Hlavní obsah

Venkovní svítidla nabízejí více než jen světlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžné osvětlení určené do exteriéru zaujme zářivými bílými nebo žlutými akcenty. Pokročilejší typy vynikají rozličnými tvary, dekory, střídáním barev, funkcí stmívání i časovým spínačem. A to není zdaleka vše!

Foto: Hornbach

Venkovní nástěnné svítidlo Philips Python LED je vyrobeno z nerezavějící oceli a poskytuje dostatečně rozptýlené teplé bílé světlo. Cena 1090 Kč

Článek

Moderním lampám nechybí wi-fi, možnost ovládání chytrou mobilní aplikací, hlasem, jsou opatřeny reproduktory, napájením přes solární panel a USB. Vestavné modely často obohacuje detektor pohybu a soumrakový senzor.

Dekorativní LED projektor vykreslí hvězdy či abstrakce na fasádu domu. Záleží na nás, jakou službu od osvětlení očekáváme.

Pozor! Každé venkovní svítidlo vyžaduje vzhledem k vystavení vnějším vlivům ochranu, tj. krytí odpovídajícího stupně. Vybíráme výrobky ideálně s označením IP44 až po IP68.

V prvním případě je produkt chráněn před vniknutím cizích těles a stříkající vodou, maximální krytí zase brání vniknutí prachu a zajistí vodotěsnost při dočasném ponoření.

Solární osvětlení

Z hlediska úspor se vyplatí investovat do zahradního solárního osvětlení napájeného energií ze slunečních paprsků.

Svítivost solárních světel se pohybuje v rozmezí šest až osm hodin po celodenním nabíjení baterie slunečním zářením. Intenzita světelného toku však není příliš silná, rozhodně si při ní nepřečteme knížku.

Foto: Tchibo

Solární svítidlo ve tvaru koule, s přechodem barev a pevně zabudovanou LED, je z nerozbitného, voděodolného plastu. Cena 1990 Kč

Proto využíváme solární soklové lampy a sloupky k orientačnímu osvětlení u příjezdových cest a zahradních chodníků, u vstupu do domu.

Solární svítidla oceníme rovněž jako dekorativní doplňkové osvětlení na terase a balkonu v podobě pásků, světelných řetězů, lampionů a luceren, ale třeba i zvířat, květin a různých figurek.

Nadzemní bazén zaujme cenou i lehkou instalací

Tipy a trendy
Je dobré vědět
Venkovní osvětlení instalujeme tam, kde toužíme vytvořit útulnou atmosféru, zvýraznit jednotlivé části i detaily stavby a zahrady, usnadnit orientaci na pozemku.
Chceme-li zdůraznit krásu květin, rozkvetlých stromů, volíme bílé světlo, které nezkreslí jejich barevnost.
Žluté nasvícení je očím příjemnější, hodí se k posezení na terase, u bazénu. Navíc odradí létavý hmyz.

LED zdroje

Romantické klasické svíčky ustupují kvůli bezpečnosti při posezení na terase LED svícím napájeným bateriemi. Intimní osvětlení přinášejí plastové stolky určené i k sezení, LED květináče a LED stolní lampy.

Skalka v noci ožije díky LED kamenům, LED pásky obtáčíme kolem zábradlí, kmenů stromů, sloupků pergoly.

Foto: Hornbach

Páskem Paulmann SimpLED Outdoor v délce 3 m (40 světelných zdrojů na 1 m) obtočíme kmen stromu, plotové sloupky, můžeme ho vést i vertikálně. Cena 899 Kč

Bodová světla na okrajích terasy ohraničují její prostor, dekorují hrany záhonů, chodníků, jednotlivé stupně schodiště. Mohou být vestavná napevno nebo je zapichujeme do země bodcem.

Připravte zahradní nábytek na novou sezonu

Zahrada

LED reflektorem se síťovým napájením přes venkovní zásuvku nasvítíme prvky zahradní architektury, lavičky, fontánu, tvarovaný živý plot.

Síťové napájení

Venkovní elektroinstalace, které jsou vystaveny rozmarům počasí, podléhají při realizaci nebo úpravách požadavkům na elektroinstalaci podle platných právních předpisů a technických norem ČSN.

Kabely určené k venkovnímu použití jsou vedené v zemi, instalaci venkovních zásuvek svěříme raději odborníkovi.

Foto: Ikea

Světelný řetěz LED Solvinden vyniká dvanácti nostalgickými retro žárovkami a žlutým světlem. Cena 799 Kč

Svítidla závislá na síťovém napájení náleží k těm nemobilním, uplatní se nejčastěji na stěnách domu a terasy, při nasvícení většího prostoru zahrady, u vjezdu do garáže i podél cest v podobě sloupkových světel a stojánkových lamp.

Abychom světelným smogem nerušili blízké okolí, vybíráme jejich vhodnou výšku a směrování světla, nejlépe do stran a dolů.

Anketa

Líbí se vám možnost připojit zahradní osvětlení k systému chytré domácnosti?
Ano, je to praktické.
38,2 %
Docela ano.
7,4 %
Podle mě je to zbytečnost.
54,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 285 čtenářů.

Zabraňte úrazu

  • Na zahradu či terasu vybírejte vždy takové svítidlo, které je schváleno pro venkovní použití. Osvětlení, respektive rozvod kabeláže, promyslete před realizací zahrady.
  • Kabely umístěte aspoň 10 cm pod zem, stejně tak trafo. I když je vodotěsné, nepokoušejte ho. Každé trafo je jen na 150 W, můžete tudíž na něj připojit jen omezený počet světel.
  • Pro menší plochy či kratší vzdálenosti je ideální nízkonapěťový systém osvětlení. Když se dotknete 12/24 voltů, zabrní to, ale neublížíte si. Lze tak osvětlit dětské domečky na zahradě nebo na stromě, bazén či jezírko.
  • Nikdy nepoužívejte dva a více prodlužovacích kabelů!

Reklama

Související články

Pomocníci pro jarní práce na zahradě

Zapálení zahradníci se nemůžou dočkat, až zaboří ruce do půdy. Před ostrým startem sezony ale nepodceňte důkladnou přípravu! To, co investujete do zahrady hned...

Chodníčky mají v zahradě své místo

Jaro je tu, zahrada se začíná probouzet k životu. Uvažujete o větších zásazích, třeba vybudování chodníčků či cestiček? Je nejvyšší čas pustit se do realizace!...

Živý plot se za péči odmění krásou

Plot ze živých rostlin odděluje jednotlivé části zahrady, poskytuje stín i soukromí. Umí vytvořit neprůstupnou hradbu mezi pozemkem a silnicí, v případě trnů...

Výběr článků

Načítám