Hlavní obsah

Letenský byt v Ovenecké je inspirací pro ty, kteří se nebojí popustit uzdu fantazii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interiér originálního letenského bytu má mnoho prvků, které prokazují, že byl navržen s citem pro kvalitní designová a umělecká díla. Rekonstrukce byla koncipována jako živá scénografie měnících se kulis. Vznikl tak ideální prostor pro tvorbu různého druhu.

Foto: Archiv soutěže České ceny za architekturu, BoysPlayNice

Působivý byt se nachází na adrese Ovenecká 33 na pražské Letné

Článek

Byt v pražské ulici Ovenecká slouží jako prostor pro výstavy a společenské akce, ale také jako útočiště pro investora. Jeho zadáním bylo přistupovat k návrhu jako k umělecké instalaci. Autorem interiéru je ateliér Objektor architekti (Jakub Červenka, Václav Šuba, Vojtěch Šaroun), kreativní koncept je dílem Terezy Porybné.

Otevřený koncept interiéru poskytl dostatek prostoru pro fantazii. Autoři předvedli působivou práci s betonovým skeletem a vytvořili variabilní vstupy s překvapivými vyhlídkami. Energie bytu se podle architektů mění s denní dobou, pohybem slunce a na pohled proměnlivými štukovými vzory stěn.

Slunnému vstupnímu prostoru dominují výrazné prvky – nárožní štukové pítko a vestavěný tkaný trůn. Neutrální barevnost je oživena například sytým zeleným podtónem koupelny. Strohá geometrie knihovny přechází do obytného prostoru. Soukromí je zajištěno striktním oddělením ložnice od odpočinkové části. Štuková ložnice s úložnými nikami přechází přes klenutou koupelnu do šatny s tajným průchodem do vstupní haly.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Bytový dům Kroftova je prozářen díky mědi a čistotě přírodního kamene

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám