Hlavní obsah

Víte, jak správně zazimovat bazén?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bazén, který jste na podzim dobře zazimovali, se vám na jaře odmění snadnějším zprovozněním. Je to důležitý proces, a kdo se na to necítí, využije služeb odborníků z bazénových center. Svépomocí to ale určitě zvládnete také, když dodržíte všechna pravidla a postupy.

Foto: Albixon

Hladinu vody je nutné snížit asi o 10 cm pod skimmer. Pokud by na podzim více zapršelo, vodu opět upusťte.

Článek

Do práce se pusťte až ve chvíli, kdy voda v bazénu klesne pod 10 °C. Do té doby by měla být v provozu veškerá nainstalovaná technologie. Prvním logickým krokem je vyčištění bazénu. Použijte bazénový vysavač, jenž vyčistí jak dno, tak stěny bazénu.

U přelivového bazénu navíc musíte sejmout ochrannou mřížku a vyčistit i přelivový žlábek. Nezapomeňte odstranit zazimovací zátku a obsah žlábku vypustit.

V zimním období musí být zátka odstraněna. Po vyčištění opět nasaďte krycí mřížku.

U skimmerového bazénu stačí vyjmout filtrační košík a do otvoru ve dně umístit nástavec se zazimovacím trnem.

Zazimování krok za krokem

  • Po odpuštění bazénové vody z potrubí je důležité odpustit i filtrační nádobu. To lze provést buď povolením vypouštěcího šroubu, nebo pomocí vysavače na vodu.
  • Odpojte filtrační čerpadlo a umístěte ho na teplém a suchém místě. Pokud je součástí vašeho bazénu protiproud, nezapomeňte ani na jeho zazimování. Čerpadlo protiproudu uskladněte rovněž na teplém a suchém místě.
  • Přesvědčte se, že jste otevřeli všechny uzavírací ventily. Dále se ujistěte, že se opravdu nikde v technologii nenachází voda. Kontrolu můžete provést buď vodním vysavačem, nebo stlačeným vzduchem.
  • Nainstalujte dilatační plováky. Ty zabraňují tomu, aby se na hladině bazénu vytvořila souvislá vrstva ledu, která by mohla poškodit některé jeho části. Spojením plováků by mělo dojít k vytvoření úhlopříčného řetězu na hladině bazénu.
  • Aplikujte zazimovací prostředky do bazénové vody, abyste předešli množení řas a vápenatých usazenin na dně bazénu.

Vyčistěte filtraci

Pro vyčištění filtrace využijte funkci proplach. Proplach je jednou z  poloh šesticestného ventilu. Během proplachu zkontrolujte čistotu vypouštěné vody. Pro tento účel slouží průhledná část potrubí. Po proplachu je nutné vodu zafiltrovat. Při jakékoliv změně polohy páky šesticestného ventilu musí být vypnuté oběhové čerpadlo.

Anketa

Už máte zazimovaný bazén?
Ano, už jsme jej zazimovali.
57,2 %
Chystáme se na to skočit.
29,8 %
Ne, my jej nezazimováváme.
5,1 %
My nemáme bazén.
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Ošetřete vodu

Určitě zkontrolujte, případně upravte vodu. Hodnota pH by se měla pohybovat v rozmezí 7,0 až 7,4 a množství chlóru by mělo být 0,3 až 0,6 mg/l.

Správné hodnoty změřte podle kapkového nebo proužkového testeru. Je nutné, aby po úpravě běžela písková filtrace po dobu, než se voda promíchá, tedy alespoň 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Koupací jezírka navodí romantickou atmosféru

Češi jsou národem bazénářů. Ovšem v posledních letech se trend mění. Namísto křišťálově čisté vody upravené chemickými přípravky dává stále více lidí přednost...

Výběr článků

Načítám