Hlavní obsah

Minimalistické bydlení v přírodě

Strmě rostoucí náklady na energie nás nutí k zamyšlení, jak se stát soběstačným, kde ušetřit a kudy vede cesta k nízkonákladovému žití s ohledem na životní prostředí, s využitím obnovitelných zdrojů a recyklace. Kdo takto přemýšlel už před lety, byl alternativní solitér, později zajímavá osobnost a nyní jsou právě takové rozvahy nutností pro nás všechny. Zatímco trvalé bydlení v minimalistickém stylu není pro každého, jako rekreační objekty mohou mobilní minidomky zazářit.

Foto: Blokki

Úroveň nabití baterií elektrickým proudem, obsah dešťové vody v nádrži nebo hladinu naplnění odpadní nádoby hlídá chytrá aplikace.

Článek

Mobilní stavby s menší užitnou plochou jsou určitě možností, jak na situaci s bydlením a energiemi reagovat. Obvykle vznikají ve výrobních halách, v suchém prostředí a montují se na místě stavby, tedy na daném pozemku.

Výstavba je rychlá, šetrná k prostředí a díky linkové výrobě a kontrole jakosti se můžete spolehnout na vysokou kvalitu.

Foto: Koma-Modular

Modulární výstavba je architektonicky zajímavá. Modul Fashion Line Relax získal prestižní ocenění Red Dot Award za produktový design. Soutěže se každoročně účastní tisíce produktů z celého světa.

Jako běžná výstavba (zděná, dřevostavba) musí mobilní objekty samozřejmě vyhovovat legislativním i uživatelským standardům. Jejich předností je, že jsou recyklovatelné, případně je lze znovu použít.

Foto: Koma-Modular

Modulární stavebnice má jasné přednosti: rychlost, variabilitu a jedinečné propojení designu s architekturou.

Kontejnerová chatka

Rostoucí popularitě se těší kontejnerové stavby využívané jako rekreační objekty. Mají nosnou konstrukci z vyřazených lodních kontejnerů a mohou být plně soběstačné, nepotřebují připojení na veřejnou infrastrukturu.

Anketa

Láká vás myšlenka pořídit si minidomek jako chatu?
Ano, to je cesta, kterou bychom se rádi vydali.
63,8 %
Kdyby chatu, takhle bychom rádi bydleli trvale!
20,3 %
Ne, to mě vůbec neláká.
15,9 %
Celkem hlasovalo 669 čtenářů.

V takovém případě získávají elektřinu ze solárních panelů, pro zálohu slouží větrná turbínka. Vodu využívají dešťovou, přefiltrovaná dešťovka je určena k mytí.

Uvnitř chatky najdete jeden pokoj s vestavěnou postelí i kuchyňkou, prostornou koupelnu se sprchovým koutem. Bezproblémový chod jistí technická skříň přístupná zvenčí.

Foto: Koma-Modular

Nový dílcový systém funguje na principu kombinování jednotlivých standardizovaných prvků. Jádro zůstává stejné, ale designové prvky si lze vyměnit podle svého uvážení.

Bydlení v kontejnerech je finančně i časově nenáročné

Tipy a trendy

Modul jako designérský oříšek

Jindy může mít minidomek podobu modulární stavebnice, z níž si klient vybere právě ty části, které potřebuje. U takto řešených staveb hraje zásadní roli do detailu promyšlený design. Není proto divu, že dnes již nikdo nepochybuje o tom, že modulární výstavba může být architektonicky a designově nadčasová, originální.

Foto: Blokki

V zimě skvěle slouží podlahové vytápění či krbová kamna.

Její autoři koneckonců postupují velmi podobně jako při návrhu klasického domu - nejprve vytvářejí první skici, návrhy a prototypy, až do konečné podoby modulu určeného pro rekreaci. A usazeného nejlépe v krásné tiché přírodě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám