Hlavní obsah

Terasovitý vinohrad se zídkou ve tvaru spirály okouzluje svou atmosférou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba terasovitého vinohradu v Praze od Marco Maio Architects ve spolupráci s Jakubem Ščerbou je půvabně řešená. Jednoduchý prostor, uzavřený před ruchem města, vede návštěvníky svou atmosférou k tomu, aby se plně soustředili na krásy místa a terasovitý vinohrad.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, BoysPlayNice, archiv Marco Maio Architects

Výsledná podoba terasy ve vinici a její původní představa na koláži od Marco Maio Architects.

Článek

Při budování terasovitého vinohradu byla odkryta kamenná ruina zakřiveného prostoru. Jelikož původní kamenné zdi byly nepatrně zahloubeny do okolního terénu, byly využity jako základ pro tvorbu nového návrhu.

Genius loci vedl architekty k užití Fibonacciho spirály (která je geometricky definovaná učením středověkého matematika Leonarda Fibonacciho), jejíž stopa dokonale kopíruje původní kamennou zeď. Nové zdivo, které vytváří spirálu, vymezuje prostor oázy klidu, chráněné vůči hlučné dopravě v údolí.

Stavební zásah byl plně předurčen původními historickými prvky. Ty byly buď odkryty a zachovány, nebo obnoveny či nově řešeny. Symbolickým místem návrhu se stal zarámovaný průhled do údolí s původními duby. Rám průhledu je uzavíratelný a vznikl z kontrastního cortenu (konstrukční oceli, která je odolná vůči povětrnostním vlivům).

Když jsou dveře zavřené, zůstává středem pozornosti zámeček a vinohrad. Otevřením dveří dochází k pomyslnému propojení s velkoměstem. Zrcadlově symetricky umístěné cortenové dveře jsou zasazeny v opěrné zdi a skrývají také půvabný malý vinný sklípek sloužící k servírování vína.

K odpočinku a degustaci slouží půvabná terasa

Terasa je osvětlována nepřímo citlivě voleným rozptýleným světlem. Svítidla jsou ukryta v úrovni podlahy a nasměrována na přilehlé stěny, čímž dávají vyniknout kráse přírodního kamene. Samotná terasa je členěna do dvou výškových úrovní. Spodní část slouží k pohodlnému průchodu. O stupínek výš se nachází otevřený prostor s kulatým degustačním stolem. Ten je určen ke společnému posezení a ochutnávkám vína.

Stavba se dostala do užšího výběru nominovaných na cenu Česká cena za architekturu.

V České ceně za architekturu zvítězila stavba v Litomyšli. Navštívit ji můžete zdarma

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Marco Maio Architects
Jakub Ščerba s.r.o.

Související články

Výběr článků

Načítám