Hlavní obsah

Co dělat když stavbu přeruší počasí? Majitel pauzu využil neotřele, otevřel si uprostřed staveniště kavárnu

Když kvůli počasí utichly práce na rekonstrukci třípodlažního domu v jihokorejském Soulu, jeho majitel přemýšlel, co by tak mohl v této pauze dělat. Nakonec v domě otevřel kavárnu, kterou nazval Area092. Hosté se sem rozhodně nemusejí fintit, stejně totiž dostanou ochrannou přilbu. Holt se musí přizpůsobit tomu, že si na dortících v podobě cihel pochutnávají na staveništi.

Kavárna na staveništi se stala v Soulu rychle populární mezi mladými lidmi.Video: Reuters

 
Článek

Tato třípodlažní budova v Soulu bývala původně rodinným domem. Její majitel, Oh Soon-seok se ale rozhodl ji nechat rekonstruovat a proměnit v showroom.

„Vytvářeli jsme showroom pro naši vlastní značku, ale kvůli chladnému počasí jsme museli stavbu zastavit. Členové mého týmu navrhli udělat tu něco vtipného, než abychom jen tak zabíjeli čas. A tak jsme nakonec otevřeli kavárnu, ve které jsme zachovali atmosféru skutečného staveniště,“ popsal majitel v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Foto: Reuters

Kavárna má charakter skutečného staveniště, v němž se také nachází.

Foto: Reuters

Kavárna vznikla během zastavených stavebních prací na rekonstrukci domu.

Kavárnu nazval příhodně, Area092. Práce na stavbě jsou totiž zastavené právě na 92 dní. A po tu dobu bude v rozestavěných prostorách fungovat dočasný podnik. Na zdech jsou, jako na každé stavbě, odhalené rozvody, na některých místech stojí kovové lešení, plachty zakrývají části, které by mohly přijít k úhoně, a nechybí ani lepicí pásky a tabulky s varovnými nápisy „Nebezpečí“ na obnažených betonových zdech.

Každého jistě ihned napadne, jak to asi bude v takovémto prostředí s hygienou, která by měla být s podniky veřejného stravování nerozlučně spjata. „I když je toto místo zařízeno jako staveniště, úřady potvrdily, že je bezpečné a čisté jako ostatní kavárny. Je to zajímavé zařízení, které je provozováno legitimně. Doufám tedy, že přijde mnoho lidí a užijí si nové věci a zážitky,“ řekl majitel.

Foto: Reuters

Ačkoli je to možná překvapivé, majitel domu získal k provozování kavárny oficiální povolení.

Foto: Reuters

Kromě kávy na staveništi servírují i zákusky, které tak trochu připomínají cihly.

A o jeho podnik je skutečně zájem. Návštěvníci jsou převážně mladí lidé, kteří na prostoru oceňují originalitu a nápad. Při vstupu vyfasují ochrannou přilbu, ve které si mohou na místě pořídit nezbytné selfíčko.

„Slyšel jsem, že se otevřela kavárna na staveništi. Říkal jsem si: Opravdu je to možné? Tak jsem se rozhodl sem přijet a byl jsem velmi nadšený. Koukám, že té atmosféře staveniště dodává na jedinečnosti a exotice i graffiti. Tak tu nějaké také nakreslím,“ říká jeden z hostů kavárny, Choi So-youn.

Anketa

Lákalo by vás zajít do takovéto kavárny?
Ano, určitě!
62,9 %
Tak to nevím. Leda by tam chtěla moje polovička nebo někdo z mých přátel.
8,6 %
Ne, ani náhodou.
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 151 čtenářů.

Býval tu špitál, sirotčinec i diskotéka. Dle nových zjištění archeologů byla stavba původně synagogou

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám