Hlavní obsah

Dopřejte interiéru ideální osvětlení

Karolina Černá, Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Efektivní rozmístění světelných zdrojů a vhodná intenzita i barva světla ovlivňují nejen lidskou psychiku, ale také atmosféru v domácnosti. Při jasném světle se nám lépe pracuje, slabší světlo uklidňuje a připraví tělo na spánek.

Foto: WestwingNow

V ložnici kromě centrálního stropního osvětlení nesmí chybět nástěnné či stolní lampy u postele, které poskytnou dostatek světla např. pro četbu.

Článek

Před plánováním rozmístění zdrojů umělého světla se pokusíme přivést do interiéru co nejvíce světla přirozeného.

„Projděte byt a všímejte si rozmístění nábytku i doplňků. Nestojí u okna skříň? I posunutím zařízení se dá prostor prosvětlit,” vysvětluje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality. Okna nemohou zcela plnit svou funkci, mají-li na sklech různé polepy a parapety jsou odkladištěm věcí i botanickou zahradou s vysokými rostlinami.

Z umělého osvětlení máme na výběr stropní svítidla, nástěnná, stojací, stolní i vestavěná. Světlo přivedou do prostoru i světlovody sbírající denní světlo na střeše, fasádě, terase či zelené střeše a následně jej vedou do interiéru speciálním vysoce reflexním tubusem.

Zohledníme prostor a účel

Přímé osvětlení slouží k práci, je silnější a intenzivnější, bývá rozptýlené či bodové. Rozptýlené světlo slouží jako hlavní, nejčastěji stropní osvětlení místnosti.

Obvykle ho musíme doplnit dalšími světly, nepřímými, která dotvářejí příjemné prostředí a usnadňují orientaci v noci, když se vydáme třeba do koupelny. LED páskami i bodovkami podsvítíme nábytek, police, dekorace, rostliny, instalujeme je do podlahy, do stěny ke schodišťovým stupňům i přímo do nášlapů.

„Dobře funguje jemné osvětlení zrcadel, která jsou opatřena dotykovým LED senzorem v jejich přední spodní části. Samotný senzor svítí stále, i když je zrcadlo zhasnuté, takže slouží v noci jako tzv. bludička,“ radí Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Foto: Tchibo

Stolní LED lampa s keramickým podstavcem poskytuje teplé bílé světlo. Pocitově ji zjemňuje textilní stínítko. Cena 1490 Kč.

Dbáme na vrstvení světla v rozmanitých úrovních. Koupelny vyžadují spojení bočních a dolních světel, kuchyně koncentrovanější osvětlení, proto spojíme síly jasných i zapuštěných světel ve skříních, nad pracovní linkou a varnou deskou, v digestoři. Pro čtení je lepší nastavitelné bodové osvětlení.

Dobrým přítelem jsou stmívače světla, které snadno a rychle změní atmosféru v pokoji. Pro stmívání se hodí halogenové žárovky, ne však všechny LED a energeticky úsporné žárovky.

Náladová svítidla pomohou dětem s usínáním

Tipy a trendy

„Využijte osvětlení tak, abyste maximálně zdůraznili velikost i tvar místnosti. Díky správnému osvětlení bude místnost působit větší. Níže zavěšené světlo vytvoří iluzi výšky a seskupení osvětlení způsobí, že se velké místnosti zútulní,“ uzavírá Barbora Burešová ze studia Mooden.

Nejvíce využíváme LED

Oblíbené jsou LED technologie ve formě žárovek i svítidel s integrovanými LED diodami. V porovnání s klasickou žárovkou uspoří až 80 % elektřiny.

Napříč všemi typy světelných zdrojů disponují LED žárovky nejdelší životností, podle konkrétního druhu mezi 20 až 50 tisíci hodinami provozu. Nejsou křehké jako halogenové světelné zdroje a okamžitě poskytují maximální možné množství světla.

Nepodceňujte doma orientační světla, oceníte je hlavně v noci

Tipy a trendy

„Pořizovací cena LED žárovek je sice vyšší a může odradit, ale už během jednoho roku se finance v podobě uspořené elektřiny vrátí. Peníze navíc budou šetřit dlouhodobě," poznamenává Kateřina Simerská ze společnosti Bauhaus.

