Hlavní obsah

Plast, dřevo, hliník, nebo kombinaci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní okna mohou být z různých materiálů. Každý z nich má své přednosti i zápory, jisté užitné vlastnosti. Poznejte je, volba oken do nového domu či v rámci rekonstrukce pak bude snazší. Důležité je volit výhradně kvalitní produkty u prověřených firem.

Foto: Vekra

Dřevohliníková okna v sobě kombinují úžasné vlastnosti dřeva a praktické přednosti hliníku. Vnější hliníkové opláštění chrání okna před nepřízní počasí.

Článek

Dlouhodobě patří mezi nejžádanější plastová okna. Stále roste obliba dřevěných, která v sobě spojují dobré užitné vlastnosti, dlouhou životnost a nabízejí pocit hřejivosti a kontakt s přírodním materiálem.

Minimalistický vzhled zase nabízejí hliníková okna, líbí se i malé nároky na údržbu. A skvělá jsou i dřevohliníková okna, jež kombinují výhody vysoké odolnosti hliníku a výborné izolační vlastnosti dřeva.

Plastová okna

Kromě nízké ceny lákají plastová okna uživatele i snadnou údržbou. Jejich kvalita je ovšem skrytá uvnitř profilu. Rozhodně lze doporučit volbu plastových profilů třídy A, tedy s nejsilnějšími pohledovými stěnami. Čím silnější má plastový profil stěny, tím větší je plocha svaru v rozích oken a s tím se pojí i jejich větší odolnost namáhání v konstrukci domu.

Také se vyplatí pořídit si profily z prvomateriálu bez příměsi recyklovaného plastu, jenž může obsahovat olovo a kadmium, které se dříve používaly ke stabilizaci plastu. Na tepelněizolační vlastnosti má výraznější vliv celková stavební hloubka profilu, a nikoliv jen počet komor.

Plísně z domu ven!

Jak na to

Pro co nejlepší izolaci je výhodnější volit okna se středovým těsněním, které by mělo být na profil ručně natahované, a nikoliv svařované spolu s profilem.

Plast sám o sobě navíc není konstrukční materiál, proto má zásadní vliv na tvarovou stabilitu oken ocelová pozinkovaná výztuha. U ní záleží jak na jejím tvaru, tak i na síle. Kvalitně provedená výztuha je důležitá zejména u oken na jižní straně a u tmavých dekorů, které více přitahují sluneční paprsky. Při nedostatečném vyztužení profilu by časem mohlo dojít k jeho poškození, okny může začít protahovat, nelze je seřídit.

Foto: Lomax

Nová okna mohou snížit náklady na vytápění. Zajímavým prvkem je i stínění, jež brání přehřívání interiéru.

Dřevěná okna

Dřevěná okna dokážou výborně izolovat teplo, jsou ekologicky šetrná, vynikají dlouhou životností, která může při správné péči být sto let i více. Díky vysoké tvárnosti a pevnosti je to navíc výborný materiál pro výrobu oken atypických tvarů nebo velkoformátových prvků. Jejich kvalita začíná u samotného dřeva. Naprosto nevhodné je pro výrobu polomové dřevo, které může mít zpřetrhaná vlákna, může být poškozené kůrovcem apod.

Pozornost při výběru dřevěných oken je třeba dát detailům, jako je systém těsnění, použité kování a způsob spojení v rozích. Ideální je čepový spoj, který je strojově vyfrézovaný přímo v rámu, a je tedy pevnější, a nikoliv kolíkový, který se používá na nábytek.

Pro ochranu dřeva proti vlhkosti je důležitá kvalitní povrchová úprava. I když se okna opatřují třemi vrstvami povrchové úpravy, ukazuje se, že nadměrná vlhkost může napáchat škody. Proto se navíc opatřují speciální membránovou úpravou, která dokáže pronikání vlhkosti do dřeva zabránit, ale zároveň jí nebrání, aby se rychle odpařila pryč.

Čističky vzduchu uleví doma nejenom alergikům

Tipy a trendy

Hliníková okna

Vítanou vlastností hliníkových oken je vysoká odolnost vůči opotřebení, poškození i proti povětrnostním vlivům. Díky tomu je lze bez problémů použít i do vlhčích prostor.

Hliník je vhodný materiál na výrobu velkoformátových prvků a HS portálů, a všude tam, kde jsou okna hodně namáhána. Hliníková okna jsou navíc dostupná v široké paletě barevného tónování podle vzorníku RAL.

Foto: Dafe-plast

Hliníková okna sluší zejména modernímu domu. Velké prosklené plochy jsou náročnější na mytí, ale poskytují báječné výhledy.

Dřevohliníková okna

Hodně oblíbeným řešením mezi architekty a stavebníky jsou dřevohliníková okna, protože umožňují podtrhnout osobitost interiéru a zároveň minimalistický vzhled exteriéru a mají mimořádné užitné vlastnosti. Jejich základem je stabilní vícevrstvý dřevěný hranol, který je přiznaný z interiérové strany a oknům dodává stabilitu, vynikající tepelněizolační vlastnosti a tvarovou stálost. Z vnější strany je použito hliníkové opláštění, které chrání okna před povětrnostními vlivy.

Volbou transparentní lazury z vnitřní strany oken vzniká interiérový prvek se zvýrazněnou přirozenou kresbou dřeva, vnější hliníkové opláštění lze zase vybírat ve čtyřech různých designových tvarech s možností tónování podle škály RAL.

Anketa

Z jakého materiálu jsou podle vás okna nejlepší?
Z plastu
18,8 %
Ze dřeva
20 %
Z hliníku
27,5 %
Z dřevohliníku
33,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 80 čtenářů.

Výměna oken se rozhodně vyplatí

Bydlení

Nižší náklady na energie? Prvním krokem jsou kvalitní okna

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám