Hlavní obsah

To je velká dávka roztomilosti! Žena si doma zařídila nemocnici pro kolibříky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno začalo nálezem jednoho vážně zraněného kolibříka. Přišel o jedno oko. Aby měl klid na uzdravení, nechala si jej Mexičanka Catia Lattoufová doma. Záhy po něm přibyli další kolibříci. Z běžného bytu v Mexico City se tak postupně stala nemocnice pro tyto roztomilé drobné ptáky. Dnes se jich tu léčí na šedesát.

Mexičanka proměnila svůj byt v nemocnici pro kolibříkyVideo: AP

 
Článek

Paní Catia Lattoufová sice původně vystudovala obor francouzské literatury a vlastnila luxusní butiky, nyní je ale uznávanou odbornicí na léčbu a odchov kolibříků, a to nejen ve své zemi, ale i v okolních státech Latinské Ameriky.

S improvizovanou klinikou paní Lattoufové spolupracuje i Mexická národní autonomní univerzita Iztacala, která jí některé své „případy“ předává, když nemá dostatek materiálu, času nebo prostoru, říká v rozhovoru s reportéry agentury AP jedna z tamních výzkumnic ornitoložka María del Coro Arizmendiová.

Svůj byt postupně zařídila tak, aby se v něm společně se svými pomocníky mohla o zraněné a jinak hendikepované kolibříky starat. A tak teď jejím bytem poletují desítky drobných ptáčků.

Panelák už pátým rokem vábí poštolky, hnízdo mají ve starém hrnci

Zahrada

Konec první dekády nového tisíciletí byl pro paní Catii ve znamení velkého smutku, v roce 2009 jí totiž zemřel manžel. O dva roky později jí navíc lékaři objevili rakovinu tlustého střeva. Během té doby prodala svých pět luxusních butiků, aby se mohla plně soustředit na léčbu, která naštěstí dopadla úspěšně. O kolibříky se začala starat rok poté.

Foto: AP

Malí ptáčci přicházejí k paní Catii s různými zraněními, ale také coby mláďata vypadlá z hnízda.

Začalo to jedním z těchto drobných ptáčků, kterému poranil oko jiný pták. Známý veterinář ji povzbudil, aby se mu pokusila pomoci. Pojmenovala ho Gucci podle značky pouzdra na brýle, ve kterém ho přechovávala. Ptáček se stal jejím nerozlučným společníkem, a když pracovala, zvykl si sedat na displeji jejího počítače.

Jeho společnost pomohla paní Lattoufové překonat smutek a osamělost, které ji po smrti manžela tížily. Její lékařský úspěch s kolibříkem se mezi jejími přáteli a známými roznesl, a tak jí postupně vozili další ptáčky. Následně začala studovat, jak se o ptačí druh, jenž má svou domovinu v Americe a obvykle váží jen 4 až 6 gramů a dosahuje délky 10 až 12 centimetrů, lépe starat.

Foto: AP

Dokud kolibříci nejsou schopni letu a samostatně se živit, „bydlí“ u Lattoufové v ložnici.

Někteří její pacienti přicházejí s poraněním křídel. Jiní mají infekci z pití vody z krmítek pro kolibříky, která jsou ve městě oblíbená, ale jsou bohužel často znečištěná. Od května poptávka po jejích službách poskočila. Někdo dal na sociální platformu TikTok video o její práci, které vidělo více než 1,5 milionu lidí. Paní Lattoufová říká, že nikdy žádného ptáka neodmítne. Spolu se svou spolupracovnicí Cecilií Santosovou, kterou nazývá „chůva kolibříků“, se starají o ptáky, kteří žijí převážně v ložnici, kde paní Catia spí.

Zůstávají u ní, dokud nejsou dost silní na to, aby dokázali létat a uživit se. Pak je přesune do sousední místnosti, aby je připravila na vypuštění do volné přírody na jihu města.

Foto: AP

Paní Lattoufová se věnuje záchraně roztomilých kolibříků už přes deset let.

Anketa

Líbilo by se vám spát v místnosti s kolibříky?
Ano, určitě!
44,6 %
Asi ano...
1,7 %
Vůbec netuším, co by to obnášelo, takže nevím.
32,7 %
Moc ne.
7,2 %
V žádném případě.
13,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1746 čtenářů.

Ničení hnízd vlaštovek a jiřiček je protizákonné. Ornitologové vyzývají k pomoci

Zahrada

Ornitologové vyhlásili Ptákem roku 2023 kachnu poláka velkého

Zahrada

Reklama

Související témata:
Kolibřík

Související články

Výběr článků

Načítám