Hlavní obsah

Designérka zařídila v prvorepublikovém domě byt s romantickou duší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interiérem v nově rekonstruovaném prvorepublikovém domě na pražském Žižkově rezonuje ženskost. Jak by také ne, když za jeho konečnou podobou stojí dvě ženy: majitelka, kterou oslovila romantika etno a boho stylu, a designérka Iva Hájková, která dokázala její přání naplnit a přitom zůstat zcela v mantinelech vytříbeného vkusu, kde okázalost nemá místo a méně rozhodně znamená více.

Foto: Boys Play Nice

Obývací pokoj působí velmi pokojně, až asketicky. Byl doplněn reprosoustavou českého výrobce Xavian Electronics, která rozšíří jeho užití o další vjem, ale také ladí s materiálovým a barevným řešením bytu.

Článek

Hledat na Žižkově za první republiky romantiku vyžadovalo velkou dávku fantazie. Tato čtvrť patřila mezi neutěšené a nebydlelo se tu snadno. Ale byla také pro jistou koncentraci umělců nazývána pražským Montmartrem a tento pel jí zůstal. Dnes je žádaným místem k bydlení a stále přitahuje umělecké duše.

Bytová designérka tu ovšem v prvorepublikovém bytě propojila zdánlivě neslučitelné a namíchala zajímavý interiérový koktejl, v němž se elegance první republiky prolnula s trochou Asie, a vznikl moderní, nadčasový a neokázalý byt v pastelových tónech s třešinkou v podobě luxusních materiálů. Velkým přáním investorky byl interiér ve stylu etno a boho. Díky vzájemné důvěře a naslouchání se povedlo do starší budovy neotřelé prvky zakomponovat natolik citlivě, aby působily harmonicky a stylově a v odvážně zvolené minimalistické scéně vytvořily jedinečnou atmosféru.

Byt je dispozičně řešen jako 3+kk. Obývací pokoj je pojat jako zenové místo k poslechu hudby, povídání a relaxaci. Další součástí bytu je šatna, dětský pokoj a koupelna s oddělenou toaletou.

Ve Vinohradském bytě vládně eklektická klasika, funkční elegance

Tipy a trendy

Atmosféra především

Navození klidné atmosféry s nádechem exotiky pomáhají i ty nejmenší detaily. Příkladem je unikátní stůl, který vyvolává představu vodní hladiny. Stůl je vyřezán do organického tvaru a je vyroben z několika vrstev překližky, která má na sobě drobné vlnky evokující vodu na jezeře. Díky skleněným nohám stůl jakoby levituje nad zemí.

Ke stolu přidala designérka židle z přírodního lýka odkazující na rákosí. Na stěně je použit kus mramorovaného kamene Statuarietto, který do interiéru vnesl luxus a odkazuje na pomyslnou skálu u jezera. Nad stolem svítí jako slunce prvorepublikový mosazný lustr, na němž jsou místo obvyklého křišťálu zavěšeny miniaturní skleněné korálky reprezentující zapadající slunce nad obzorem. Tato kompozice je stěžejní myšlenkou celého bytu.

Všemi smysly

Kromě promyšlených a až poetických detailů je byt velmi nenáročný na údržbu. Většinu věcí designérka ukryla ve vestavbách a skryté šatně. Převážná část vybavení je řešena jako atyp. Na míru jsou vyrobené i nejmenší detaily jako například úchytky, nožičky, kování, ale i kuchyňská skříňka na digestoř, skrytá nika za mramorovým obkladem stěny či panty. Vše bylo vyrobeno z broušené mosazi, která působí velmi moderně, a přesto materiálově odkazuje na prvorepublikovou eleganci.

Dominantou interiéru je i podlaha. Teracová dlažba o tloušťce 3 cm byla dovezena přímo z Itálie a barvy kamínků v podlaze se opakují barevně v celém interiéru. Jelikož se jedná o skutečné teraco, tloušťka dlažby umožňuje v budoucnosti probudit její krásu pouhým vybroušením. Tato dlažba byla použita i namísto klasických parapetů.

Designérka zvolila do interiéru bezrámové dveře, které ponechávají v chodbě nerušenou atmosféru. Elektrické zázemí se chytře schovává za zrcadlem. Byt byl doplněn reprosoustavou, která ladně doplní nejen zvukovou složku, ale také materiálovou a barevnou skladbu bytu a umožní vychutnávat ho všemi smysly.

Vzájemná důvěra

Spolupráce mezi majitelkou a designérkou se v průběhu celého projektu nesla ve velmi inspirativním a tvořivém duchu. Počáteční nadšení z myšlenky a hlavního konceptu vytvořilo velký prostor pro kreativní práci, již bez omezení ze strany investorky. Vzhledem k absolutní důvěře mezi investorkou a designérkou se zrodily věci, které se zpočátku zdály bláznivé.

Autor: Lucie Spoustová, www.modernibyt.cz

Anketa

Líbí se vám interiéry zařízené v romantickém stylu?
Ano, moc!
14,6 %
Jen některé.
35,8 %
Obvykle moc ne.
5,7 %
Ne, to není nic pro mě.
43,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 522 čtenářů.

Z dvojice bytů k pronájmu se stal po rekonstrukci jeden a zůstal v rodině

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Iva Hájková

Související články

Výběr článků

Načítám