Hlavní obsah

Hyzdí váš trávník plevel? Vypusťte na něj robota!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen s malou nadsázkou lze říci, že nic zapáleného zahrádkáře nenadzvedne tak, jako když na svém pěstěném trávníku nalezne plevel. Obzvláště tehdy, pokud jde o druh, kterého se bude zbavovat zdlouhavě. A právě s tímto trápením mají majitelům zahrad už brzy pomáhat roboti. Prvního takového představili na berlínském veletrhu spotřební elektroniky IFA zástupci belgické společnosti Eeve.

Na veletrhu IFA v Berlíně se představil nový robot na hubení plevele.Video: AP

 
Článek

Mít na zahradě robotickou sekačku, která samostatně seká trávník, není dnes už tak převratné. Takový robot ale trávu jen poseká. A s ní i všechny další rostliny, které se v pažitu ukrývají. Ty nežádoucí pak ale musí majitel pozemku osobně vytrhat, eventuálně postříkat herbicidem.

A právě tuto práci za něj umí už zastat nový typ robota, který v sobě obsahuje zásobník na tekutý herbicid a jehož kamera a software dokáže rozpoznat, co je plevel a co ne.

Nový systém se jmenuje příznačně Weedy (od anglického slova weed-plevel) a výrobci jím opatřili svou roztomile vyhlížející robotickou sekačku s označením Willow.

Venkovní dlažba má být bezpečná a praktická

Tipy a trendy

„Jednou z nepříjemných věcí na používání herbicidů je to, že je musíte používat, tedy aplikovat pravidelně. S robotem máte tu výhodu, že to udělá za vás,“ říká v rozhovoru s reportéry agentury AP šéf společnosti Eeve Wesley Lorrez.

„Robot si vytvoří mapu, kde si zaznamená polohu plevele, a pak vyrazí a postříká jej. Kromě toho ale kontroluje, jestli po pár dnech plevel zmizel, nebo ne. Pokud ne, můžete mu zadat, aby se na toto místo vracel tak dlouho, dokud plevel skutečně nezničí,“ pokračuje.

Aby robot postřikoval skutečně jen nežádoucí druhy rostlin, vybavili jej výrobci katalogem 200 tisíc fotografií všemožných druhů plevele, podle nichž se je naučil rozpoznávat. Zároveň má i databázi okrasných rostlin a plodin, aby věděl, čemu se má se svým jedovatým nádobíčkem vyhýbat.

Díky kameře dokáže rovněž snadno rozpoznat jakoukoli nečekanou překážku na trávníku, ať už je to třeba zapomenutý míč nebo živočich, a obloukem se jí vyhne.

Foto: AP

Na veletrhu IFA v Berlíně se představil nový robot na hubení plevele.

Zároveň, na rozdíl od většiny robotických sekaček na trhu, Willow nepotřebuje ohraničující kabely. Stačí, když majitel robota na začátku po pozemku prostě provede.

„Robot vás doslova následuje. Jdete po zahradě a můžete přitom přecházet ze zóny do zóny. Robot si zaznamenává, kudy jste šli, a pak si vytvoří 3D mapu vašeho pozemku. Jakmile má mapu, ví přesně, kam má zajíždět a kam nikoli. To se týká prostoru na vaší zahradě. Poté díky umělé inteligenci určí, kde je bezpečný povrch. Tím je míněna tráva nebo kamenná dlažba,“ uzavírá Lorrez.

Robot Willow byl poprvé představen v roce 2018 a dosud byl vybaven dvěma funkcemi. Může sloužit jako ostraha a odhalovat a fotografovat potenciální narušitele prostoru, anebo sekat trávu. Likvidátor plevele je tedy třetí funkcí, kterou tento robůtek může mít. Willow je k mání za cenu 2990 eur (72 tisíc korun) a s funkcí likvidace plevele za příplatek 299 eur (7200 Kč). S touto funkcí má dorazit na trh v únoru 2024. Ve stejné době pak firma chce uvést do prodeje ještě model Willow X, který je opatřen rukama a bude tak umět sbírat předměty, které mu majitel určí, tedy například odpadky či úrodu.

Anketa

Používáte na likvidaci plevele na zahradě herbicidy?
Ano, běžně.
42,1 %
Jen výjimečně.
25,7 %
Ne, nikdy.
32,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 622 čtenářů.

Trávníky pomůže podle vědců zachránit plevel

Věda a školy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Robotické sekačky

Reklama

Související témata:
IFA Berlin

Výběr článků

Načítám