Výrobci sledují trend ekodesignu, v budoucnu by se tak měla častěji objevovat svítidla s možností výměny LED světelných zdrojů.

Foto: Hornbach

Moderní žárovka se starým designem, to je LED s hruškovitým tvarem. Svítivost 400 lm, 2000 K vytváří teplé bílé světlo.

Úsporné žárovky a kompaktní zářivky mají o 75 až 80 % nižší spotřebu elektřiny než tradiční žárovka. Nevydrží tak dlouho jako LED, v průměru poskytují provozní dobu v délce až 15 000 hodin. Na plný výkon nabíhají pomaleji, hodí se do obývacího pokoje nebo ložnice, kde se svítí po delší dobu. Časté zapínání a vypínání jim nedělá dobře, jejich svítivost časem klesá.

Výhodou halogenových žárovek je nízká pořizovací cena, ušetří o 30 % více oproti klasické žárovce. Jejich výdrž se pohybuje kolem 2000 hodin provozu.

„Halogenové žárovky poskytují okamžitý 100% světelný výkon, kromě příjemného teplého světla disponují i velmi přesným podáním barev. Hodí se do místností, kde nesvítíme příliš dlouho, např. do sklepa, ložnice či koupelny,“ říká Kateřina Simerská.

Bílé světlo povzbudí

Podstatným faktorem pro výběr světelného zdroje je i barva světla udávaná v kelvinech (K). Přirozené polední světlo má kolem 5000 kelvinů, biologicky nás pohání k činorodosti. Večer obsahuje venkovní světlo díky zapadajícímu slunci a lomu paprsků přes atmosféru více žluté barvy.

Svítíme-li doma o půlnoci bílou (denní) žárovkou, povzbuzujeme organismus k aktivitě jako v poledne. Když svítíme v pracovně celý den žlutým světlem (kolem 3000 K), budeme se cítit ospalí.

Lampy zútulní večerní interiér

Tipy a trendy

Dalším důležitým parametrem je příkon, dříve uváděný ve wattech, dnes se podle světelného toku neboli svítivosti udává v lumenech (lm). Ukazuje množství energie, které daný zdroj světla vyzáří do okolního prostoru za 1 sekundu.

S volbou žárovky pomůže tzv. energetický štítek s barevnou stupnicí. Jeho uvedení na obalu ukládá nařízení Evropské unie.

„Barevná stupnice označená písmeny A-G udává energetickou úspornost produktu. Žárovky, které byly označovány A++, dnes nalezneme pod energetickou třídou C či D,“ upozorňuje Kateřina Simerská. Nově štítek uvádí množství elektřiny, kterou žárovka spotřebuje za 1000 hodin, což je průměrná doba svícení domácnosti během jednoho roku.

Moderní ovládání
Chytré osvětlení nabízí možnost intuitivního ovládání a regulace světelného toku. Přes aplikaci v mobilním telefonu připojeném k internetu regulujeme jednotlivá světla i skupinu osvětlení kdykoli a odkudkoli. „Chytré osvětlení dopřává uživatelům možnost plynulého a komfortního stmívání i nastavení požadované atmosféry. Mezi jeho přednosti se řadí také naprogramování svítidel na pohodlnou automatizaci domácnosti, podle GPS vás může osvětlení při příchodu domů uvítat a při odchodu se naopak vypnout,” popisuje Zlatko Slebodník, odborník z oddělení elektra v projektových marketech Hornbach.

Anketa

Máte doma více svítidel s LED zdroji, nebo s tradičními žárovkami?
Máme nejvíc LED
79,7 %
Máme nejvíc žárovek
17,6 %
Máme nejvíc jiných zdrojů
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 74 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Lampy zútulní večerní interiér

Patří mezi doplňková interiérová svítidla, která vytvářejí atmosféru, osvětlují menší plochu. Typická je stojací čtecí lampa u pohodlného křesla, světlo na...

Výběr článků

Načítám