Hlavní obsah

Nový lesní ateliér vznikl i z nevyužitých a recyklovaných materiálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavým a zdařilým příkladem stavby vytvořené z recyklovaných materiálů je lesní ateliér postavený ve Středočeském kraji. Materiál měli v architektonické kanceláři Jan Tyrpekl k dispozici z předchozích realizovaných staveb a od rodinných příslušníků, kteří jej desítky let skladovali. Objektu dominuje dřevo, a to venku i zevnitř.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Antonín Matějovský

Stavba se nachází ve Středočeském kraji ve Stříbrné Skalici.

Článek

Využita byla jinak neupotřebená modřínová terasová prkna, fasádní smrková, profily na konstrukci základů, okna a řada izolačních materiálů. Architekti si zapůjčili i šalovací desky (které jsou velmi odolné), lehkou techniku atd. Stavba byla tedy z velké části realizována svépomocí s přispěním přátel a rodiny.

Vznikl „třísezónní objekt“, který je vhodný k práci, odpočinku, rodinným oslavám či jako „pokoj pro hosty“. Stavba, která stojí ve Stříbrné Skalici, zdařile navazuje na okolní krajinu s výhledem údolím přes bývalý rybník na les.

Celá stavba se skládá ze tří částí. První z nich je samotný ateliér se skromným hygienickým zázemím, druhou pak sauna s včelařskou dílnou a třetí tvoří terasa mezi nimi. V ateliéru je tak možné si odpočinout saunováním či péčí o tři včelstva.

Stavba má klasický tvar se sedlovou střechou s orientací oken na sever, což úplně omezuje přehřívání objektu během léta. Na průběžných fasádách jsou niky, které slouží pro uložení dřeva, což pomáhá i izolovat objekt v chladnějších měsících.

Stavba je založena na betonových patkách, které nesou dřevěný rošt. Konstrukce je přiznaná dřevěná skeletová, která nese jednotlivé zateplené dřevěné panely. Dům je vytápěn kamny na dřevo a sauna také.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Hlídka na Stráži patří mezi nejlepší stavby v Česku

Tipy a trendy

Anketa

Včelaříte také?
Ano, také.
11,4 %
Měli jsme včely, ale už je nemáme.
8,3 %
Je to můj plán...
17,4 %
Ne.
62,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 132 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám