Hlavní obsah

Rodinný dům pod Kunětickou horou tvarově připomíná opracovaný krystal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavý rodinný dům od ateliéru Med Pavlík architekti svým tvarem odkazuje na tradiční členění domů na pobytovou a hospodářskou část, mezi nimiž byl uzavřený dvůr. Architektonické pojetí domu tak koresponduje s venkovským charakterem okolní zástavby měřítkem i proporcemi. Je ale moderně řešen a tvarově připomíná krystal.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Kubelka Čarokraj

Stavba se nachází v obci Dříteč v Pardubickém kraji.

Článek

Dům navazuje na stavební čáru původní zástavby. Do uzavřeného dvora se otevírají obytné prostory s návazností na zahradu. Ze dvora, který slouží jako atrium, je krásný výhled do polabské krajiny a na hrad Kunětická hora. V předpolí rodinného domu je vytvořena tradiční předzahrádka.

Použitím kvalitních materiálů v podobě falcovaného plechu se stojatou drážkou a dřevěného obkladu je docíleno materiálového spojení stěn a střešního pláště v jeden celek, který tvarově připomíná opracovaný krystal.

Dřevěný prkenný obklad je použit v zapuštěných výklencích uplatňujících se v místech vstupu do domu, v místě terasy směrem do atria a ve výklenku směrem do ulice s konstrukcí pro popínavou zeleň.

Dispozičně je dům členěn na obslužnou část se zapuštěným vstupem, technickou místností, hygienickým zázemím se saunou a šatnou. Dále pak na část obytnou tvořenou otevřeným prostorem kuchyně, jídelny a obývacího pokoje s návazností na relaxační zónu a část klidovou tvořenou ložnicemi a pracovnou s možností výstupu na zapuštěnou terasu a do atria, případně do zahrady.

Hospodářská část je tvořena dvojgaráží, zahradním skladem a hobby prostorem pro historické motocykly, která je pomocí velkých prosklených ploch vizuálně propojena se zbytkem domu. Vytápění domu je řešeno plynovým kotlem napojeným na podlahové topení, v obytném prostoru je umístěn krb na dřevo jako sekundární zdroj. Nad dřevěným laťkovým podhledem jsou pak vedeny rozvody vzduchotechniky pro úpravu a rekuperaci vnitřního vzduchu.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

V České ceně za architekturu zvítězila stavba v Litomyšli. Navštívit ji můžete zdarma

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám