Hlavní obsah

Bydlení v kontejnerech je finančně i časově nenáročné

Vysoká cena stavebních materiálů, a tím i vlastního bydlení, otevírá příležitosti pro různé alternativní způsoby výstavby. Jednou z nich je vytváření domů i rekreačních objektů z lodních kontejnerů, která se těší čím dál větší oblibě a věnují se jí i české firmy.

Bydlení v kontejnerechVideo: Novinky

 
Článek

„Začali jsme projektem na vysoké škole pro lidi bez domova, byly to vlastně takové ubytovny pro přečkání zimního období,“ říká Jakub Zaviačič z brněnské společnosti Stav Kont Development.

Vzali do ruky nářadí, které nikdy dříve nepoužili, a postavili si soběstačný minidomek

Bydlení

Stavět domy z lodních kontejnerů poprvé Brňáky napadlo před deseti lety, kdy tento styl bydlení začínal být trendem, který do Evropy přišel z USA. „My jsme jako první v ČR postavili dům z lodních kontejnerů, který byl pro užívání, byl na hypoteční úvěr, byl zkolaudovaný. Je to dům ze čtyř kontejnerů, kde já dneska bydlím,“ dodal Zaviačič s tím, že když k němu domů přijdete na návštěvu, vůbec nepoznáte, že základem jsou právě lodní kontejnery.

Dnes z kontejnerů dokáží postavit nové bydlení, kavárnu nebo tzv. tiny house, což je minidomek, který má méně než 30 m².

Bydlení už za půl roku

„Domy ze dvou a více kontejnerů děláme v 70 % rozpracovanosti, to znamená, že my můžeme vyrábět dům už v průběhu, kdy se vyřizuje stavební povolení,“ vysvětluje a dodává, že doba vyřízení potřebných dokumentů trvá zhruba půl roku, což je déle než realizace domu.

Foto: Novinky

Výroba obytného kontejneru zabere jen pár měsíců.

Společnost nejčastěji vyrábí domy o velikosti 90 m², jež jsou ze tří kontejnerů a výrobní lhůta činí tři měsíce. Limitem je tedy pouze doba, než se vyřídí ono stavební ohlášení.

Jde to i bez plynu

V domech z kontejnerů se využívají nejmodernější technologie, co se týče vytápění, izolace, okenních výplní a rekuperačních systémů, plyn se zde vůbec nepoužívá. Veškeré rozvody vody, kanalizace, elektřiny a odpadu se do kontejneru instalují ve výrobní hale.

Většina staveb je ukládána na patky, tudíž se nemusí dělat základová deska. „My vám naznačíme do půdorysu základové konstrukce, kam chceme přivést vodu, elektřinu, odpady, a jakmile úřad vydá stavební povolení, přivážíme dům skoro hotový na váš pozemek,“ dodává Zaviačič.

Český dům plný chytrých technologií je zcela soběstačný

Bydlení

Skandinávský styl s životností nejméně 50 let

„Specializujeme se na to, aby dům vypadal dobře jak zvenku, tak zevnitř. Zachováváme ráz industriálu se skandinávským stylem,“ doplnil. Domy se oplášťují zevnitř i zvenku, kde je buď klasická fasáda, nebo obložení dřevem.

Kontejnery se vyrábějí ze speciální slitiny železa, která musí vydržet proměnlivé podnebí na moři. „Nevíme, jakou to má životnost, protože žádný dům z kontejneru tady nestojí více než 50 let, ale přirovnal bych to životností ke dřevostavbě nebo možná i ke zděnému domu,“ věří moravský vizionář.

Co všechno je potřeba?

„Kromě stavebního povolení potřebujete projekt, který vám uděláme. Máme tady tým architektek, které vám vytvoří vizualizaci domu a vymyslí dispozici,“ říká. Návrh poté putuje k projektantovi, který zpracuje dokumentaci.

Foto: archiv stavimezkontejneru.cz

V domech najdete ty nejmodernější technologie.

Aby se dům s přípojkami mohl usadit na patky, je potřeba mít na pozemku přípojky všech sítí. Poté jen stačí dodělat spoje mezi jednotlivými kontejnery a dům je připravený k nastěhování.

Základní vybavený modul o velikosti 30 m² stojí okolo milionu korun.

Minidomek jako rekreační sídlo

Novým typem projektů jsou tiny housy, tedy minidomky, které mají 15 m², jsou kompletně vybavené včetně nábytku a nepodléhají stavebnímu povolení.

Ze šrotu bydlení. Nadšenci proměnili železniční vagony, aby zachránili nádraží

Bydlení

„Je to rekreační objekt, takže to není určeno pro trvalé užívání, ale člověk může mít do dvou měsíců chatičku,“ dodává s úsměvem Zaviačič.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Mobilní domy, Montované domy

Reklama

Výběr článků

Načítám