Hlavní obsah

Barvy vzbuzují emoce, vybírejte citlivě

Barvy ovlivňují naši psychiku více, než si myslíme. Umějí zklidnit, navodit pohodu, touhu, ale dokážou působit i rušivě, probouzet agresi. Opatrně pracujte třeba se sytě červenou; modrá a žlutá zase mohou působit studeným a izolovaným dojmem.

Foto: Acond

Lesní dům s dřevěnými prvky je ohleduplný ke svému okolí a majitelé správně zvolili světlý odstín fasády.

Článek

Klasikou je bílá barva, ale i v ní najdete rozdíly, například mají odlišné krycí schopnosti. Můžete si vybrat stupeň lesku i odstín, třeba standard, sněhobílá, polar atd.

Ve specializovaných prodejnách a kutilských marketech si lze nechat namíchat stovky jednotlivých odstínů barev.

Při výběru vždy pamatujte na to, že zvolený odstín na papírovém vzorku bude v reálné ploše výraznější.

Kabátek pro fasádu

Omítka je nejjednodušší způsob dekorace a úpravy fasády. Lze ji aplikovat téměř na jakýkoliv podklad.

Konkrétní druh omítky vybíráme podle toho, na jaký podklad ji budeme nanášet a jakého vzhledu a struktury chceme docílit.

Malování interiéru – hitem jsou kreativní stěrky

Tipy a trendy

Výběr barvy závisí na tom, zda preferujeme teplé či studené odstíny. Ale vždy myslete na to, že dům musí přirozeně ladit se svým okolím (určitě znáte jedovaté zelené či fialové odstíny v jinak decentní zástavbě).

Barva také musí ladit se stylem domu, použitými materiály, odstíny oken, dveří.

Foto: Vekra

Klasický rodinný dům s dřevěnými okny si může dovolit sytější odstín fasády.

Foto: Hornbach

Fasádní barva omítky musí respektovat bezprostřední okolí i styl domu.

Pamatujte na to, že světlé barvy opticky dům zvětšují, zatímco tmavé ho zmenší. Domy ryze moderní, ale i ty s dřevěnými prvky (dveře, okna) lépe vypadají s neutrálními odstíny, protože vedle nich vynikne krása dřeva.

Domy v tradičním stylu doslova milují konvenční barvy a ty netypické si mohou dovolit i odvážnější odstíny.

Před malováním interiéru nepodceňte přípravu

Jak na to

Detaily dotvářejí celek

Okna, dveře, střecha: vše musí ladit s fasádou. Záměrně lze použít i barvy kontrastní, ale také tzv. tón v tónu, tedy o něco světlejší či tmavší odstín barvy omítky.

Vstupní dveře v plastové variantě nabízejí pestrou škálu odstínů, klasikou je samozřejmě dřevo a kov.

Foto: Bauhaus

Rustikální odstíny s patinovaným efektem se hodí na fasádu na italský venkov. Ale i v interiéru si lze dopřát extravagantnější stěnu.

Foto: Primalex

Tmavý odstín stěn na světlý lze přemalovat úspěšně. Ale potřebujete barvy s vysokou kryvostí, které jsou vhodné i pro minerální omítky.

Jestliže uvažujete i nad změnou barvy okenních rámů, popřemýšlejte, zda by měly splynout s fasádou, či nikoliv. Bílé či jiné světlé odstíny mají tendenci okno zvýraznit a poutají pozornost k architektonickým prvkům. Naopak tmavé odstíny lépe splynou se sklem a vytvářejí příjemný vzhled.

Pozor na střechu: barva může vzhled domu hodně vylepšit, nebo úplně zničit. Barevný odstín a povrchová úprava má harmonicky doplnit obálku domu.

Antracitové a tmavě šedé střechy jsou skvělé na moderních stavbách, červené vyniknou na klasických venkovských domech se sedlovou střechou.

Anketa

Uvědomujete si, jak na vás které barvy působí?
Ano, to vnímám celkem přesně.
83,7 %
Jen někdy.
7,7 %
Nejsem si jistý/á.
3,5 %
Ne, toho si opravdu nevšímám.
5,1 %
Celkem hlasovalo 2200 čtenářů.

Barvy mohou klamat

Exteriérové barvy nikdy nevybírejte při umělém světle, které dokáže jejich skutečný odstín výrazně změnit. Určitě je prohlížejte na vzorku venku, ale zase ne na přímém ostrém slunci. Pozor: na malých plochách se syté odstíny zdají intenzivnější, než ve skutečnosti jsou. Na velké ploše pak působí světleji.

Reklama

Související články

Pravidla pro natírání kovu

Potřebují vaše kovová střecha, vrata či okapy váš zásah? Jaro je k tomu jako stvořené. Začněte důkladnou přípravou natírané plochy. O kvalitní ochraně kovů...

Výběr článků

Načítám