Hlavní obsah

Sen o létání si splnil stavbou domu ve tvaru letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj sen o létání si třiačtyřicetiletý Chrach Pov z Kambodže splnil tím nejroztomilejším a nejbezpečnějším způsobem, jaký si lze představit. Ač sice touží někdy letět letadlem, zároveň se do něj bojí vkročit. Své přání si proto splnil jinak. Postavil si dům ve tvaru letadla, v němž může pobývat bez obav, že by se někdy zvedl a vzlétl.

Kambodžan si postavil dům ve tvaru letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Po třicet let pracoval Kambodžan Chrach Pov jako stavební dělník a spořil si na to, až si jednou vybuduje svůj vlastní dům. Před rokem se rozhodl, že nebude žít v obyčejném příbytku, ale že si zároveň splní svůj celoživotní sen o létání.

Svůj pozemek má nedaleko turistického střediska Siem Reap. A když vídal na nedalekém letišti vzlétat a přistávat letadla, zmocnila se ho touha letět také.

„Důvod, proč jsem si postavil dům jako letadlo, je ten, že je mým snem jednou v něm letět. A to i přesto, že se bojím být uvnitř (skutečného letadla) a ještě nikdy jsem v žádném nebyl. Takže jsem si postavil své vlastní letadlo, ve kterém mohu bydlet, spát a používat v něm i koupelnu. Jsem velmi nadšený, že jsem to dokázal,“ raduje se muž.

Jeho nevšední obydlí měří na délku 20 metrů, šířka činí čtyři metry a v nejvyšším bodě dosahuje výšky šesti metrů. Dům ještě není úplně hotový, pár drobností v něm stále zbývá dokončit. Nebude to ale už dlouho trvat a Chrach se do něj bude moci konečně nastěhovat.

Se stavbou začal v březnu 2022, musel ji ovšem dočasně přerušit, protože mu došly peníze. Dosud do domu investoval 20 000 dolarů (443 tisíc Kč).

V budoucnu by si přál otevřít na místě i kavárnu.

Chrach Pov má zjevně podnikavého ducha. Jedním ze způsobů, jak si na dostavbu domu vydělává, jsou totiž placené prohlídky jeho díla. Místní za vstup zaplatí v přepočtu jedenáct korun, cizinci dvojnásobek.

A návštěvy se opravdu objevují. „Vypadá to skvěle. Jako sousedka jsem na něj hrdá, že dokázal vytvořit takové skvělé dílo, a těší mě, že zde vidím spoustu návštěvníků,“ svěřila se agentuře Reuters sousedka Rom Pheanová.

„Nikdy jsem žádný dům jako letadlo neviděla a ani jsem nikdy v opravdovém letadle neletěla, tak jsem moc ráda, že to tu mohu vidět na vlastní oči. Udělal to překrásně, a dokonce nechal děti i nás, abychom šli dál,“ pochvaluje si další návštěvnice, paní Tuon Srey Momová.

Stavbou domu ve tvaru aeroplánu Chrachova cesta za velkým snem ale nekončí. Stále doufá, že jednoho dne bude moci letět skutečným letadlem.

Nejužší dům v USA má na šířku jen dva metry. Vznikl natruc sousedům

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám