Hlavní obsah

Dům bez chodeb ve Frýdlantu nad Ostravicí se stal vítanou alternativou k montovaným stavbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá rodina oslovila studio Papundekl architekti po dlouhém hledání typového domu z katalogu. Dispozice těchto domů se jí ale zdály nepraktické a nehospodárné. Základním zadáním pro architekty byla jednopodlažní bezbariérová typologie bungalovu a dispozice s minimálním množstvím chodeb, to vše s ohledem na nízké celkové náklady.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alex Shoots Buildings

Stavba se nachází ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Článek

Rodinný dům architekti umístili do středu trojúhelníkového pozemku, který leží na úpatí Moravskoslezských Beskyd. Architekti navrhli tři malé zděné „kvádry“ s dobře řešenou dispozicí. Tři stavby s odlišnými funkcemi mezi sebou vytvářejí velkorysý nepravidelný obytný prostor. Díky tomu mezi nimi vzniká specifická prostorová atmosféra náměstíčka.

Interiéru dominuje kuchyňský kout s barovým pultem. Obývací pokoj s jídelnou zpestřují vestavěné skříně, krbová kamna a zákoutí pracovny a předsíně. Prostor je v co největší možné míře propojen se zahradou pomocí velkých prosklených ploch. Jednotlivé aktivity je možné oddělovat otočnou knihovnou a posuvnými dveřmi. Využití prostoru se tak může flexibilně měnit podle aktuálních potřeb rodiny.

Základní tvary staveb byly architekty navrženy v jednoduchém konstrukčním i materiálovém provedení. Jsou vyzděny ze systémových tepelněizolačních tvárnic na betonových základech. Zdivo je zakončené ztužujícími věnci a strop je vynesen fošnami. Prostor obývacího pokoje, předsíně a pracovny je zastřešen trámovým stropem vytvářejícím hravé členění, které vychází z geometrie základních kvádrů. Trámy se sbíhají do těžiště nad betonový pilíř v kuchyni.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Rekonstrukce domu v Havelské ulici zachovala všechny půvabné prvky stavby

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Papundekl architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám