Hlavní obsah

Byt v moderním stylu s náznaky industriálu proteplují vhodně volené materiály a barvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt na jižní Moravě s dispozicí 3+kk je v novostavbě a designérka Kristýna Karešová z ateliéru Ego Design ho zařizovala tak, aby byl plně funkční k trvalému bydlení a zároveň nabízel i atraktivní a moderní design. Aby však zvolený industriální styl nepůsobil příliš chladně, rozhodla se jej vhodně zvolenými prvky a materiály proteplit.

Foto: Lukáš Hausenblas

Bílý modul protíná hlavní obytný prostor a ukrývá domovní šachtu. Designérka ho rafinovaně využila k částečnému oddělení obýváku a kuchyně.

Článek

Novostavba s více bytovými jednotkami vznikla na klidném místě na břehu řeky Moravy, odkud vede i mnohakilometrová cyklostezka podél řeky. Krásné výhledy z oken i z padesátimetrové terasy jsou velkými bonusy tohoto bytu. Z okna koupelny vidíte na řeku, z obýváku se vchází na terasu a za dobré viditelnosti jsou odtud patrné slovácké dominanty – hrad Buchlov a kaple sv. Barbory.

Hlavní je ale to, že se designérce podařilo vytvořit moderní a komfortní bydlení v interiéru zařízeném v originálním stylu. Nosnou myšlenkou celého projektu bylo zařídit byt s nádechem industriálu. Aby ale byt nepůsobil příliš chladně a drsně, jak je pro industriál typické, považovala Kristýna Karešová za vhodné do něj zařadit prvky, které tento dojem vyváží.

Ke keramické dlažbě v imitaci cortenu (rezavého plechu), pohledovému betonu, obkladům v betonové imitaci a černým kovovým detailům doplnila zelený samet na textiliích a dekor dřeva na nábytku, které interiér společně pocitově zahřejí.

Miniaturní garsonka se díky mnoha chytrým řešením proměnila v útulný domov

Tipy a trendy

Povedené kombinace

Hlavní obytný prostor bytu tvoří místnost, kde je obývací pokoj s jídelnou, a za bílým modulem, který ukrývá šachtu, je umístěna kuchyň. Z kuchyňské části je k modulu přistavěna spížní skříň v bílé barvě tak, aby splynula se šachtou.

Směrem z obýváku se bílý modul využil k napojení niky, v níž našel místo pracovní kout. Kuchyň situovaná do tvaru písmene L je stejně jako další nábytek v bytě zhotovena na zakázku podle designérčiných návrhů. Sestava kombinuje černou matnou barvu a dřevodekor.

Stejné barvy i dekor se prolínají celým interiérem, a tvoří tak jednotnou linku ve všech místnostech kromě koupelny. U kuchyně bylo velmi důležité, aby dobře vypadala, ale také aby byla plnohodnotně vybavená. Vešla se tam dokonce i pračka. Jídelnu vymezuje obklad stěny v imitaci perforovaného betonu.

Čistě industriálního ducha drží jídelní stůl s dřevěnou deskou a kovovým podnožím. Kompozici zjemňují staré repasované židle se sametovým čalouněním.

Prostor opticky dělí zelená sametová sedačka, z níž se lze kochat výhledy na terasu a okolí. Jedním z opakujících se prvků jsou černé kovové trubky, do nichž se stylizují svítidla, radiátory i baterie.

S poměrně malým prostorem v ložnici si designérka poradila tak, že postel zakomponovala do černých vestavěných skříní a niku s postelí vymezila dřevodekorem. Po stranách jsou v nice ještě poličky na mobil, zástrčky a svítidla.

Koupelna vypadá asi nejvíc industriálně díky „betonovému“ obložení stěn, které navazuje na obklad z obýváku. Dominantní jsou černé kovové prvky, které najdete i na rámech sprchového koutu, bateriích a rámu zrcadla.

Autor: Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Anketa

Líbí se vám nápad s proteplením industriálního stylu?
Ano, pak je to zajímavé a útulné.
76,4 %
Nevím, to neumím posoudit.
5,6 %
Ne, je to nesmysl.
18 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 322 čtenářů.

Zdařilá rekonstrukce domu po babičce probíhala podle vlastního tempa majitelky

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Dům lepili jako vlaštovky

Brněnská dělnická kolonie Kamenná čtvrť vyrostla na dně uzavřeného lomu ve 30. letech minulého století. Nouzové domky zde vznikaly jako vlaštovčí hnízda, tedy...

Výběr článků

Načítám