Hlavní obsah

Trendy koupelnám vládne obložení z exotického dřeva a bambusové textilie

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud si nepotrpíte na designové okázalosti, ale dáváte přednost střídmé eleganci, tak si určitě zamilujete koupelnu zařízenou v přírodním stylu. V kurzu je letos obložení exotickým dřevem a textilie z bambusu.

Článek

Obložení koupelny a toalety dřevem je hitem letošní sezóny. Využití ekologických a přírodních materiálů má tak zelenou. Výsledkem jsou designově uhlazené, ale vkusné prostory. Z exotických dřev se nejvíce využívá teak, který dobře odolává vlhkosti a škůdcům, mahagon a kokos.

Koupelnovým textiliím vládne použití netradičních materiálů, jako je například bambus, který patří k ekologickým materiálům, jelikož je v přírodě plně odbouratelný.

Bambusová vlákna jsou hitem v koupelnovém textilu

Bambusová vlákna jsou používána do textilií určených do vlhkého prostředí díky svým antibakteriálním a antistatickým vlastnostem. Přirozená funkce bambusových vláken zamezuje přístupu baktérií, takže nedochází ke vzniku nepříjemných pachů.

Z kvalitních a odolných dřev můžete mít v koupelně i umyvadlo. Více si o těchto koupelnových  skvostech přečtete zde.

Dřevěná vana je nepraktická

Efektní dřevěná vana v koupelně se nám ale nemusí vyplatit, je totiž třeba počítat s velkou hmotností materiálu. K výrobě se totiž používá tvrdý dřevěný masiv, což může při budování koupelny přinést nemalé problémy.

Na často používané vaně se snadněji zachycují plísně, a tak se musí pravidelně čistit pomocí antimykotického prostředku nebo důkladně omývat horkou vodou. Nevýhodou je i vysoká cena.

Exotické dřeviny jsou do koupelny vhodnější, většinou jsou totiž tvrdší než ty evropské, nepodléhají tolik změnám, nekroutí se a díky vhodné povrchové úpravě ani nesesychají.

Vsaďte na dřeviny známé z lodního stavitelství

Sázkou na jistotu jsou dřeva využívaná lodním stavitelstvím, hlavně teak a mahagon. Z domácích dřevin splňuje ty nejvyšší požadavky především dub a jasan.

Především je třeba dbát na to, aby nedocházelo k velkým výkyvům teploty a vlhkosti, ideální je automatizovaná klimatizace. Pozornost věnujte také drobným poškozením, ve kterých se později mohou množit plísně.

Než si budete koupelnu vybavovat dřevem, zamyslete se, jestli je perfektně vybavena topením a zda je dokonale odvětraná. Jen v takové koupelně si dřevo zachová původní vzhled.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepším toaletním papírem je voda

Češi o méně tradičním prostředku osobní hygieny, bidetu, mnoho nevědí. Pokud si ale domů pozvou na návštěvu třeba Francouze, tak mají co dělat, aby mu...

Výběr článků

Načítám