Hlavní obsah

Působivé industriální osvětlení může vzniknout i z hasicích přístrojů nebo semaforů

Novinky, tnk

Recyklované objekty, přeměněné na nové funkční kousky do interiérů, si bezesporu zaslouží pozornost. Zvlášť, když jde o osvětlení nebo jeho součásti, které pomohou dotvořit žádaný industriální styl, který je už několikátou sezónu v kurzu a těší se oblibě nejen v kancelářských objektech, ale i v běžných bytech.

Foto: Novinky.cz, Smithers of Stamford (2x)

Zleva: osvětlení z nepotřebných hasicích přístrojů od Nahaku a stolní lampička vzniklá z potrubí.

Článek

Zajímavými kousky jsou lustry vzniklé z prvků, které jsou součástí požární ochrany. Z nepotřebných hasicích přístrojů vznikají výrazné a nepřehlédnutelné interiérové doplňky, které zaujmou na první pohled.

Vypotřebované nebo staré přístroje, které jsou běžnou součástí rodinných domků, mohou posloužit jako efektní stínítka.

Foto: Novinky

Z hasicích přístrojů vytváří studio Nahaku netradiční osvětlení, ale i vázy nebo květináče.

Originálními kousky jsou i lustry z nevyužitých semaforů, které působí jako velmi žádané retro. Jde o výrazné osvětlení, které se v interiéru může stát dominantním solitérem, který na sebe bude strhávat pozornost.

Foto: Skinflint, Skinflint

Zleva: lustr z anglického semaforu a lustr z železničních signálních světel.

Osvětlení mohou dokreslit i nápadité detaily, jako je třeba potrubí, kohoutky, barometry nebo změť různých starých drátů a kusy cívek. Pokud si s těmito kousky vhodně pohrajete, vytvoříte industriální osvětlení i z minimalistických a nadčasových lamp.

Foto: Nedgis, Lime Lace

Zleva: osvětlení od Brokisu s potrubím a kouhoutky na pozadí a lustr dekorovaný množstvím různých nepotřebných kabelů.

Mějte na paměti, že tyto kousky jsou určeny do prostředí, kterému zpravidla dominují beton, sklo, surové dřevo nebo kov. Jde o barevně poměrně neutrální materiály. Osvětlení by proto mělo prostor trochu oživit.

Vyplatí se volit kousky s výraznými barvami. Může jít o šňůru u lustru nebo barevné dekorativní dráty, případně barevné části stínidel apod.

Foto: Smithers of Stamford, Nedgis

Působivé kousky mohou vzniknout i z kanystrů od benzínu nebo z ozubených kol.

Obdivovatelé industriálního stylu a vyznavači ekologie a recyklace se mohou nechat inspirovat i dalšími objekty do domácnosti vzniklými z nepotřebných materiálů. Industriální styl jich snese opravdu hodně. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám