Hlavní obsah

Bytový dům Kroftova je prozářen díky mědi a čistotě přírodního kamene

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárožní dům v centru Prahy, jehož řešení navrhlo studio dh architekti, se nachází na úbočí petřínského svahu a jsou z něj působivé výhledy do Kinského zahrady. Stavba má elegantní organické detaily a působí zářivým dojmem.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, BoysPlayNice

Bytový dům se nachází v ulici Kroftova na Praze 5

Článek

Dům má dvě tváře. Směrem do rušné ulice je stavba spíš jednoduchá, s nárožím zvýrazněným panoramatickým obloukovým oknem. Systém říms opticky odděluje jednotlivá podlaží a volně odkazuje na tvary fasád okolních domů. Prolamované okenní plochy vytváří na fasádě detail, hru světla a stínu i místo pro pobyt.

Fasádě dominuje krémový odstín, vstupní podlaží je obloženo přírodním kamenem, nejvyšší pak patinovaným měděným plechem.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, BoysPlayNice

Schodišti dominují kvalitní materiály a mosaz

Mohutnost domu směrem vzhůru postupně ustupuje a vpouští do vnitrobloku maximum slunečního světla. Srdce domu tvoří velkorysý prostor schodiště, kterému dominuje světlé teraco a zábradlí z masivní mosazi.

Foto: Archiv české ceny za architekturu, BoysPlayNice

Z bytového domu jsou výhledy i do zeleně

Bytový dům Kroftova má sedm nadzemních a dvě podzemní podlaží. Nacházejí se v něm prostorné byty různých velikostí, všechny s výhledy do Kinského zahrady. Obývací pokoje jsou orientovány do ulice Kroftova a Holečkova a ložnice jsou umístěny do klidného vnitrobloku.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, BoysPlayNice

Ukázka půdorysu jednoho z obytných podlaží. Bytové jednotky mají netypické, ale účelné uspořádání místností

S okolní přírodou jsou byty propojeny velkoformátovými francouzskými okny. V podzemních podlažích se nachází parkovací stání přístupná autovýtahem.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, BoysPlayNice

Obyvatelé mají k dispozici i parkovací stání v garáži

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám