Hlavní obsah

Bez včel by v regálech chybělo až 60 procent potravin

– Praha

Představte si, že dnes v Česku přijdete do obchodu a tam chybí pro vás jinak běžně dostupné potraviny, které denně kupujete. Tak by to nejspíš vypadalo, kdyby v Česku nežily včely. Jejich produkty stojí i za potravinami, u kterých by to člověka nenapadlo. Nápad obejít se bez zboží ze včelích produktů zrealizoval jeden z obchodních řetězců, jehož zákazníci byli ve středu při nákupu velmi nemile překvapeni.

Bez včel by v regálech chybělo až 60 procent potravinVideo: Novinky

 
Článek

V Penny Marketu v Praze v Uhříněvsi odstranil z regálů všechny produkty, na kterých se podílí včely. Chybělo tak 60 procent zboží během celého dne.

„Je to hrozné, asi toho moc nenakoupíme, ale zase se člověk aspoň zamyslí nad tím, že jsou ty včely opravdu důležité. A že by člověk mohl více udělat pro jejich ochranu,“ říká mladá maminka, co dorazila nakoupit s dětmi.

Dodala, že s rodinou přestanou na zahradě sekat trávu nakrátko a vysadí nové květiny, aby měly včely co opylovávat.

Včelstva přežila zimu bez velkých ztrát, hrozí ale varroáza, upozorňují vědci

Věda a školy

„Zákazníci jsou naštvaní, první reakce jsou velmi negativní. My se jim to snažíme samozřejmě vynahradit, dostávají od nás dárky a je tu připraven transport do vedlejšího obchodu. Věříme, že odsud odcházejí méně naštvaní a poučení, osvěta je důležitá,“ řekl Novinkám marketingový specialista obchodního řetězce Vítek Vojtěch.

Doplnil, že se jedná opravdu jen o jednodenní akci, ale je rád, že se o tématu začalo mluvit. Řetězec spolupracuje i s Botanickou zahradou nebo staví vlastní úly se včelami.

Foto: Novinky

Včely jsou pro člověka velmi důležité.

Mezi chybějícím zbožím v obchodě je vedle ohromného množství ovoce, zeleniny a pečiva také marinované maso, protože včelí produkty se podílí na výrobě kupovaného pepře, hořčice a jiných bylin.

Jsou zapotřebí také u oleje, který je součástí dalších mnoha produktů.

Díky včelímu hotelu může mít vlastní med prakticky kdokoliv

Muži

„Patří sem i prací prostředky, protože obsahují mandlový olej a mandle jsou typickou plodinou, která se bez opylení neobejde, takže tam spadají i prací gely nebo šampony. Někoho překvapily i bavlněné kalhoty,“ vysvětloval Novinkám Dalibor Titěra, vedoucí oddělení výzkumu a akreditované zkušební laboratoře Výzkumného ústavu včelařského.

Titěra také poradil, co by obyčejní lidé pro záchranu včel mohli dělat. Stačí prý jen méně sekat trávu a prostě vysazovat květiny, aby včely měly co opylovávat.

Truhlík s květenou prý může mít dnes každý. Vysazovat rostliny lze i na veřejných plochách, jako jsou například parkoviště nebo zastávky, střechy atd.

Foto: Novinky

Zákazníci obchodu s potravinami v Praze v Uhříněvsi byli ve středu nemile překvapeni prázdnými regály.

Celosvětově je úbytek včel zásadní. Podle některých studií za posledních 20 let celosvětově uhynulo přes 50 % včelstev.

Vliv na to mají například změny klimatu, extrémní sucha nebo nadužívání chemikálií ve snaze o co nejvyšší zemědělské výnosy.

Ze 100 druhů rostlin, které tvoří 90 % světové produkce potravin, jich včely opylují většinu. Některé plodiny by bez včel zcela zmizely, například kakao, káva nebo vanilka. Bez včel by lidem hrozila reálná potravinová krize.

„Nejprve jsme si stanovili určitou hranici, kdy už by daný výrobek nebylo možné vyrobit nebo jej vyrobit v daném složení či s danou chutí. Pak jsme procházeli složení tisíců produktů,“ popisuje přípravu akce Petr Baudyš, vedoucí oddělení kvality.

„Výsledkem bylo, že jsme vyřadili z naší nabídky pro tento den celkem 60 procent našich výrobků. Nejde jen o ovoce nebo zeleninu či produkty obsahující med, ale i oleje, pečivo, koření, cukrovinky, ochucené mléčné výrobky, džemy, džusy a spoustu dalších produktů.

Klimatická změna a intenzivní zemědělství způsobují razantní úbytek hmyzu, zjistila studie

Věda a školy

„Jsem rád za každou akci, která veřejnost upozorní na to, jak důležité jsou včely a jak nezbytná je pro náš každodenní život péče o ně,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

„Jako včelař si velmi dobře uvědomuji přínos včel pro přírodu i ostatní druhy zvířat i rostlin. Jde to vyjádřit i čísly - 84 % druhů rostlin a 76 % potravinové výroby je závislé na opylování včelami,” pokračoval Nekula.

„Stavy včelstev v České republice se podařilo díky ekonomické podpoře státu i Evropské unie stabilizovat a v posledních letech i navyšovat. V současné době u nás máme přes 60 tisíc včelařů, kteří chovají téměř 700 tisíc včelstev. Pokud tato čísla srovnáme s dalšími evropskými zeměmi, patříme mezi nejzavčelenější země Evropy,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám