Hlavní obsah

Architekt zasadil do horského prostředí dům inspirovaný stájemi

Uprostřed krásné hornaté přírody v malé švýcarské vesnici jménem Buchen vyrostl dům, jehož tvar není místním neznámý. Tradičně se tam takto stavívaly stáje. Novostavba ovšem slouží jako moderní rodinný dům. Projekt nese název Furggaleidis a je pod ním podepsán švýcarsko-lichtenštejnský ateliér, v jehož čele stojí architekt Sandro Durrer.

Foto: Samuel Holzner

Vzhled stavby je inspirovaný tradičními stájemi.

Článek

Dům stojí na prostém půdorysu ve tvaru podlouhlého obdélníku. Jeho vzhled, kterému vévodí výrazné vertikální členění, je odvozen od stájí, které se v největším švýcarském kantonu Graubünden takto stavěly po celá staletí. Každý oddíl má své okno, spodní část pak zdobí žebroví. Člověk při pohledu na stavbu podvědomě čeká a vyhlíží, odkud se vykloní koňská hlava…

Jakkoli se dům s užitnou plochou 390 m2 navenek tváří jako příbytek pro koně, ve skutečnosti slouží jako rodinný.

Architekt jeho vnitřní uspořádání přizpůsobil faktu, že stavbu bylo třeba vsadit do svahu, a tak hlavní obytný prostor vložil do příjemně světlého a vzdušného podkroví, jež má otevřený plán. Právě zde je obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní a právě odtud je také nejkrásnější výhled do okolní přírody.

Její materiály pak beze zbytku vládnou i minimalisticky střiženému interiéru - stěny, stropy i podlahy jsou důsledně obloženy sukovitým dřevem, které doplňuje kámen.

Hezkým nápadem je veranda, jež je přístupná ze zahrady. Tento prostor jako by byl součástí interiéru a zároveň se už nachází v exteriéru.

Anketa

Líbí se vám stavby jednoduchého, nenápadného tvaru?
Ano, to je přesně můj oblíbený styl.
25,3 %
Někdy jsou opravdu pěkné.
49,3 %
Obvykle moc ne.
15,1 %
Ne, mám raději více členité a zdobné domy.
10,3 %
Celkem hlasovalo 657 čtenářů.

Patro domu architekt pojal jako bezpečné útočiště pro majitele, proto jsou i jeho okna sahající ve skutečnosti od země ke stropu chráněna žebrovím, které omezuje možnost eventuálních zvědavých pohledů zvenčí a zároveň interiér stíní a navozuje patřičně intimní atmosféru.

V přízemí je pak umístěna garáž, technické zázemí a vstup do domu.

Zajímavá je volba materiálu, kterým architekt obložil fasádu celého domu. Jde o masivní surové, předem zešedlé dřevo, které podporuje klidný, minimalistický a snadno srozumitelný vzhled stavby.

Reklama

Související témata:
Sandro Durrer

Související články

Výběr článků

Načítám