Hlavní obsah

Plzeň Design Week představí stylové bydlení v maringotkách i miniaturních domcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzni probíhá v prostorách Depo2015 šestý ročník tradiční akce, která přináší novinky ze světa designu. Letos se festival zaměřuje na možnosti kvalitního designu na minimálním prostoru. Podtitul akce zní „Jak žít v malém“. Návštěvníci se mohou o víkendu těšit mimo jiné na představení miniaturních způsobů bydlení – tzv. tiny housů.

Foto: Jakub Zdechovan

Architekt Vojtěch Valda u domku na kolech Magenta, který má prakticky zařízený interiér.

Článek

O prvním prosincovém víkendu zaplní nádvoří Depo2015 v Plzni několik opravdu miniaturních domečků, které si návštěvníci budou moci prohlédnout a dozvědět se o nich více v rámci komentovaných prohlídek.

„Hledání různých forem malého bydlení se poslední dobou začíná ve společnosti skloňovat čím dál častěji. Rostoucí ceny bytů daly vzniknout řadě zajímavých řešení malých forem bydlení k rekreaci i trvalému bydlení. A právě na představení různých přístupů k tomuto fenoménu jsme se rozhodli letošní designový týden v Plzni zaměřit,“ říká produkční festivalu Plzeň Design Week Soňa Rychlíková.

Foto: Jakub Zdechovan

Kontejnerový domek Gaia od Pin-Up Houses je možné v letních měsících skvěle otevřít do okolí.

Sobotní odpoledne bude v přednáškovém sále Klempírna vyhrazeno maratonu prezentací, které představí realizace malého bydlení, které vybudovali úplní amatéři, nadšenci i profesionální architekti. Prezentace budou startovat každou celou hodinu v době od 11 do 18 hodin.

Architekt Vojtěch Valda na úvod představí různé možnosti podoby malých domků a chat i své zkušenosti s jejich stavbou napříč kontinenty. Pokračovat bude povídání o projektu Whe, který vznikl nedaleko Plzně pod rukama architekta a stavitele, bratrů Spálenských.

O tom, jak se tiny house buduje svépomocí, pohovoří Daniel Soutner, který svůj Tajnej House vytváří spolu přítelkyní už více než rok. Profesionálně vytvořený Mobile Hut, který před časem představil festival Designblok, přiblíží jeden z jeho architektů Jakub Vlček.

O designových přestavbách, které vznikají pod značkou Blokki promluví spoluzakladatelka značky Zdena Zlatová. Markéta Polcarová z Ikey pak nabídne pohled na malé prostory očima interiérového designéra.

O tom, jak se žije na pár metrech čtverečních v průběhu celého roku bude mluvit Tomáš Zajíček, který stojí za projektem Lidé z maringotek.

Foto: Archiv studia Artikul

Interiér Mobile Hutu o velikosti 2kk obsahuje i celkem plnohodnotný kuchyňský kout.

Akce se koná 4. a 5. 12. na adrese Depo2015, Presslova 14, Plzeň a řídí se platnými vládními nařízeními. Plzeňský designový týden zakončí výběrová Pop Up prodejní galerie západočeských designérů pod hlavičkou Plzeň Design a tržiště originálních českých značek s názvem Mint market.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám