Hlavní obsah

Maximální komfort na minimálním prostoru, to jsou mobilní domy

Právo, Dana Jakešová

Malý velký dům, tak by se daly stručně charakterizovat mobilní domy a minidomky, které jsou stále populárnější i u nás. Poslední rok zažívají doslova boom.

Foto: Marvel mobilní stavby

Nový mobilní dům na první pohled neodlišíte od běžné stavby.

Článek

Pořídit si v dnešní době nemovitost není vůbec levnou záležitostí. Existují ale alternativy, jak začít bydlet či chatařit takřka okamžitě a s rozumnou investicí.

Jednou z nich je pořízení tzv. mobilheimu, či chcete-li mobilního domu. Ty nejsou pevně spojené se zemí, takže nejde o stavbu v pravém slova smyslu.

S trochou nadsázky se tak dá říct, že usadit ho můžete skoro na jakýkoliv pozemek. A také kdykoliv přemístit jinam, protože součástí jejich rámu je i manipulační podvozek s jednou až třemi nápravami a oj s přípojným zařízením (které lze ale po usazení na pozemek šikovně schovat).

A nebojte se, nemusí být vůbec miniaturní! Mobilheimy se vyrábějí od 4 do 15 m délky a od 2,5 do 4,9 m šířky. Bez problémů mohou mít velikost kolem 50 m² s prostorným obývacím pokojem a dvěma či třemi ložnicemi. Nejběžnější je ale rozměr 3 x 9 m, kam se vejdou dvě ložnice.

Foto: Marvel mobilní stavby

Interiér nového mobilního domu může být ryze moderní.

Vybavení je stejně komfortní jako u bytu. Plně vybavená kuchyň, koupelna, teplá voda. Vyřešené je i vytápění. Obvykle je topení na elektřinu nebo na propan-butan.

Pokud je na pozemku plynová přípojka, dá se zařídit i klasický kotel na zemní plyn. A v mobilheimu může být i krb.

Sezonní versus celoroční

Levnější variantou je starší mobilní dům, které k nám prodejci většinou dovážejí ze zahraničí. Nejvíce z Anglie a z Nizozemí.

„Nejlevněji pořídíte sezonní mobilheim, který má jenom základní izolaci a nemá vakuovaná okna a dveře,“ popisuje Monika Dorotíková ze společnosti Marvel mobilní domy.

Jako letní víkendové bydlení, třeba někde u vody nebo u rybníka, ale bude výborný. K dostání jsou za cenu od 150 000 Kč.

Foto: Marvel mobilní stavby

Mobilní dům Sunseeker má rozměr 8,3 x 3,1 m. Ke koupi je za 199 000 Kč.

Existují ale lépe izolované domy určené pro naše klimatické podmínky, to znamená, že mají lepší izolaci a dvojitá vakuovaná skla v oknech a ve dveřích. Kdo by chtěl mobilní dům využívat komfortně po celý rok, potřebuje kvalitnější zateplení.

Takové mobilní domy byly dle Moniky Dorotíkové buď vyrobené přímo v České republice, nebo jsou upraveny z původních dvou typů mobilních domů. Ceny starších zateplených verzí se pohybují zhruba od 250 000 do 450 000 Kč, průměrně okolo 350 000 Kč.

Dcera slavného architekta je nadšenou propagátorkou minimalistického bydlení

Jak bydlí VIP

Dá se ale předpokládat, že ceny starších mobilheimů půjdou zásadně nahoru. Může za to jednak pandemie koronaviru, která nejen u nás, ale i jinde v Evropě výrazně zvedla poptávku. Svoji roli sehrál u cen i brexit. Prodejci totiž musí u dovozu z Velké Británie od 1. ledna 2021 uplatňovat 21% DPH.

Cena zahrnuje veškeré vybavení mobilního domu, tj. vybavení obytné části, sociálního zařízení, ale i technické vybavení. Seriózní prodejci mají v ceně zahrnutou i dopravu na pozemek a pomohou také s usazením mobilheimu.

Nový mobilheim i na míru

Kdo má k dispozici větší rozpočet, může si dopřát nový mobilní dům. Většinou jde o modulární (typové) domy. Jejich ceny se pohybují zhruba od 600 000 Kč do 1 250 000 Kč v závislosti na velikosti a vybavení.

Vyrábějí se jako celoroční, s dostatečnou izolací a kvalitními plastovými okny. Samozřejmostí je energetický štítek.

Foto: Camping Frymburk

Tento mobilní dům je 8 m dlouhý a 3 m široký, s dvěma ložnicemi. Jak by se vám v něm trávil čas, můžete vyzkoušet na Lipně.

Není ale problém nechat si dům vyrobit na míru, a to i tak, aby v případě potřeby splnil podmínky klasické stavby (stavební povolení, přidělení popisného čísla).

Upravit lze i vybavení. Plechová střecha tak mj. může věrně imitovat keramické tašky, dveře mohou být dýhované s obložkovými zárubněmi.

Minihaus

Kdo preferuje sice malou, ale přece jenom stavbu pevně spojenou se zemí, nepřijde také zkrátka. Elegantním řešením je minidomek. Buď zcela jednoduchý, nebo může jít o stavbu vybavenou moderními technologiemi.

Mezi takové patří např. MiniHaus, energeticky nenáročná stavba s nosnou robustní ocelovou konstrukcí, která nabízí mnoho variant včetně budoucího rozšíření.

„Základ naší ocelové kostry je obdobný jako se např. používá od druhé poloviny 19. století při stavbě mrakodrapů,“ popisuje Marek Smejkal ze společnosti MiniHaus Czech Republic.

V kruhovém domku si interiér můžete kdykoli přestavět podle svých potřeb

Tipy a trendy

MiniHaus také využívá prvky moderních technologií. Vstup do domku se dá nastavit na kód, vytápění se dá ovládat aplikací v mobilním telefonu. Domy jsou připraveny i pro využití kamerového systému a WiFi.

Foto: MiniHaus

MiniHaus Jimlin (39 m2) je moderní stavbou, která splňuje normy udělení energetického štítku A.

Architekti MiniHausů pamatují také na ekologii. Dům může být vytápěný tepelným čerpadlem, mít zelenou střechu, lze využívat tzv. šedé vody pro splachování.

Konkrétní řešení se tvoří na míru. Budoucí majitel si může zvolit materiál i barvy vnitřních i vnějších stěn, vybavení interiéru i terasy, přizpůsobit si celou stavbu vlastním představám. Každý domek je tak originál.

„Při volbě konstrukce a designu bereme v potaz okolí stavby, aby dům do prostředí co nejlépe zapadl,“ dodává Marek Smejkal. Instalace domku na pozemek trvá maximálně 3 dny.

MiniHaus se dá pořídit za podobné peníze jako nový mobilheim. Například MiniHaus-Basic, který má velikost garsonky, vyjde na 823 000 Kč. MiniHaus-Jimlin o velikost 39 m² stojí kolem 1,4 milionu Kč. U těchto staveb se již ale nevyhnete ohlášení stavby.

Anketa

Láká vás myšlenka všechno opustit a přestěhovat se do minidomku?
Láká. A jednoho dne to určitě udělám.
19,5 %
Občas s tím nápadem laškuji.
59,2 %
Nevím, asi nijak výrazně ne.
4,8 %
Moc mě to neláká.
4,5 %
Ne. To by nebylo vůbec pro mě.
9 %
Neláká, já už v něm bydlím!
3 %
Celkem hlasovalo 7877 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám