Hlavní obsah

Byt v jedenáctém podlaží nabízí panorama minimalismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rezidenční komplex v blízkosti žižkovské Parukářky je dílem ateliéru A69, který za něj v roce 2010 získal ocenění Grand Prix architektů. Právě charakteristická podoba projektu i kontext místa byly architektce Barboře Léblové inspirací při rekonstrukci velkorysého interiéru s mimořádným výhledem.

Foto: Boys Play Nice

Hlavním motivem interiéru je dub. Objevuje se na podlahách, ale také v podobě dýhy na nábytku.

Článek

Byt v jedenáctém patře o rozloze 187 m2 zabírá polovinu podlaží jednoho z krajních domů. Stěžejním prvkem jeho dispozice je chodba vedoucí do všech místností. Hlavním požadavkem investora byl rozlehlý obývací prostor a jídelní stůl pro deset osob, bylo proto nutné posunout příčku dělící obývací pokoj od chodby, což si vyžádalo dílčí změny v umístění dveří do pokojů sousedících s chodbou.

Dalšími specifiky bytu, která byla pro autorku rekonstrukce výzvou, jsou lichoběžníkový tvar většiny místností a nosné pilíře vstupující přímo do interiéru. Místo aby architektka tyto prvky upozadila, rozhodla se proměnit je v praktické úložné prostory a zajímavé interiérové prvky. Leitmotivem realizace je minimalismus v nadstandardním provedení, nepřekvapí proto, že dominantním prvkem je zde dub.

„Objevuje se jednak na zemi v obytných místnostech a na chodbě jako třívrstvá dřevěná podlaha s kartáčovaným povrchem, jednak v dýze italské provenience na obkladech zdí a většině nábytku včetně kuchyně. Jádro chodby je řešeno právě tímto obkladem, který plynule navazuje na vestavné skříně stejného materiálu. Stejný obklad se objevuje i v obývacím prostoru a za jídelním stolem, kde navazuje na kuchyň. Ta zůstala na stejném místě jako v původním dispozičním řešení, přibyl jen ostrůvek s barovým pultem,“ říká architektka.

Byt v moderním stylu s náznaky industriálu proteplují vhodně volené materiály a barvy

Tipy a trendy

Kuchyňská pracovní deska a barový pult jsou ze slinuté keramiky, stejně jako obklad nosného pilíře v obývací části. „Ten je jakýmsi předělem mezi televizí a elektrickým krbem. Druhý nosný pilíř, stojící v blízkosti kuchyně, jsme obložili opět dýhou a umístili na něj police z černých kompaktních desek. Na první pohled omezující prvek prostoru jsme chtěli využít prakticky. Nejenom efektní, ale i velmi funkční materiál jsme použili také u krbu a polic nad ním,“ vysvětluje architektka a dodává, že stejný princip, tedy kombinaci dřevěných obkladů a kontrastních černých prvků, použila také v ložnici.

Dětské pokoje naopak definuje převaha bílé barvy, optimálního podkladu pro autorské kresby a na míru zhotovené tapety z dílny grafického studia Punx23, které vytvořilo originální motivy inspirované zálibami dětí. Funkci šatních skříní v dětských pokojích a ložnici plní samostatné komory vybavené variabilními úložnými systémy, které lze snadno přizpůsobit měnícím se potřebám rostoucích dětí.

Zásadní proměnou prošly také obě koupelny. V jedné z nich, na místě, kde byla původně toaleta a bidet, bylo vestavěno vyvýšené pódium s vanou s působivým výhledem až na Pražský hrad. Přibyl také velký sprchový kout s wellness sprchovou hlavicí nebo přizdívka poskytující pohodlné vyhřívané sezení.

Osvětlení prostoru zajišťuje sofistikovaný systém vestavných lišt, které jsou osazeny reflektory, jejichž množství a intenzita jsou přizpůsobeny potřebám jednotlivých funkčních zón i přání klientů. Doplňuje ho efektní nepřímé osvětlení v podobě LED pásků. Součástí nadstandardního řešení je inteligentní systém domovní instalace umožňující ovládat všechny elektrifikované komponenty na dálku.

Byt také disponuje terasou o rozloze 37 m2, na jejímž návrhu architektka spolupracovala s Ateliérem zahradní a krajinné architektury Koukol. Pocitově zvětšuje obytný prostor tam, kde interiér plynule přechází v exteriér. Zeleň osazená v plechových truhlících zase příjemně vstupuje do interiéru a místy částečně rámuje velkolepý panoramatický výhled na Prahu – právě ten se nakonec stává přirozenou dominantou prostoru, když mu minimalistické pojetí celé realizace dovoluje vyniknout.

Autor: Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Anketa

Máte rádi minimalistický styl?
Ano, je to můj oblíbený
48,7 %
Docela ano
17,8 %
Moc ne
14,6 %
Ne, to mi nic neříká
18,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 968 čtenářů.

Miniaturní garsonka se díky mnoha chytrým řešením proměnila v útulný domov

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: A69 - architekti, PUNX23

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám