Hlavní obsah

Díky novému uspořádání je interiér bytu propojený a lépe funguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hezký a prostorný byt s výhledem na náměstí ve čtvrti Vila Mariana v São Paulu si vyhlédl nový majitel, který si chtěl dopřát domov, jenž bude větší, moderní, ale zároveň útulný. Architektka Daniela Berland Cianciarusová ze studia The Glik Interiors mu ho upravila tak, aby každý z prostorů fungoval dobře nejen samostatně, ale i jako součást celku.

Foto: Manuel Sá

Architektka zařídila byt tak, aby byl moderní a zároveň útulný.

Článek

Byt o rozloze 140 m² je možné objevit v jednom z domů v klidné rezidenční čtvrti Vila Mariana v São Paulu. Jeho nový majitel hledal prostor, který bude větší než jeho dosavadní byt, a o tom, jak by měl jeho nový domov vypadat, měl určitou představu. Chtěl, aby byl zařízený v moderním stylu, zároveň však toužil po určité útulnosti.

Oslovená architektka se návdavkem zaměřila i na to, aby jednotlivé místnosti fungovaly dobře jak samostatně, tak jako propojený celek. Nejmarkantnější změna se proto týkala kuchyně a balkonu. Zatímco v zemi bylo tradicí považovat kuchyň za součást obslužné části bytu, architektka přišla s řešením, které lze považovat v jistém smyslu za kompromis mezi zaběhlou praxí a moderním přístupem.

Stěnu, v níž jsou vstupy na toaletu, do malé předsíně s výtahem a právě do kuchyně, nechala obložit výraznými dřevěnými panely s žebrováním, přičemž v místě napojení kuchyně k obýváku lze tento panel buď shrnout do strany, anebo jím místnosti naopak zcela oddělit.

Jako v mnoha dalších podobných bytech v zemi i interiér je protažen až k zábradlí původního balkonu, jehož plocha byla přičleněna k obývacímu pokoji. Tím vznikl velice příjemný prostor plný světla a s nejhezčím výhledem ven, který architektka vyčlenila pro jídelnu. Bylo to praktické, neboť do niky po straně bylo možné vsadit gril.

Na něj pak navazuje i boční část jídelního stolu navrženého na míru přímo pro tento byt. Je vyrobený ze stejného materiálu jako podlaha u grilu. Jde o velmi praktický prvek, který umožňuje pohodlné a rychlé servírování pokrmů připravených na grilu, který lze navíc snadno udržovat v čistotě a bez rizika, že by se nevratně poškodil, ať již eventuální mastnotou, nebo vlivem vyšší teploty.

Samotný obývací pokoj je pak definovaný prostornou šedou sedačkou, která je atypicky umístěná v centru místnosti a nikoli u stěny. Sedačka má uprostřed své plochy vyvýšenou část, jež slouží jako opěradlo při usednutí z kterékoli strany. Díky tomu lze tak ze sedačky pohodlně sledovat televizi na jedné straně, nebo se naopak bavit s osobami sedícími v křesílkách na straně druhé.

Jedním z hlavních materiálů použitých při renovaci bytu bylo dřevo, kromě použití na panelu v obývacím pokoji se architektka rozhodla pro obdobné dřevěné panelování s žebry také v ložnici na stěně za čelem postele a na odkládací ploše s integrovaným psacím stolem na protilehlé straně. V tomto případě má ale žebrování tlumivou šedou barvu ladící s polstrováním lože.

Dalším převládajícím materiálem v projektu je keramická dlažba odkazující k italskému teracu, použitá v kuchyni v okolí grilu. Všude jinde po bytě jsou dřevěné podlahy, prostor obývacího pokoje je pak vyznačený šedým koberce.

Byt s výhledem na park architekt rozšířil připojením velké terasy k interiéru

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související témata:
Estudio Glik de Interiores
Daniela Berland Cianciaruso

Související články

Výběr článků

Načítám