Hlavní obsah

Roztomilé minidomky v pastelových barvách zalévá spousta denního světla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení v malých domcích a na malé ploše je pro spoustu lidí kvůli úspoře nákladů nutností a pro mnohé i lákavým životním stylem. Skromné prostorové podmínky je totiž nutí ujasnit si, co ke svému životu skutečně potřebují, a co nikoli. Do stavby minidomků se v současnosti pouštějí profesionálové i amatéři a některé návrhy stojí opravdu za pozornost. Jedním z nejnovějších je série minidomků v pastelových barvách, jejichž interiér zalévá spousta světla.

Foto: Render3DQuick

Domky na první pohled zaujmou barevnými fasádami a hlavně netradiční prací s okny.

Článek

Ačkoli si pod pojmem minidomek, jinak také tiny house, mnoho lidí vybaví především obytné budky stavěné na návěsech ke kamionům, nemusí to být zdaleka jediná varianta. Takové domky mají mj. přednost v tom, že jde v podstatě o mobilní objekt, a jejich výstavba tak nevyžaduje v mnoha zemích spoustu papírování a úředního schvalování.

Minidomek lze ovšem postavit samozřejmě i standardním způsobem, například na betonové základové desce a pak se už jen držet požadovaných malých rozměrů.

Právě takový typu navrhli a vytvořili jeho vizualizace designéři z amerického studia Render3DQuick. Zajímavostí tohoto domku je jeho atypický vzhled, jenž ovšem vychází z tradičního tvaru malých domků.

Designový minidomek tmavé barvy vypadá uvnitř větší, než ve skutečnosti je

Tipy a trendy

Autoři návrhu vzali jako výchozí tvar domek s jednoduchým obdélníkovým půdorysem a sedlovou střechou. Tu trochu vychýlili z osy a střešní krytinu (na níž mohou pak v praxi spočívat fotovoltaické panely, případně může být zelená) umístili pouze na kratší a s strmější stranu.

Druhou stranu střechy společně se stěnou domu pod ní otevřeli sadou velikých oken, které nechávají interiér doslova zalévat denním světlem. Případně, při stavbě mimo městské aglomerace, se v noci promění v nádhernou soukromou hvězdárnu.

Foto: Render3DQuick

Autoři v návrhu domku vycházejí z tradičního tvarosloví malých domů se sedlovou střechou, jen tvar a provedení ovšem upravili.

Foto: Render3DQuick

Takto by mohl vypadat zařízený minidomek.

Interiér je pak uspořádán jako byt s loftem. V horním podlaží, které je přístupné po schodišti přimknutém ke stěně naproti vstupním dveřím, je umístěna ložnice, vedle níž je šatna a toaleta.

Přízemí pak tvoří klasický denní prostor tvořený kuchyní s integrovaným jídelním barem a obývací pokoj. Prostor pod mezipodestou schodiště je využit jako úložný. S kuchyní sousedí box, v němž je uložena koupelna se sprchovým koutem, toaletou a pračkou. Designéři u koupelny dole i u toalety nahoře počítají s malým okénkem přivádějícím do těchto prostor také jistou dávku denního světla.

Minidomek, u nějž autoři neuvádějí rozměry, je možné postavit samostatně, ale zároveň jej lze využít i pro výstavbu ve větším počtu. Aby taková zástavba nepůsobila příliš nudným dojmem, mohou se domky lišit svými fasádami, pro takový případ designéři v návrhu vybrali pastelové odstíny základních barev.

Foto: Render3DQuick

Domek je možné postavit samostatně, ale také z nich lze vytvořit početnější zástavbu.

Foto: Render3DQuick

Z minidomků je možné vybudovat klidně celou komunitu.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovémto domku?
Ano, moc!!
67,6 %
Asi ano...
6,4 %
Nevím, neumím si to představit v reálu.
4,8 %
Spíše ne...
5,5 %
Ne, nelákalo.
15,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4673 čtenářů.

Dcera slavného architekta je nadšenou propagátorkou minimalistického bydlení

Jak bydlí VIP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám