v exteriéru použít, je k dostání několik typů v nespočtech různých designů. Z čeho můžete vybírat?

Nástěnná svítidla

Venkovní nástěnná svítidla využijete na terasách a verandách. Vyrábějí se z odolných a kvalitních materiálů. O bezpečnost se bát nemusíte, moderní výrobky poskytují vysoký stupeň krytí. Stačí v obchodě najít ty s označením IP44 a vyšší.

Některá světla jsou navíc vybavena senzorem pohybu. Napájení venkovních nástěnných svítidel je možné z elektrické sítě, solárně nebo bateriemi – záleží jen na vašich prioritách.

Bodová světla a reflektory

Bodová světla a pozemní reflektory úžasně osvětlí zahradní keře, živé ploty či stromy. Montují se do země a světelný paprsek směřuje nahoru, aby osvětloval určené místo.

Foto: Hornbach

Systém zahradního osvětlení Techmar Bologna obsahuje tři reflektory (LED), kterými nasvítíte nejen cestičku, ale pro hezký efekt třeba i keře. Cena 2329 Kč.

„Bodová svítidla, ale také sloupky, zapichovací světla a reflektory lze zapojit do systému nízkonapěťového zahradního osvětlení,“ dává tip Zlatko Slebodník, odborník z oddělení elektra v projektových marketech Hornbach.

Pokud zvolíte LED světla, ušetříte navíc i za elektřinu. Mají totiž velmi malou spotřebu.

Sloupková světla

Sloupková svítidla vám elegantně posvítí na cestu přes zahradu. Navržena jsou tak, aby poskytovala navigační osvětlení podél příjezdových cest a chodníků. K dostání jsou ve dvou variantách: vysoká a nízká.

Podobně jako reflektory je můžete zapojit do systému nízkonapěťového zahradního osvětlení.

Slunečníky vykouzlí příjemný stín. Nabízejí různé velikosti, materiál i LED osvětlení

Tipy a trendy

Solární osvětlení

Levným a úsporným řešením jsou solární světla. „Energie ze slunce se ukládá do baterie, která se aktivuje v noci,“ popisuje Petr Kovář, odborník z oblasti elektro. Svítit budou jen tak dlouho, dokud se baterie nevybije.

Technologie solárního osvětlení však prošla dlouhou cestu, a dnes tak poskytuje jasnější osvětlení déle než kdykoliv předtím.

Foto: Bauhaus

Solární plovoucí koule dodá bazénu či jezírku magický ráz. Svítidlo obsahuje dvě RGB LED, které pod opálově bílým plastovým kulovým stínítkem z mléčného skla vytvářejí pestrou hru světel. Za soumraku se rozsvěcí automaticky.

Vestavěné exteriérové osvětlení

Vestavná venkovní svítidla se nejčastěji montují do dřevěných teras, samozřejmě jdou ale použít i jinam. Některé typy mají i funkci ztlumování světla. Jestliže chcete dotvořit atmosféru nebo vyzvednout dokonale upravený živý plot, tato svítidla dodají noční zahradě dramatický vzhled.

Systém nízkonapěťového osvětlení
Nasvítit různá místa a zákoutí zahrady vám pomůže nízkonapěťový systém. Jeho instalaci zvládnete snadno sami. Navíc je bezpečný. Když se dotknete, zabrní to, ale neublíží.
Začněte plánkem: KDE chcete mít světla, KUDY povede kabeláž. Kabely je dobré umístit alespoň 10 cm pod zem, kvůli bezpečnosti.
Výběr konkrétního typu nízkonapěťového systému. Existují totiž dva, 12- a 24voltový. Který bude ten pravý? To záleží na velikosti rozvodů. Jestliže je mezi zdrojem a světlem vzdálenost do 10 m, postačí 12V systém. Pokud je instalace rozsáhlejší a složitější, vzdálenosti jsou více než 10 m, sáhněte po 24V systémech. „Kdybyste použili na delší vzdálenosti 12 V, světýlka by svítila jen slabě, nebo možná vůbec,“ uvádí Petr Kovář, odborník z oblasti elektro. Na vodiči totiž dochází k velkému úbytku napětí.

Jedna zásuvka, trafo a světýlka

Základem nízkonapěťového zahradního osvětlení je zásuvka na 220 V. Na tu se připojí trafo, které zredukuje napětí na požadovaných 12/24 voltů a ze kterého se rozvádějí kabely dál po celé zahradě. Trafo se umístí hned vedle elektrické zásuvky, aby zahrada nebyla zbytečně prošpikovaná 220 V kabelem. Ideální je umístit ho do země, volně ložená krabička by nevypadala hezky.

„Elektrické trafo je vodotěsné, ale nezkoušejte to,“ radí Zlatko Slebodník z Hornbachu.

Foto: Hornbach

Venkovní sloupkové osvětlení je ideální k nasvícení cestiček. Tato sada obsahu 3 svítidla, trafo a hlavní připojovací kabel. Transformátor má extra kapacitu 6 wattů. Cena 1969 Kč.

Na nízkonapěťový systém zahradního osvětlení lze napojit jen světla určená pro napětí 12 nebo 24 V. Přičemž se nemusíte bát ani umístění v blízkosti vody, abyste nasvítili třeba bazén nebo fontánu.

„Díky jednoduchému utěsněnému spoji přes gumičku nehrozí probíjení,“ vysvětluje Zlatko Slebodník.

Celý systém pak můžete ovládat pomocí časovače, který se napojí na 220voltovou zásuvku před trafo. Časovač tak přesně spouští a vypíná trafo podle nastavených instrukcí. Dobrým řešením je také soumrakový senzor, který osvětlení zapne v okamžiku, kdy se začne stmívat.

Anketa

Máte rádi světla na zahradě?
Ano, je to moc hezké.
87,1 %
Docela ano.
6,4 %
Je mi to fuk.
1,8 %
Nic moc.
1,1 %
Ne, to se mi nelíbí.
3,6 %
Celkem hlasovalo 2080 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Květináč XXL oživí terasu

Pověstnou třešničku na dortu dá terase pěkně osázený květináč mamutích rozměrů, který rostliny vynese blíž k našim očím, abychom si jejich krásu mohli užívat...

Dejte si rande na zahradě u kávy či vína

Popovídat si za hezkého počasí v příjemném prostředí vlastní zahrady, na zápraží nebo balkoně mohou čerstvě zamilované páry stejně jako manželé žijící spolu...

Výběr článků

Načítám