Hlavní obsah

Architekt si postavil soběstačný dům, připomíná hobití noru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled připomíná hobití noru z fantasy trilogie Pán prstenů. Autorem netradičního domu je libanonský architekt Nizar Haddad z města Baskinta a postavil jej jako soběstačný příbytek. Sloužit má zároveň jako ukázka pro okolní stavitele, že lze stavět i bez velkého zatížení okolní přírody a s možností zůstat nezávislý na veřejných sítích.

Libanonský architekt si postavil soběstačný důmVideo: Reuters

 
Článek

V libanonské vesnici Baskinta člověk narazí na dům, který se okolnímu stylu tak trochu vymyká. Místní architekt Nizar Haddad si zde totiž splnil svůj dávný sen. Postavil si ekologický a především soběstačný dům.

Milovníkům knižní a filmové trilogie Pán prstenů pak bude možná připomínat variaci na tzv. hobití nory. Jako svého druhu nora totiž architektův dům opravdu vypadá.

Reminiscenci na známé hobití domky pak posilují i velké kruhové dveře. Jen nejsou dřevěné a natřené zeleně, ale prosklené.

Při stavbě svého domova architekt postupoval tak, jak by dle jeho představ měla trvale udržitelná architektura vypadat.

Svůj dům proto pojal jako názornou ukázku pro každého, kdo projeví zájem. Chce totiž ve svém okolí zvýšit povědomí o důležitosti změn ve stavebnictví vedoucích k menší zátěži, kterou klasická výstavba pro okolní přírodu obvykle znamená.

„Problém dnešních architektonických technologií spočívá v tom, že výstavba velmi znečišťuje životní prostředí. Celý proces výstavby je neekologický, znečišťuje vodu i vzduch. A navíc ani není efektivní. Domy dnes vždy vyžadují vytápění, chlazení, elektřinu a vodu, což způsobuje jejich obrovskou závislost na energiích,“ vysvětlil v rozhovoru pro agenturu Reuters architekt.

Svůj dům pojmenoval Life House, což lze volně přeložit jako Dům života. A má v něm systém na zachycování dešťové vody, energii získává prostřednictvím solárních panelů umístěných na střeše a na jeho vlastní stavbu použil kámen a vlastnoručně vyrobené cihly z hlíny. Do některých zdí zakomponoval dokonce i staré pneumatiky, které vyplnil zeminou.

Nejzajímavějším místem uvnitř domu je pak tzv. prosklená místnost, kde je po celý rok setrvalé klima a dost tepla na to, aby v ní mohl pěstovat exotické plodiny. Z venkovní strany ji lze rozpoznat podle proskleného rohu.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Otec během pandemie postavil společně s dcerou hobití domek uprostřed přírody

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám