Hlavní obsah

Vychytávky pro bezchybné natření dřeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než se pustíme do renovace povrchu zahradního dřevěného nábytku, plotu nebo pergoly, podíváme se na předpověď počasí. Pro natírání dřeva je totiž ideální klima o 20-25 °C a vlhkost vzduchu nejvýše 75 %. Vyhneme se také přímému slunci. Co si ještě pohlídat a čeho se vyvarovat?

Foto: Bondex

Dekorativní krycí lazury na dřevo Garden Colors s gelovou, nestékavou konzistencí odolají špatnému počasí i UV záření.

Článek

Před každým natíráním vždy platí, že dřevo nejprve zbavíme starých a nesoudržných nátěrů, odmastíme ho, očistíme od pryskyřice a prachu. K suchému čištění slouží abrazivní papíry a kartáče, různé typy brusek. S jemným prachem si poradí vysavač, k opláchnutí vodou postačí vysokotlaký čistič.

Likvidátoři zašlého nátěru

Ačkoli odstraňovače starých nátěrů již dnes neobsahují zdraví škodlivé látky, pracujeme s nimi v gumových rukavicích, venku či při otevřeném oknu. Dbáme přitom pokynů výrobce! Odstraňovače nanášíme štětcem, válečkem z jehněčí kůže. Vyčkáme, až se na staré barvě objeví puchýře, a uvolněnou vrstvu nátěru seškrábneme špachtlí, brusným kartáčem. Je-li třeba, proces opakujeme, dokud nezískáme hladký povrch.

Na zašlé barvy na bázi syntetické pryskyřice a olejové barvy použijeme odstraňovač v prášku, z něhož po smíchání s vodou vznikne pasta. Pozor! Nehodí se však pro dýhované dřevo, disperzní barvy, nitro a akrylové barvy.

Se starým nátěrem i lakem zatočí horkovzdušná pistole. Vzduch dosahující až 600 °C barvu změkčuje a ta se dá snadno odstranit. Horkovzdušnou pistolí se přibližujeme co nejblíže k odstraňovanému nátěru. Opatrnost při práci je namístě.

Volba správného náčiní

Pro nanášení nátěrových hmot, které rychle zasychají a lehce se roztírají, jsou optimální ploché štětce ze směsi přírodních štětin a syntetických vláken. Namáčíme vždy jen špičku štětce. Pokud bychom namáčeli jeho větší část, barva by nám během natírání stékala na ruce.

Na větší plochy upotřebíme váleček, k dostání jsou i varianty s teleskopickou tyčí pro dosah do výšky. „Dřevo natírejte v tolika vrstvách, kolik je doporučeno na obalu přípravku, a dodržte dobu schnutí jednotlivých vrstev. I to má velký vliv na životnost nátěru,“ doporučuje Radek Kříž, technický poradce značek Balakryl, Bondex a Primalex.

Rozsáhlé výměry a potřeba častého natírání už vyžadují stříkací pistoli s potřebnou kapacitou. Zaručí rovnoměrné nanášení, je však použitelná jen pro určité druhy nátěrů.

Napouštědla a čističe

Ošetřené a omyté dřevo necháme dobře uschnout, aby následný nátěr dostatečně přilnul a nezačal se loupat. „Čerstvé dřevo je potřeba impregnovat speciálním napouštědlem. Vyplatí se použít fungicidní, které ochrání starší i nové dřevo před hmyzem, houbami a lišejníky. Je bezbarvé a vsákne se hluboko dovnitř,“ říká Radek Kříž.

Obnovujeme-li starý nábytek, obrousíme ho až na zdravou hmotu. „Práci si můžete usnadnit s čističem na zašedlé dřevo. Čistič naneste štětcem a nechte ho působit deset minut. Pak dřevo vydrhněte ocelovým kartáčem ve směru vláken a opláchněte vodou,“ radí Radek Kříž.

Trendy koupelnám vládne obložení z exotického dřeva a bambusové textilie

Tipy a trendy

Respekt ke druhu dřeva

Nejlepší ochranou pro měkké dřevo (např. smrk, borovice, modřín) je tenkovrstvá lazura. Silnovrstvé lazuře se v tomto případě vyhněme - třeba u židlí vyvolává při vstávání pocit přilepení. Chceme-li nábytek odlišit barvou, namoříme dřevo barevným mořidlem do požadovaného odstínu a po zaschnutí aplikujeme vrchní lak. Tím se docílí ochranné vrstvy až na dobu sedmi let. „Lazury jsou vhodné jen pro masivní dřevo, nikoli pro dýhu, protože ta nemá dostatečnou hloubku pro prolnutí do dřeva a dojde tím k jejímu znehodnocení,“ upozorňuje Monika Linghartová ze společnosti Hornbach.

Tvrdé a cizokrajné dřevo (např. dub, buk či teak) napouštíme olejem. Lakovat lze pouze buk. Výjimkou je i dub, který ale snese jen podlahový lak. „Cizokrajné dřevo se doporučuje ošetřit výhradně olejem, a to z důvodu vysokého obsahu třísloviny. V případě, že se rozhodnete tuto dřevinu ošetřit lazurou, dopadne to v drtivé většině popraskáním povrchu a odpadáváním šupin lazury. K tomu dojde během přibližně tří měsíců,“ varuje Monika Linghartová.

Zašednutí povrchů při používání oleje zabráníme ošetřením dvakrát za rok. Poprvé před jarní sezonou, podruhé na podzim.

Péče o dřevěná okna

Moderní dřevěná okna již není nutné každé dva roky vyndat z rámu, obrousit a natřít. Stačí je pravidelně mýt a provádět správnou údržbu! „Kvalitním dřevěným oknům s dobrou povrchovou úpravou stačí přetřít jejich očištěné a suché rámy houbičkou namočenou ve výrobcem doporučeném balzámu. Ten zacelí mikrotrhliny po zimě a oživí lazuru. Pro bezchybný výsledek nanášíme balzám v teplotním rozmezí +5 °C až +20 °C a mimo přímé slunce. Jedno balení přípravku pro rodinný dům stačí na rok,“ říká Milena Tomčíková ze společnosti Vekra.

Anketa

Pro některé lidi je natírání zábavou i relaxací. Patříte k nim také?
Ano, přesně takhle to mám. Je to moje oblíbená činnost.
19 %
Takhle to moc nemám. Je to potřeba udělat, tak to udělám.
63,9 %
Tak to rozhodně ne. Já to nenávidím!
17,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 821 čtenářů.

Barvy vzbuzují emoce, vybírejte citlivě

Tipy a trendy

Než začnete natírat kov

Jak na to

Reklama

Související články

Plast, dřevo, hliník, nebo kombinaci?

Moderní okna mohou být z různých materiálů. Každý z nich má své přednosti i zápory, jisté užitné vlastnosti. Poznejte je, volba oken do nového domu či v rámci...

Výběr článků

Načítám