Hlavní obsah

Tichý bzukot a vůně úlu. Tak vypadá bydlení se včelami v jednom domě

Říčky v Orlických horách

Jedinečný nápad vymyslel manželský pár včelařů, který se rozhodl propojit bydlení se včelínem. Vzniklo tak „spaní na medu“, designová maringotka, která kromě toho, že je obklopená krásnou přírodou, má v sobě zabudované včelí úly. Návštěvníci tak mohou včelí společenství pozorovat přímo při práci, přičemž v prostoru nechybí standardní vybavení včetně kuchyně, koupelny a ložnice.

Glamping a apiterapie v Orlických horách přináší nevšední zážitek Video: Novinky

 
Článek

„Když jsem byl malý kluk, měl jsem dědu, který měl včelín, a já si pamatuji na tu vůni, teplo, bzučení včel a vzpomněl jsem si, že tam děda spával,“ vypráví Novinkám včelař Tomáš Dočekal o vzniku projektu, který začal společně se svou ženou realizovat v covidové době.

Bez včel by v regálech chybělo až 60 procent potravin

Domácí

„Stavbu jsme začali tím, že jsme koupili rezavý podvozek, ten jsme obrousili a natřeli a pak jsme začali dělat vlastní stavbu,“ doplnil Dočekal s tím, že s návrhy pomáhala architektka, ale jinak si manželé na vše museli přijít sami. Povedlo se jim postavit dřevostavbu, která je napojena na vodu, elektřinu i odpad.

Obytný včelín

Na 27 m² obytného včelína najdete maximální komfort. Spaní na medu ukrývá všechny výdobytky moderní doby. Je stvořeno k relaxaci a odpočinku ideálně ve dvou.

Foto: Novinky

Úly jsou zabudované ve spodní části maringotky.

Maringotka je vybavená koupelnou s teplou vodou a sprchou, nachází se zde kuchyň s vařičem, lednicí a veškerým vybavením včetně kávovaru, přičemž celý prostor je zateplený.

Ubytování je tak kombinací apiterapie a glampingu. „Apiterapie je alternativní forma medicíny, která se zabývá pozitivním vlivem včel na lidi,“ vysvětlil včelař. Glamping je typ ubytování přímo v přírodě, ale se zachováním komfortu a vybavením jako v běžné domácnosti.

Ze šrotu bydlení. Nadšenci proměnili železniční vagony, aby zachránili nádraží

Bydlení

Nechybí ani včelí televize

Ve spodní části maringotky jsou zabudované včelí úly, které jsou uzavřené, tudíž se včely nemohou dostat přímo do prostoru. Nejblíže jim budete v obývací části, kde se nachází včelí úl pouze osm centimetrů pod lavicí, na kterou si můžete lehnout a vnímat tak včelí vibrace.

„Nedochází k přímému kontaktu člověka se včelou. Po dvou, třech dnech si na včely naprosto zvyknete,“ dodal Dočekal. Můžete tak dýchat úlový vzduch nebo včely jen poslouchat a dívat se na ně ve „včelí televizi.“

Foto: Spaní na medu, Novinky

Život včel lze pozorovat v takzvané včelí televizi.

„Včelí televize je prosklený úl, ve kterém můžou lidé pozorovat včely a jejich život, a stát se tak součástí jejich společenství,“ řekl Dočekal s tím, že je to ideální místo na pozorování včel při jejich práci, kdy přinášejí pyl a víčkují nové buňky.

Nevšední ubytování se nachází v nadmořské výšce 730 metrů v Říčkách v Orlických horách. Obklopeno je jen přírodou.

Anketa

Báli byste se bydlet v jednom domku společně se včelami?
Ano, při mé smůle by mě určitě nějaká bodla.
13,3 %
Nevím, to bych tam musel/a být.
6,9 %
Ne. Vždyť jsou zcela oddělené.
79,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 549 čtenářů.

Zažijte 70. a 80. léta v Československu. Retro muzeum Praha ukáže i to, nač jste možná už zapomněli

Tipy a trendy

Tato střední škola se po rekonstrukci obávat vysokých cen za energie nemusí

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám