Hlavní obsah

Terasovité domy přirovnávají k pyramidám, ve skutečnosti je jejich předobrazem něco jiného

Novinky, Jana Nesvadbová

Komplex tvořený trojicí budov v čínském městě Kchun-šan, které leží ve východočínské provincii Ťiang-su, je přirozeným centrem pozornosti všech turistů, kteří do města zavítají a mají kolem cestu. Málokdo odolá, aby si nezašel na nádvoří mezi nimi a nepořídil si s nimi fotku ve stylu „Já a pyramidy v Číně”. Ve skutečnosti předlohou pro domy pyramidy vůbec nebyly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trojice domů v Číně připomíná pyramidyVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Komplex budov neobvyklého tvaru stojí ve čtvrti Chua-čchiao a tvoří jej trojice budov, jejichž fasády směřující do okolních ulic nejsou nikterak nápadné. Zato při pohledu z piazzetty, jíž mezi sebou svírají, se divákovi naskytne zvláštní pohled.

Všechny tři domy mají terasovitě ubíhající fasády a jeden z nich svým tvarem nápadně připomíná moderní pyramidu. Má totiž zhruba čtvercový půdorys a tak mu ubíhají hned dvě strany.

Tato hlavní budova je 18podlažní, zatímco dvě další jsou 12podlažní. Komplex slouží nejenom jako rezidenční, ale také jako komerční a kancelářský. Navrhli jej architekti z šanghajského studia Masters' Architectural Office, jehož jméno bývá někdy s mírným vtipem a odkazem na někdejšího komunistického vůdce země zkracováno jako M. A. O.

Jejich nápad vytvořit takto terasovité budovy má hned dvě velké výhody. Ač jsou stavby poměrně blízko sebe, vzájemně si nikterak nestíní. Navíc, byty v nich mají pěkné, relativně velké terasy, což jejich městským obyvatelům nahrazuje venkovní prostor, který by měli coby zahradu, kdyby bydleli v domku. Není proto překvapením, že na některých z nich lze objevit více či méně zeleně.

Netradiční věžáky, kde má každý svou vlastní zahradu přímo před bytem

Tipy a trendy

A právě tehdy, když by byly všechny terasy zelené, a lidé z ulice měli možnost je takto vidět, spíše než zmiňované pyramidy by v nich spatřili to, co bylo jejich skutečným předobrazem – terasovitá rýžová pole, kterými je Čína proslulá.

Anketa

Líbí se vám byty s terasami?
Ano, moc. Mají úžasnou atmosféru.
83,5 %
Docela ano, jen kdyby byly levnější.
7,7 %
Je mi to celkem jedno.
4,3 %
Myslím, že mi stačí balkon.
1,9 %
Terasa je zbytečnost pro marnivce.
2,6 %
Celkem hlasovalo 2336 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám