Hlavní obsah

Tak tohle je pořádná porce roztomilosti! Neuvěříte, k čemu je tento malý robot určen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zabezpečení svého domu v brzké budoucnosti budete moci svěřit nikoli jen psovi či kamerám. Švýcarská startupová společnost totiž vyrobila Ascento - bezpečnostního robota určeného ke kontrole pozemků.

Roztomilý robot připomínající postavu z filmu z 80. let vám ohlídá důmVideo: AP

 
Článek

Nejnovější zařízení pro ostrahu v podobě roztomilých robotů vybavených umělou inteligencí, pohybujících se na dvou velkých kolech a do světa hledích dvěma kamerami za svítícíma kulatýma očima, nese název Ascento Guard. Pokud znáte film z 80. let Číslo 5 žije, pak vám bude jeho vzhled možná mírně povědomý. Nově vyrobený robůtek se totiž filmovému kolegovi co do roztomilosti minimálně vyrovná.

Černý všetečka je navržen k tomu, aby hlídkoval v okolí budov a rozpoznal nežádoucí osoby. Robot je navržen jako autonomní, je schopen se pohybovat prakticky v jakémkoli terénu, a jak video ukazuje, dokáže dokonce sjíždět i ze schodů. Jak výrobci hrdě prohlašují, je hbitý a stabilní.

„Již jsou nasazováni do velkých průmyslových areálů a od začátku tohoto roku urazili více než 3000 km pro venkovní zabezpečení,“ uvádí společnost a dodává, že mezi zákazníky patří mimo jiné velké venkovní sklady, průmyslová výroba a farmaceutický kampus.

Hyzdí váš trávník plevel? Vypusťte na něj robota!

Zahrada

Robot je schopen ověřit integritu obvodu, tj. zkontrolovat, zda jsou dveře a okna zavřené, zaznamenávat osvětlení nemovitostí, identifikovat záplavy a požáry a kontrolovat parkoviště. Pohybuje se rychlostí chůze dospělého člověka (4,5 km/h) a má autonomní nabíjení v podobě kostky, na kterou si vtipně „přičapne“. Díky tomu lze robota ponechat v provozu bez lidského zásahu prakticky nepřetržitě.

Jak uvádí web Tech.eu, společnost získala formou start-upu částku ve výši 4,3 milionu dolarů (přes 98 milionů korun), díky čemuž mohla první sadu robotů vyrobit.

Foto: AP

Roztomilý robot připomínající postavu z filmu z 80. let vám ohlídá dům

Foto: AP

Roztomilý robot připomínající postavu z filmu z 80. let vám ohlídá dům

Vývoj robota je odpovědí na nedostatek pracovních sil, který se dotkl i bezpečnostního průmyslu. A jak firma tvrdí na svém webu, robota lze nainstalovat a nasadit do provozu během několika hodin. V praxi to znamená, že bezpečnostní agentury nabízející ostrahu objektů mohou samotnou pochůzkovou činnost přenechat robotovi a lidské pracovníky využívat pro sofistikovanější a citlivější úkoly.

S nadsázkou si lze jen pomyslet, zda to autoři robota poněkud nepřehnali s jeho designem, který díky své neuvěřitelné roztomilosti může způsobit, že se cílem zloděje nemusí stát ani tak střežený objekt, ale strážce sám…

Foto: AP

Roztomilý robot připomínající postavu z filmu z 80. let vám ohlídá dům

Anketa

Svěřili byste ostrahu svého domu takovému robůtkovi?
Ano a rád/a!
84,3 %
Robůtka bych bral/a, ale využil/a bych jej jinak.
4,1 %
Nevím, moc tomu nedůvěřuji.
6 %
Ne, je to nesmysl.
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 484 čtenářů.

To je velká dávka roztomilosti! Žena si doma zařídila nemocnici pro kolibříky

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám